Αλιεία: Τι αλλάζει μετά από 56 χρόνια – Λιγότερη γραφειοκρατία και νέο σύστημα ελέγχων

Νέο θεσμικό πλαίσιο αλλάζει μετά από 56 χρόνια τη λειτουργία της ελληνικής αλιείας. Καταργούνται 17 διαδικασίες αδειοδότησης, ενισχύονται οι ψηφιακοί έλεγχοι, θεσπίζεται νέο σύστημα κυρώσεων και αλλάζει η εκπροσώπηση των επαγγελματιών.

Αλιεία: Τι αλλάζει μετά από 56 χρόνια – Λιγότερη γραφειοκρατία και νέο σύστημα ελέγχων

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Νέα δεδομένα για περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους στον κλάδο της αλιείας δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης, παρακολούθησης και ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας.

Η παρέμβαση έρχεται 56 χρόνια μετά τη θέσπιση του Αλιευτικού Κώδικα του 1970 και εισάγει ψηφιακά συστήματα ελέγχου, ενιαία παρακολούθηση της δραστηριότητας και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, απλούστερες διαδικασίες για τους επαγγελματίες και νέο σύστημα κυρώσεων.

Οι αλλαγές αφορούν έναν κλάδο με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Στην Ελλάδα καταγράφονται 11.457 αλιευτικά σκάφη και περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι, ενώ το 94% του στόλου αποτελείται από σκάφη μήκους μικρότερου των 12 μέτρων.

«Έπειτα από 56 χρόνια κάνουμε μια συνολική παρέμβαση με επίκεντρο τον επαγγελματία αλιέα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Όλα τα στοιχεία σε ένα ψηφιακό σύστημα

Κεντρικό ρόλο αποκτά το αναβαθμισμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας, το ΟΣΠΑ, στο οποίο θα συγκεντρώνονται κρίσιμες πληροφορίες για την αλιευτική δραστηριότητα.

Στο σύστημα εντάσσονται το Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο, οι άδειες αλίευσης, η εμπορία και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, η καταγραφή και παρακολούθηση των αλιευτικών σκαφών, το Μητρώο Αλιευτικών Παραβάσεων και το Μητρώο Επιθεωρητών Αλιείας, καθώς και δεδομένα για τις υδατοκαλλιέργειες και τη μεταποίηση.

Το ΟΣΠΑ θα μπορεί επίσης να διασυνδέεται με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα άλλα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες περιφερειακές οργανώσεις.

Καταργούνται 17 διαδικασίες αδειοδότησης

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στην καθημερινότητα των επαγγελματιών αλιέων.

Με το νέο πλαίσιο καταργούνται 17 ξεχωριστές διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ οι 19 υφιστάμενες ψηφιακές διαδικασίες περιορίζονται σε δύο ενιαίες διαδικασίες.

Στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο χρόνος που απαιτείται από τους επαγγελματίες για τη διεκπεραίωση διοικητικών υποχρεώσεων.

«Δεν θέλουμε απλώς να μεταφέρουμε μια πολύπλοκη διαδικασία στην οθόνη. Θέλουμε να την απλοποιήσουμε», σημείωσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Νέο σύστημα προστίμων και κυρώσεων

Αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης των αλιευτικών παραβάσεων. Οι παραβάσεις διακρίνονται πλέον σε ήσσονος σημασίας, κοινές και σοβαρές, ώστε οι κυρώσεις να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης.

Μέχρι σήμερα ακόμη και μικρή διοικητική παράβαση μπορούσε να οδηγήσει σε αφαίρεση του δικαιώματος αλιείας για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Το νέο σύστημα επιδιώκει μεγαλύτερη αναλογικότητα, προβλέποντας παράλληλα ισχυρότερα εργαλεία απέναντι στη σοβαρή παραβατικότητα.

Για την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία προβλέπεται δυνατότητα άμεσης παρέμβασης των ελεγκτικών αρχών, ακόμη και με παύση της αλιευτικής δραστηριότητας, κατεύθυνση του σκάφους σε λιμένα για έλεγχο, αναστολή της άδειας και δέσμευση παράνομων αλιευτικών εργαλείων.

Απαγορεύεται η βιντζότρατα

Ξεχωριστή πρόβλεψη αφορά τη βιντζότρατα, η χρήση της οποίας απαγορεύεται και αφαιρείται από τις επαγγελματικές άδειες και τα ενεργά εργαλεία του Εθνικού Αλιευτικού Μητρώου.

Τα σκάφη που τη διέθεταν θα μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με τα υπόλοιπα αλιευτικά εργαλεία που περιλαμβάνονται στην άδειά τους.

Αλλάζει και η εκπροσώπηση των αλιέων

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ακόμη δυνατότητα δημιουργίας συλλόγων ανά κατηγορία αλιευτικών εργαλείων σε επίπεδο δήμου, Ομοσπονδιών σε περιφερειακό επίπεδο και Συνομοσπονδιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Παρεμβάσεις προβλέπονται επίσης στις υδατοκαλλιέργειες, με αλλαγές στο Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών, στις μισθώσεις και μετατοπίσεις μονάδων και στη λειτουργία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει παράλληλα ψηφιακή κάρτα αγρότη, διασύνδεση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με το myAGRO/ΟΣΔΕ και την πλατφόρμα e-honey για την ψηφιακή ιχνηλασιμότητα του μελιού.

«Τα ψηφιακά εργαλεία δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Είναι ο τρόπος για να έχουμε απλούστερες υπηρεσίες για τον επαγγελματία, καλύτερη πληροφόρηση για τη διοίκηση και αποτελεσματικότερους ελέγχους», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google