Ανυπεράσπιστοι μπροστά στα απανωτά κύματα ακρίβειας αισθάνονται οι Έλληνες καταναλωτές, με 6 στους 10 εργαζομένους να δηλώνουν ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει ακόμη και σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα «ανώνυμα» προϊόντα (προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας) σημειώνουν αύξηση τζίρου 9,7% από την αρχή του έτους έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI.

Μάλιστα, την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας τα έσοδα των ειδών ιδιωτικής ετικέτας στις κατηγορίες των τροφίμων και των βασικών προϊόντων νοικοκυριού κατέγραψαν αύξηση 43,5%, διπλάσια σε σχέση με το 21,1% που εμφάνισε συνολικά η κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία τοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάρτιο ανήλθε στο 8%, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 7,5%. Πρόκειται για τον 8ο μεγαλύτερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Βέβαια, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα πέριξ του 9%, από το 7,2% του περασμένου Φεβρουαρίου.

Νέο κύμα αυξήσεων 

Μάλιστα, στελέχη επιχειρήσεων από τους περισσότερους κλάδους των τροφίμων-ποτών εκτιμούν ότι μετά τις πρώτες, μικρού ύψους, ανατιμήσεις που πέρασαν πέρυσι απόρροια των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και της έκρηξης των πετρελαϊκών τιμών και το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα που ακολούθησε στο ξεκίνημα της χρονιάς, η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε τρίτο κύκλο ανατμήσεων.

Ειδικότερα αναμένονται αυξήσεις τιμών στους τομείς του κρέατος που επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών στις ζωοτροφές, σε αγροτικά προϊόντα όπου τα λιπάσματα αποτελούν σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, καθώς και σε εκείνα που παρουσιάζονται ελλείψεις σε πρώτες ύλες (π.χ. έλαια, άλευρα, προϊόντα άρτου, ζάχαρη, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.).

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!