Δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ήταν προγραμματισμένο λόγω της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ .

«Περιμένουμε την κατάσταση της πρότασης της δυσπιστίας και εφόσον είναι εν εξελίξιμη μια τέτοια η συζήτηση δεν θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει  αύριο υπουργικό συμβούλιο. Και αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης και μετά την ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει προφανώς το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο» όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Εξελίξεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα ανακοινωθεί αύριο η νέα αύξηση κατώτατου μισθού, όπως αναμένονταν.  Υπενθυμίζεται πως αυτή θα ήταν η τέταρτη διαδοχική αύξηση που θα γινόταν στον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε :

  • Τον Ιανουάριο του 2022 στα 663 ευρώ μεικτά  από  650 ευρώ μεικτά που ήταν το 2019
  • Τον Μάιο του 2022  έφτασε στα 713 ευρώ μεικτά
  • Τον Απρίλιο του 2023 ανήλθε στα 780 ευρώ μεικτά

Ο στόχος της  κυβέρνησης είναι το 2027 ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα  950 ευρώ

Ωστόσο το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα  δεν αποκλείεται η νέα αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου στο κατώτατο μισθό να έχει αναδρομική ισχύ.

Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο για τον κατώτατο είναι να ανέλθει στα 830 ευρώ μεικτά από 780 μεικτά που είναι σήμερα. Αυτό εκτιμάται πως θα αφορά συνολικά 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.  Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και τις τριετίες.

Δηλαδή εάν ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 830 ευρώ μεικτά, τότε η προσαύξηση για κάθε τριετία θα είναι 83 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας εργαζόμενος:

  • με μια τριετία θα λάβει 913 ευρώ,
  • με 2 τριετίες θα πάρει 996 ευρώ
  • και με 3 τριετίες και άνω θα λάβει 1.079 ευρώ

Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο του κατώτατου τότε το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα. Ωστόσο δεν αποκλείεται  ο νέος κατώτατος να ξεπεράσει τα 830 ευρώ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!