Στην επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και σε ζητήματα που αφορούν τα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. 

Ο Υπουργός σε υπηρεσιακό επίπεδο – ανέφερε ο Περιφερειάρχης- ενημερώθηκε για το επίπεδο οργάνωσης της Περιφέρειας σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, διαπιστώνοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εξυπηρέτηση του πολίτη.  

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που συζητήθηκε, είπε ο Περιφερειάρχης, ήταν οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται στην Ήπειρο με την ίδρυση και λειτουργία του  Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Στον Υπουργό έγινε αναλυτική ενημέρωση με παρουσίαση των σχεδίων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης,  ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που έχει αναληφθεί και η οποία συμβάλει- όπως ανέφερε και σε δημόσια δήλωσή του- στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του «Πάρκου» και τη χρηματοδότηση του έργου δεν ανήκουν στο Υπουργείο του, παρ΄ όλα αυτά ο ίδιος  υποσχέθηκε να  συνδράμει σε ο, τι του  ζητηθεί. Σε συνέχεια της ενημέρωσης που του έγινε ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε την κατ΄ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου του  να ιδρυθεί  κοντά στο  «Πάρκο»  ένα  Data center, το οποίο  θα  αναβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή. Όλα αυτά τα ζητήματα, κατέληξε ο Περιφερειάρχης, θα εξεταστούν εκτενέστερα σε νέα επίσκεψη του Υπουργού. 

Περί εξοπλισμού νοσοκομείων

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε τοποθέτηση  για την πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία από την πανδημία του κορωνοϊού, είπε πρόκειται για πραγματικότητα και πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν. 

Παράλληλα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής και για τις χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων των νοσοκομείων, απαντώντας στις εκ νέου ανυπόστατες αναφορές του επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ».  

«Όλο αυτό το διάστημα – εξήγησε- η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι η μόνη που  στήριξε τα νοσοκομεία της Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και πρέπει όσοι δεν το γνωρίζουν να το μάθουν,  ότι ούτε τα έργα του ΕΣΠΑ, ούτε του Interreg μπαίνουν στον προϋπολογισμό των Περιφερειών, οι δε διαγωνισμοί γίνονται με ευρωπαϊκούς κανόνες και απόλυτη διαφάνεια.  

Η Περιφέρεια Ηπείρου- συνέχισε- είχε στη διάθεσή της το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» 10 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Έχει συγκεντρώσει η 6η ΥΠΕ στοιχεία για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Ηπείρου, αλλά η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας- που διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα των νοσοκομείων-  δεν έχει ζητήσει ακόμη  από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης. 

 Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος Interreg. «Υπήρχαν – είπε- 6 εκ. ευρώ διαθέσιμα τα οποία συμφωνήσαμε να διατεθούν για τα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων Νήσων. Από την Ήπειρο πρότειναν να χρηματοδοτηθεί μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Έγινε ολόκληρη φασαρία ,γιατί εγώ εξήγησα ότι δεν δέχομαι αυτή την κατανομή, εάν δεν περιληφθούν όλα τα νοσοκομεία, αναλαμβάνοντας για όσα δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες να υπογράψουν με την Περιφέρεια προγραμματικές συμβάσεις.   Τελικά όλοι πείστηκαν και δόθηκαν χρήματα για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ζητήσει την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων. Ως Περιφέρεια ποτέ δεν μειοψηφήσαμε. Στις διαδικασίες του Interreg δεν ενεπλάκησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών και  όλα αυτά που γράφτηκαν δεν υπάρχουν  πουθενά, παρά μόνο στο μυαλό ορισμένων». 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!