Πριν 2 εβδομάδες το Νοσοκομείο και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού επισκέφθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Σαν Σύλλογος Εργαζομένων και στην συνάντηση που έγινε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, αλλά και δημόσια με Δελτίο Τύπου και υπόμνημα που καταθέσαμε εκεί, βάλαμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τις διεκδικήσεις μας. Όπως είπαμε και τότε απαντήσεις δεν πήραμε. Στον δημόσιο λόγο όμως έμειναν οι υποσχέσεις του κυβερνητικού επιτελείου για «στήριξη του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού».

Δυο εβδομάδες μετά λοιπόν η «στήριξη του Νοσοκομείου» μεταφράζεται προς το παρόν με τα εξής:

Α) Οι επικουρικές θέσεις ιατρικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού (1 χειρουργού, 1 βιοπαθολόγου, 1 βιολόγου, 2 τεχνολόγων ακτινολογικού) συνεχίζουν να είναι «κομμένες», ενώ στην τελευταία ανακοίνωση της 6ης Υ.ΠΕ. ειδικά για το ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία των όμορων νομών παίρνουν εγκρίσεις. Προφανώς δεν ανακοινώθηκε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Πολλά τμήματα παραμένουν κλειστά, όπως η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας ή συνεχίζουν να εργάζονται με υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Β)Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου συνεχίζει να είναι τραγικά λειψός.

Γ) Οι συνάδελφοι που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπαίνουν και πάλι στις τελευταίες 30 μέρες εργασίας τους, αφού καμιά νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει για αυτό παρά η επιστροφή στον εργολάβο.

Δ) Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αναστολές εργασίας συνεχίζουν να υφίστανται και οι συνάδελφοι μας συνεχίζουν να μην μπορούν να εργαστούν.

Β)Ψηφίστηκε το περίφημο νομοσχέδιο « γιατρός για όλους», που όχι απλά δεν στηρίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις δομές του, αλλά την παραδίδει βορά στον ιδιωτικό τομέα, εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο το αγαθό της υγείας και βάζει εμπόδια στην πρόσβαση στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η 3μελής επιτροπή των γιατρών του Νοσοκομείου καλεί την Τρίτη 19/5/2022, στις 12 το μεσημέρι σε συνέλευση στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Σαν Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κ.Υ. ν.Άρτας, καλούμε μαζί με την 3μελή των γιατρών του Νοσοκομείου στην συνέλευση αυτή.

• Ζητάμε άμεσα να εγκριθούν όλες οι θέσεις για επικουρικό προσωπικό.
  • Ζητάμε άμεσα μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Ζητάμε άμεσα αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και όλων των κλάδων.
  • Ζητάμε άμεσα κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε όλες τις υπηρεσίες και ειδικά στην Ιατρική.
  • Ζητάμε άμεσα αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου.
  • Ζητάμε άμεσα νέο οργανισμό για το Νοσοκομείο, οργανισμό ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και όχι ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ
  • Ζητάμε στήριξη και λειτουργία του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νομό Άρτας
  • Ζητάμε άμεσα ένταξη στα ΒΑΕ – Καμιά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Άρτας. Ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του. Ενάντια στα ΣΔΙΤ και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που περιλαμβάνει κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση. Υπερασπιζόμαστε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της.

Άρτα, 15/5/2022
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κ.Υ. ν.Άρτας