Πώς εφαρμόζεται στην πράξη ο μετασχηματισμός του κράτους σε επιτελικό διά του, εδώ και ένα τρίμηνο, μετακλητού Γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας;

Υπερστελέχωση του Γραφείου Γραμματέα, απευθείας αναθέσεις, αιφνιδιαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων και υποβαθμίσεις προϊσταμένων, αλλαγή μελών επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής έργων εν μέσω της θητείας τους και χωρίς αιτιολόγηση (όπως απαιτείται αρ. 13 ν. 2690/99) – η πάλαι ποτέ γνωστή συνταγή «επιβάλω αυτά που θέλω ενώ εκφοβίζω για να μη μιλάει κανείς».

Το Γραφείο Γραμματέα στελεχώνεται σήμερα από 11 υπαλλήλους (αν δεν είναι ήδη περισσότεροι μετά τις τελευταίες μετακινήσεις), σύμφωνα με τις αποφάσεις για υπερωρίες για όλο το έτος του 2023 (ΑΔΑ: 9Υ7ΙΟΡ1Γ-3ΛΠ, ΨΓΑΖΟΡ1Γ-ΘΒ2), ενώ εκ του ν. 4622/19 -είναι ο γνωστός, σε όλους μας, νόμος για το Επιτελικό Κράτος- προβλέπονται μόνο 4 θέσεις (αρ. 46) καθώς και η διαδικασία στελέχωσης: πρόσληψη ή απόσπαση (αρ. 47). Επίσης, αποτελεί ερώτημα πώς το «δεξί χέρι» του Γραμματέα, ή όπως τον αποκαλούν «ο διευθυντής του Γραφείου του», ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη μέρα μαζί του, χειρίζεται υπηρεσιακές υποθέσεις, συνομιλεί με πολίτες και υπαλλήλους μεταφέροντας εντολές του, δεν αναφέρεται πουθενά στην ιστοσελίδα του φορέα, όπως απαιτείται (αρ. 47Α) και όπως αναφέρονται οι 2 άλλοι μετακλητοί συνεργάτες του.

Κρίθηκαν ως απολύτως αναγκαίες και προχωράνε η προμήθεια 90 ιονιστών προς 36.270 ευρώ (ούτε νοσοκομείο να ήμασταν!!! – με ποια άραγε μελέτη προέκυψε αυτή η ανάγκη και αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές;;;), η παροχή υπηρεσιών υπευθύνου προστασίας προσωπικών δεδομένων προς 30.000 ευρώ για 9 μήνες, η προμήθεια κινητού τηλεφώνου (1.200 ευρώ), τάμπλετ (1.000 ευρώ), οθόνη υπολογιστή (800 ευρώ), και έπεται συνέχεια;;;

Ταυτόχρονα το λιγοστό προσωπικό του φορέα που ήδη δέχεται αφόρητη πίεση υπερεργασίας αγωνιά παρακολουθώντας τις αιφνιδιαστικές μετακινήσεις, υποβιβασμούς και αναθέσεις παράλληλων καθηκόντων που γίνονται χωρίς καμία συνολική στόχευση και κριτήρια και χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη η επιθυμία, το προφίλ(ειδικότητα, εμπειρία) και οι προσωπικές τους ανάγκες (οικογενειακές, προσωπικές, υγείας).

Όρισε Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών (θέση επιπέδου Γενικού Διευθυντή) αποσιωπώντας – με τις ευλογίες του Υπουργού Εσωτερικών – ότι για την πλήρωση της θέσης απαιτείται τριετής τουλάχιστον εμπειρία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης ή διαχειριστικού ελέγχου. Έτσι λοιπόν καταστρατηγούνται οι νόμοι και επικρατεί το οξύμωρο: στην περίπτωση που γίνονταν κρίσεις, ο ορισθείς Γενικός Διευθυντής δεν θα είχε τα απαραίτητα εκ του νόμου προσόντα για τη τόσο σημαντική θέση της διαχείρισης και ελέγχου των οικονομικών του φορέα και θα αποκλειόταν, ενώ τώρα, που οι αναθέσεις καθηκόντων προϊσταμένων καλά κρατούν, η έλλειψη των απαιτούμενων προσόντων βαφτίστηκε «νόμιμη».

Υποβάθμισε και αντικατέστησε την από το 2016 προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου, την οποία μετά από 1,5 μήνα μετακινεί στη θέση «ψυγείο» – Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) ενώ γνωρίζει ότι εκκρεμεί προσφυγή της ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών.

Υποβάθμισε τον από το 2016 προϊστάμενο του Τμήματος Αδειών Διαμονής Καστοριάς για να τον αντικαταστήσει με στέλεχος της ΝΔ, στον οποίο στη συνέχεια ανέθεσε παράλληλα καθήκοντα στο Γραφείο Γραμματέα στην Κοζάνη (πώς αλήθεια θα ασκούνται αυτά τα καθήκοντα;; Και γιατί στην Κοζάνη ενώ το γραφείο του Γραμματέα είναι στην έδρα στα Γιάννενα;;;)

Υποβάθμισε τον επί 12 ετών προϊστάμενο του Τμήματος Συνοριακών Σταθμών με σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας και μερικούς μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί, με την αιτιολογία της «διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των υπηρεσιών». 12 χρόνια τώρα δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά το Τμήμα Συνοριακών Σταθμών; Ο εν λόγω υπάλληλος 12 χρόνια τώρα επιτελούσε στο ακέραιο τα καθήκοντά του, πέρα από το υποχρεωτικό του ωράριο καθώς έπρεπε να υποστηρίξει την 24ωρη καθημερινή λειτουργία των Συνοριακών Σταθμών. Τον αντικατέστησε με υπάλληλο που μετακίνησε στο εν λόγω Τμήμα τρεις, μόλις, μέρες πριν.

Και όλα αυτά μόλις σε τρεις μήνες. Γραμματέας και Συντονιστής σε απόλυτη συμπόρευση, κάνανε εντυπωσιακή αρχή και θα συνεχίσουν να κάνουν κατάχρηση του διευθυντικού τους δικαιώματος μετακινήσεων, αναθέσεων, υποβιβασμών, «επιβραβεύσεων των άριστων», είτε με το πρόσχημα των «υπηρεσιακών αναγκών» είτε και χωρίς αυτό, για να δημιουργήσουν το επιτελικό κράτος των άριστων-αρεστών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους συνδικαλιστικούς φορείς να σταθούν δίπλα σε κάθε συνάδελφο και απέναντι σε κάθε πρακτική απαξίωσης της εργασίας μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Συνδικαλιστική Παράταξη Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!