Στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και της Θεσπρωτίας θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ερευνήτρια της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αξιολογήσει τα τοπικά είδη θαλάσσιου φυτοπλαγκτού για την παραγωγή απαραίτητων λιπαρών οξέων για μελλοντική αξιοποίηση και συμπληρώματα διατροφής. Η νέα αυτή ερευνητική δράση έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από αντίστοιχες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα του Αμβρακικού Κόλπου.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τα αλιεύματα του Αμβρακικού (και συγκεκριμένα την σαρδέλα, την γαρίδα και την κουτσομούρα) εντοπίστηκαν πρωτεΐνες, οι οποίες σχετίζονται μεταξύ άλλων με την καλή λειτουργία της όρασης, του καρδιακού μυ, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος (αναστέλλοντας τη δράση ιών όπως της γρίπης) αλλά και με το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1.003 πρωτεΐνες εκ των οποίων οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 56 εξ αυτών έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Στη γαρίδα του Αμβρακικού απομονώθηκαν 347 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 22 εξ αυτών διαθέτουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά καθώς και ινσουλίνη , ενώ πλούσια σε πρωτεϊνικό περιεχόμενο αποδείχθηκε και η κουτσομούρα στην οποία εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν 575 πρωτεΐνες. Αν και το στο φυτοπλαγκτόν του Αμβρακικού διαπιστωθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία (όπως εκείνα της σπιρουλίνας) θα μιλάμε για μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο των δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!