Η διασφάλιση της κυκλοφορίας οχημάτων, έστω και με περιορισμούς, κατά τη διάρκεια εργασιών βελτίωσης του οδικού τμήματος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας, αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα στη σύσκεψη, που προκάλεσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και στον εναλλακτικό τουρισμό.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Βλάχος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γεώργιος Παππάς και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα τουρισμού Χρήστος Τασούλας έγιναν αποδέκτες της αγωνίας των επαγγελματιών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι μία διακοπή κυκλοφορίας θα επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη δική τους δραστηριότητα, καθώς θα καθιστά σχεδόν αδύνατο το να κάνει κάποιος ράφτινγκ ή καγιάκ στo πλέον δημοφιλές τμήμα του Αράχθου, από τη Γέφυρα Πολιτσάς έως τη Γέφυρα Πλάκας. Κι αυτό γιατί δε θα είναι ουσιαστικά δυνατή η χρήση των εναλλακτικών προσβάσεων, με δεδομένο ότι θα απαιτείται πλέον της μιας ώρας διαδρομή σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο για να μεταφερθούν βάρκες και εκδρομείς.

 

Αν και σχεδόν στο σύνολό τους αναγνώρισαν ότι η βελτίωση του δρόμου θα συντελέσει στην περαιτέρω άρση της οδικής απομόνωσης της περιοχής, εν τούτοις κατέστησαν σαφές σε όλους τους τόνους ότι   σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι  δραστηριότητες στο ποτάμι, όπως το ράφτινγκ και το καγιάκ, καθώς είναι αυτές που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων.

Προβληματισμοί εκφράστηκαν και για την ασφάλεια διέλευσης στο ποτάμι, καθώς εκτιμούν πως θα υπάρξουν πτώσεις λίθων κατά τη διάρκεια των εργασιών, ζητώντας διασφαλίσεις, καθώς ένα ατύχημα θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την περιοχή.

Οι δύο αντιδήμαρχοι και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού δήλωσαν ότι οι προβληματισμοί αυτοί είναι και προβληματισμοί της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο Νίκο Βαΐτση να έχει ήδη απευθυνθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του έργου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν. Ανάλογη ενημέρωση θα ζητηθεί και από τον ανάδοχο του έργου, στον οποίο υπήρξε η δέσμευση ότι θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για να μείνει ο δρόμος ανοιχτός, έστω και με περιορισμούς. Επίσης, θα ζητηθεί να περιοριστούν οι εργασίες την περίοδο αιχμής, από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο δηλαδή, αν και από τους επαγγελματίες επισημάνθηκε ότι οι δραστηριότητες στο ποτάμι είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Βλάχος ενημέρωσε πως θα γίνει και συντήρηση ενός δρόμου στο Ξηροβούνι, ώστε να εξυπηρετούνται τοπικές μετακινήσεις, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κλείνει ο δρόμος κατά διαστήματα, λόγω των εκτελούμενων εργασιών.

Παρουσίαση του πλάνου δράσεων

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τον τομέα του τουρισμού, με τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Παππά να σημειώνει ότι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη συνεργειών με όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε και την πρόταση να εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος Χρήστος Τασούλας, αφού επεσήμανε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, παρουσίασε τις δράσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί, μερικές εκ των οποίων ήδη έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στον ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, αναφέροντας τυχόν προβλήματα σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα οποία στη συνέχεια θα ελέγχονται από πιστοποιημένους συνοδούς βουνού και θα συντάσσεται έκθεση προς τον Δήμο, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση. Επίσης, ζητήθηκε η βοήθειά τους στην πραγματοποίηση εσωτερικών εκδρομών εξοικείωσης (fam trips) για τους επαγγελματίες του Δήμου, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή και τις ομορφιές της, με σκοπό να είναι σε θέση να πληροφορήσουν τους επισκέπτες.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα Κατσανοχωρίων, στο Καλέντζι, όπου λειτουργεί και το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων, που ασχολούνται με τις υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η συμμετοχή μιας διαιτολόγου και γυμνάστριας, που ασχολείται με δράσεις ευεξίας και το τελευταίο διάστημα έχει εγκατασταθεί στην περιοχή.

Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους ανθρώπους, που ασχολούνται με τις υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και τον εναλλακτικό τουρισμό, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Παππάς και ο ειδικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού Χρήστος Τασούλας ενημέρωσαν αναλυτικά τον δήμαρχο Νίκο Βαΐτση, μεταφέροντας και την ικανοποίηση των επαγγελματιών για την πρωτοβουλία των συναντήσεων, που έγιναν για πρώτη φορά σε οργανωμένη βάση και με συγκεκριμένη ατζέντα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!