Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, χαρακτήρισε την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair ως «πολύ σημαντικό βήμα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας της χώρας μας» και δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία.

«Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κροατία και την Ιταλία θα παραγγείλουν 24 νέου τύπου Canadair εκ των οποίων τα μισά, 12, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα αγοραστούν με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το RescEU.
Από τα 7 που θα αγοράσουμε εμείς, τα 2 θα τα προμηθευτούμε μέσω του RescEU χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο ελληνικός λαός μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος της προμήθειας κατά 30%» σημείωσε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης εξέφρασε την υπερηφάνειά του καθώς, όπως υπενθύμισε, «συνέβαλε από το 2018, ως εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε η ΕΕ να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες του Νότου που κάθε χρόνο δίνουν μια πολύ δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 2018 «το Συμβούλιο και κράτη-μέλη ήταν αντίθετα στη δημιουργία του RescEU και αντιδρούσαν στο να πληρώσει η ΕΕ την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών για τις χώρες του Νότου».

«Όμως με συστηματική προσπάθεια και τη σημαντική συμβολή του κ. Στυλιανίδη ως αρμόδιου επιτρόπου καταφέραμε να δημιουργηθεί το RescEU μια πανευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός που θα αγοραζόταν με ευρωπαϊκά χρήματα» ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης προσθέτοντας «ποιος θα φανταζόταν τότε ότι αυτά θα γίνονταν τόσο επίκαιρα μετά από κάποια χρόνια με την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας οπότε και αποδείχθηκε έμπρακτα η αξία αυτού του μηχανισμού».

Οι επιφυλάξεις για τα γκρίζα σημεία στην σύμβαση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ότι ο πρωθυπουργός «παρουσιάζει την προμήθεια αυτών των αεροπλάνων ως το απόλυτο μέσο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών» και επισήμανε ότι «πράγματι συμβάλλουν πολύ, όμως υπάρχουν και επιφυλάξεις και “γκρίζα” σημεία στη σύμβαση».

«Εμείς, όμως, θα ψηφίσουμε αυτή τη σύμβαση γιατί είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό το βήμα από τη χώρα μας και άλλα ευρωπαϊκά κράτη» είπε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε στην ομιλία του, επιμένοντας στη σημασία του, το ζήτημα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, υπενθυμίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «πέρσι παρά την μεγάλη δύναμη αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την ύπαρξη λιγότερων εστιών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είχαμε από τους χειρότερους απολογισμούς με πάνω από 1.600.000 στρέμματα καμένης γης».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι συνεχώς μια δικαιολογία που υπονομεύει το τελικό αποτέλεσμα γιατί δεν υπάρχει η βούληση της πρόληψης».

«Απαιτείται ουσιαστική αναβάθμιση των σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν είναι μόνο τα δύο Canadair, ούτε οι εκατοντάδες πυροσβέστες που έρχονται δωρεάν. Είναι πολύ περισσότερα. Μπορούν να εξεταστούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας και να προτείνει ο Μηχανισμός αλλαγές με βάση τις βέλτιστες πρακτικές» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την πρόληψη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «το μόνο που κάνει είναι να πετά το μπαλάκι των ευθυνών από το υπουργείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πίσω στο υπουργείο». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα καθώς «ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή των νέων Canadair αφού οι παραγγελίες πρέπει να υπογραφούν και από τα υπόλοιπα κράτη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!