Ένας μικρός σεισμός με πιθανούς πολλούς μικρούς μετασεισμούς, σε μια μεγάλη έκταση του πολιτικού γεωγραφικού φάσματος της χώρας ήταν η μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Πρώτη δύναμη με διαφορά αυτών των εκλογών αναδείχθηκε η αποχή που κατέκτησε το ιστορικό υψηλό του περίπου 60%.

Οι χαμένοι των εκλογών βρίσκουν τα επιχειρήματα για να εμφανίσουν τους άλλους ως χαμένους και τους ίδιους ως κερδισμένους… Πραγματικά κερδισμένοι των εκλογών της Κυριακής όμως, είναι οι:

  • Κυριάκος Βελόπουλος και Ελληνική Λύση που υπερδιπλασίασε τα ποσοστά τόσο των εθνικών εκλογών του 2023 όσο και αυτών των ευρωεκλογών του 2019 και έγινε η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας, με μικρή διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, έτσι που ο Κ. Βελόπουλος να μιλά για διακυβέρνηση της χώρας! – τα ύστερα του κόσμου… Πήρε 130.000 σταυρούς περισσότερους από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023!
  • Το Κομμουιστικό Κόμμα Ελλάδας, η δύναμη που πρεσβεύει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, μια καθαρά αντι-ΕΕ δηλαδή πολιτική δύναμη… Αύξησε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς, η δύναμη του ΚΚΕ είναι μειωμένη κατά περίπου 40.000 ψήφους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023. Αν το ΚΚΕ διατηρούσε τη δύναμη του Ιουνίου του 2023, σήμερα θα περνούσε πάνω από την Ελληνική Λύση.
  • Η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας που μετά τις εθνικές εκλογές και την είσοδό τους στο ελληνικό κοινοβούλιο, καταφέρνουν να εκλέξουν και ευρωβουλευτή. Σε απόλυτους αριθμούς και τα δύο συγκεκριμένα κόμματα έχουν ψαλιδισμένες δυνάμεις εν συγκρίσει με τις εθνικές εκλογές του προ έτους Ιουνίου, ωστόσο η σημερινή θηριώδης αποχή τους φέρνει στους κερδισμένους.
  • Η Φωνή Λογικής της κ. Λατινοπούλου που εξασφάλισε στην αρχηγό της μια άνετη για το βιοπορισμό της πενταετία, με τα έσοδα της ευρωβουλής. Πρόκειται για μια ωραία νεαρή, η οποία δεν ευτύχησε να είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, λόγω κάποιων ρατσιστικών δηλώσεών της για τους εύσωμους… – body shaming το λέμε στο χωριά μας – αλλά δύο χρόνια μετά, ως πρόεδρος κόμματος, εκλέγεται ως μία εκ των 21 ευρωβουλευτών της χώρας μας!

Εδώ τα αποτελέσματα με την ενσωμάτωση.

Οι χαμένοι των εκλογών

Στους χαμένους των εκλογών, πρέπει να κατατάξουμε όλους τους άλλους… Η σύγκριση γίνεται τόσο με τις ευρωεκλογές του 2019 που βόλευε να τεθεί ως αφετηρία για πολλούς… όσο και με τις προ έτους εθνικές εκλογές.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη χάνει μέσα σε ένα χρόνο, 1 εκατ. ψηφοφόρους! Αν και πρώτη καθαρά, με διαφορά double score από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και με δύναμη υπερδιπλάσια ακόμα και από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου μαζί… η ΝΔ ηττήθηκε γιατί πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που όρισε ως στόχο ο αρχηγός της. Ο στόχος ήταν το 33% των ευρωεκλογών του 2019, η ΝΔ στις 9 Ιουνίου παίρνει πέντε μονάδες λιγότερες από αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της ημέρας, δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει για το ποσοστό που περιέγραψαν τα exit polls. Ψηφίζεται από σχεδόν 800.000 λιγότερους ψηφοφόρους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και από περίπου 400.000 λιγότερους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Την κατάσταση σώζει λίγο το γεγονός ότι από το 17,83% των εθνικών εκλογών του 2023 που είχε μπει ως πήχης από το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή έπεσε 3 ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρητικά αυτή είναι η δύναμη της διάσπασης που δημιούργησε τη Νέα Αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ ανήκει επίσης στους χαμένους… Ήρθε τρίτη δύναμη και δεν έχει τα φόντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Αύξησε μεν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό του και κατά 60.000 τους ψηφοφόρους του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά έχασε 120.000 ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές του 2023!

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!