Οι προχθεσινές προκλητικές και διχαστικές δηλώσεις του ΔΑΚΙΤΗ, προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ και γεν. συμβούλου της ΠΟΕΔΗΝ, ότι το «Γ.Ν.Χ-κώστα μπορεί, αλλά δεν θέλει από πείσμα της διοίκησης!!!» να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της  νοσηλειών για ασθενείς covid έχει πολλαπλούς στόχους:

1.   την απόκρυψη της εγκληματικής ευθύνης της κυβέρνησης-υπουργείου-6ης ΥΠΕ, για το γεγονός ότι και τα 2 νοσοκομεία των Ιωαννίνων αποδεδειγμένα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση στελέχωσης από πέρυσι τέτοια εποχή, λόγω των αναστολών εργασίας και  των μαζικών συνταξιοδοτήσεων για τις οποίες κανένας σχεδιασμός αντικατάστασης δεν υπήρξε. Άλλωστε ίδια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και  Κέντρα Υγείας της Ηπείρου-Λευκάδας, γι΄αυτό και δεν μπορούν  να αναπτύξουν όχι μόνο  κλίνες covid αλλά και βασικές τους λειτουργίες, λόγω έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού.

2.   Να αποκρύψει τις ευθύνες της 6ης ΥΠΕ για μετατροπή του ΠΓΝΙ  σε νοσοκομείο «σχεδόν μιας νόσου», για 2η φορά μέσα σε 20 μήνες εις βάρος των άλλων ασθενών του ΠΓΝΙ.  Μετατροπή που είναι μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού της 6ης ΥΠΕ και όχι αποτέλεσμα της συγκυρίας, όπως ανέδειξαν και οι καταγγελίες των ιατρών διευθυντών των τομέων του ΠΓΝΙ τον Απρίλιο του 2021. Μετατροπή που έχει τον πυρήνα της στην διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (δηλ. του φίλτρου των νοσοκομείων) με την μεταφορά γενικών γιατρών στα ΤΕΠ των 2 νοσοκομείων, επιλογή  την οποία στήριξε η ΔΑΚΕ πανελλαδικά.

3.   Να καλλιεργήσει έναν διχαστικό «πατριωτισμό» των εργαζομένων του ΠΓΝΙεναντίον των εργαζομένων του ΓΝ Χ-κώστα.  «Στο ΠΓΝΙ τα δίνουμε όλα και στο ΓΝ Χ–κώστα δεν δίνουν τίποτα». Αυτή είναι και μια διαχρονική θέση των συνδικαλιστών της  ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ, η οποία από την εποχή των μνημονίων και του κλεισίματος 11 νοσοκομείων πανελλαδικά έθετε το αθώο ερώτημα : «τι τα θέλουμε τα μικρά νοσοκομεία αφού δεν προσφέρουν τίποτα? Ας τα κλείσουν να έρθει το προσωπικό στο ΠΓΝΙ»

4.   Να παίξει το ρόλο του «λαγού» στους εκπεφρασμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αμφισβήτηση της αναγκαιότητας νοσοκομείων, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. όπως είναι το ΓΝ Χκώστα. Δεν θα βρει κανείς καμία δήλωση ή δράση του επικεφαλής  ή άλλου στελέχους της ΔΑΚΕ για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το «ΝΕΟ ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ (για τις οποίες κατά καιρούς η ΔΑΚΕ έχει εκφραστεί θετικά ιδίως εάν αφορούν την εμπλοκή ιδιωτών όπως το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος  ή κάποιον καλό εργολάβο καθαριότητας), την πιλοτική ένταξη του ΠΓΝΙ από το 2018 στο ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και το ρόλο των γραφείων ποιότητας  υπό τη σκέπη του ΟΔΙΠΥ ΑΕ, για την αξιολόγηση, λειτουργία και χρηματοδότηση του ΠΓΝΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επιχείρησης. Όπως δεν θα βρει κανείς καμία θέση στελέχους της ΔΑΚΕ μετά το 2017 για τον αντιδραστικό στόχο της αξιολόγησης των υγειονομικών. Αξιολόγηση ενταγμένη στην προοπτική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Στελέχη της ΔΑΚΕ, μαζί με «φίλους, συζύγους και συμμάχους», οι οποίοι στηρίξανε από διάφορα μετερίζια, πριν και εν μέσω της πανδημίας τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων, βρέθηκαν εν μέσω πανδημίας, σε στελεχικές θέσεις του ΠΓΝΙ μετά από βίαιες, αναιτιολόγητες καρατομήσεις συναδέλφων.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΑΚΕ λειτουργεί σαν φερέφωνο της ηγεσίας της 6ηε ΥΠΕ και της διοίκησης του ΠΓΝΙ (έστω κάποιας από τις φατρίες της). Και θα συνεχίσουν να το κάνουν γιατί γαλουχήθηκαν γι΄αυτό τον ρόλο, ανταγωνιζόμενοι και ξεπερνώντας τους συνδικαλιστές άλλων κυβερνήσεων, στους συλλόγους και την ΠΟΕΔΗΝ.  Άλλωστε το λένε καθημερινά και ξεκάθαρα: «και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν!!!».

Το πιο επικίνδυνο για τους υγειονομικούς του ΠΓΝΙ είναι ότι για να υπηρετήσουν αυτούς τους σχεδιασμούς έχουν αδρανοποιήσει και εκφυλίσει κάθε λειτουργία του συλλόγου εργαζομένων, στον οποίο παραμένουν απόλυτη πλειοψηφία, με επέκταση θητείας εδώ και 1,5  χρόνο με την στήριξη των συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΚΕ. Προετοιμάζουν δε εκλογές με την νέα χρονιά, όταν θα ισχύει ο αντεργατικός-αντισυνδικαλιστικός «νόμος Χατζηδάκη»,  με φακέλωμα των συλλόγων, ηλεκτρονική ψηφοφορία και «γυψάρισμα» των κινητοποιήσεων.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!