Τα βασικά θέματα που απασχολούν την κοινωνια των Ιωαννίνων ανέδειξε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Γιάννενα Όμορφη Πόλη, Παντελής Κολοκας.
Ο κος Κολόκας αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της αιθαλομίχλης ωστόσο δεν παρέλειψε να σχολιάσει τόσο την ακρίβεια όσο και τα πρώτα δείγματα της νέας δημοτικής αρχής.
Ο επικεφαλής στην αρχική του τοποθέτηση είπε οτι “με τις εκλογές του Οκτωβρίου οι δημότες ανέθεσαν καθήκοντα και υποχρεώσεις στις δημοτικές παρατάξεις, καθώς και ρόλους.
Ο δικός μας ρόλος, λοιπόν, είναι ο έλεγχος, μεταξύ άλλων, η εποπτεία, η κατάθεση προτάσεων και η ανάδειξη των βασικών θεμάτων που απασχολούν τους δημότες.
Ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν, αυτές τις μέρες τους δημότες και θα έπρεπε, ήδη, η δημοτική αρχή να έχει αναλάβει πρωτοβουλία είναι το σοβαρότατο θέμα της αιθαλομίχλης.”
Ως ύπουλο εχθρό χαρακτήρισε ο κος Κολόκας την αιθαλομίχλη για την περιοχή μας καταστώντας την πόλη μας ” ως πιο μολυσμένη πόλη της Ελλάδος σίγουρα αλλά και μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο”
 Με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, με αυξημένες επιπτώσεις στους αθλητές, στους μικρούς μαθητές που παίζουν στις αυλές των σχολείων, με τους ανθρώπους που αθλούνται καθημερινά και με τους ανθρώπους που έχουν βαριά σημαντική εργασία, με αποτέλεσμα να είμαστε όλοι σε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο ενώ δεν εχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία από τη Δημοτική αρχή, προκειμένου όλοι μαζί να συστρατευτούμε και να πιέσουμε προς την κατεύθυνση των λύσεων οι οποίες υπάρχουν.
 Υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν υπάρχουν πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να δώσουν ανακούφιση στους αριθμούς και στις τιμές της αιθαλομίχλης τόνισε ο κος Κολόκας και έθεσε το θέμα της επισκεψιμότητας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η ακρίβεια και το “τοπικό καλάθι”
Έπειτα ο κος Κολόκας, έθιξε το δεύτερο μεγάλο θέμα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και των Ιωαννίνων, το μεγάλο θέμα της ακρίβειας και κάλεσε την Δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία και με την συμβολή όλων να δημιουργηθεί το τοπικό καλάθι, το Ηπειρωτικό, με τα προϊόντα που διαθέτει η Ήπειρος και τα οποία μπορούν μέσα από μεθοδευμένες κινήσεις και με συνεργασία των επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων να φτάνει στο τοπικό ράφι σε χαμηλότερη τιμή, με βάση τον κατάλογο των τοπικών μας προϊόντων π.χ.τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά, τα αυγά, το μέλι, το πόσιμο νερό και τόσα άλλα προϊόντα που παράγουμε εδώ στον τόπο ώστε να μπορούν να φτάνουν στον γιαννιώτη καταναλωτή, χαμηλότερα απ ότι μπορεί να υπάρχει στις άλλες περιοχές της χώρας.
Η αναφορά Κολόκα για τις συνεργασίες και την Δημοτική αρχή
 “Δυσάρεστες εκπλήξεις” επεφύλασσε η δημοτική αρχή Μπέγκα με την έναρξη της δημοτικής περιόδου, σύμφωνα με τον Κο Κολόκα, αναφορόμενος στην αύξηση των δημοτικών τελών και “της επιβολής ενός ακόμη χαρατσίου, το οποίο σε συνδυασμό με όλα τα άλλα προβλήματα δεν μπορούν να το σηκώσουν οι πολίτες.
Ο κος Κολόκας στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των δημοτικών τελών γιατί αποτελεί απότέλεσμα της κακής πολιτικής, όπως είπε, που έχει γίνει μέχρι τώρα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο θέμα της διαχείρισης της εξοικονόμησης ενέργειας.
Για το θέμα της διαχείρισης απορριμάτων, υποστήριξε πως υπήρξε μία απόφαση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου ορίστηκε και προτάθηκε από τη δημοτική αρχή, η κα Καλογιάννη να είναι στον φορέα διαχείρισης, ως ένας εκ των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.
Ο κος Κολόκας υποστήριξε την συμμετοχή της κας Καλογιάννη στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών λόγω της τεχνοκρατικής της ικανότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να συνάδει με την αντιπολιτευτική της ιδιότητα ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που επιβαρύνει την τσέπη και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
 Ένα δεύτερο θέμα που ανακύπτει μέσα αυτή την επιλογή, σύμφωνα με τον κο Κολόκα, είναι η φιλοσοφία και ιδεολογία της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο κος Μπέγκας και η δημοτική αρχή, “δεδομένου ότι όλη την προηγούμενη περίοδο στηλύτευε τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των σκουπιδιών (δηλαδή αν θα πρέπει να υπάρχει ιδιώτης ή άλλος τρόπος διαχείρισης) και με αυτήν την πρόταση καταδεικνύει με τον πιο εκκοφαντικό τρόπο ότι είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει μία νεοφιλελεύθερη, όπως την χαρακτήριζε τον προηγούμενο διάστημα πολιτική, η οποία δεν συνάδει με αυτά τα οποία έλεγε σε όλη την προεκλογική περίοδο και κατά την αντιπολιτευτική περίοδο της προηγούμενης” τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το πώς θα πρέπει να “κινηθεί” η αντιπολίτευση, ο κος Κολόκας υπογράμμισε πως βλέπει μία αντιπολίτευση, η οποία θα μπορεί να τιμά και να σέβεται το ρόλο της και δεν είναι άλλος, από το να ασκεί έλεγχο, εποπτεία, να καταθέτει προτάσεις, να αναδεικνύει τα βασικά ζητήματα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να συμβάλει μέσα από την αντιπολιτευτική τακτική να πηγαίνει η πόλη προς τα μπρος.
“Οταν λοιπόν οι παρατάξεις αντιπολίτευσης αντιληφθούμε αυτόν τον ρόλο, τότε μπορούμε να είμαστε ενιαίοι. Αν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτόν τον ρόλο και επικεντρωθούμε στο ρόλο που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια της κοκορομαχίας, της βεντέτας, της αψιμαχίας, της παρεμπόδισης, όποιων θετικών προτάσεων, δεν θα με βρείτε σύμφωνο! Βλέπω, λοιπόν, μία αντιπολίτευση, η οποία θα τιμά τον ρόλο της, τον οποίο ορίζει ο νόμος.
Για το αν η “συμμαχία” Μπέγκα -Καλογιαννη , θυμίζει ή συνιστά μια “ανίερη συμμαχία ” για τον ίδιο, ο κος Κολόκας απαντησε χαρακτηριστικά ” οι παρατάξεις παγιδεύονταιστον τρόπο με τον οποίον πολιτεύονται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η δική μου άποψη είναι ότι ορθώς η κυρία Καλογιάννη οδεύει προς τον ΦΟΔΣΑ ( αν είχα τη δυνατότητα να την ψηφίσω ως προτεινόμενη από την αντιπολίτευση, θα την ψήφιζα για την τεχνοκρατική της ικανότητα). Όμως είναι αυτονόητο σε όλους ο,τι δεν μπορείς να είσαι στο βασικό ζήτημα του φορέα διαχείρισης απορριμάτων ( ενδεχομένως και με ηγετικό ρόλο θα φανεί στην πορεία), να ασκείς εκπροσωπώντας το δήμο, διοίκηση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα και ταυτόχρονα να ασκείς και αντιπολίτευση. Άρα ,λοιπόν, είναι στην ουσία του θέματος και όχι στην παραπολιτική για το αν πρόκειται για ” ανίερες συμμαχίες”. Αν δείτε όλα αυτά που έλεγε ο κος Μπέγκας κατά την αντιπολίτευση που έκανε, φοβάμαι ότι όλα αυτά είναι που θα γίνουν τώρα την αντίθετη πλευρά ως δημοτική αρχή” κατέληξε στις δηλώσεις του κ κος Κολόκας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!