Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου.

Σ. Φάμελλος: Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να λείπει
Στην ομιλία του, ο κ. Φάμελλος καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να απουσιάζει από τη συζήτηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το αίτημα είναι να αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«H σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη» σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη – και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα».

Μ. Βορίδης: Θα καταθέσετε πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή;

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Φάμελλου, ο κ. Βορίδης πήρε το λόγο και ρώτησε τον βουλευτή αν είναι διατεθειμένος να καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων:
«Κάνατε εκτενή ανάλυση για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα, είναι εφόσον έχετε τη πεποίθηση αυτή θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής; να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί. Πρόταση που να συνδέει ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Η πρόταση αφορούσε ζητήματα για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της σύμβασης 717.

Σ. Φάμελλος: Υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο και απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη, ο κ. Φάμελλος είπε: «Γνωρίζω ότι είστε καλός ρήτορας και καλός νομικός, μου κάνει εντύπωση ότι δεν ακούσατε την ομιλία μου. Μπορώ να σας δώσω το γραπτό». «Στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν έχω την υποχρέωση να σας δώσω μια απάντηση: Δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της. Τελείωσε. Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις – αποδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται με το έγκλημα των Τεμπών, έχετε προαποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα» σημείωσε.

«Εμείς λέμε να πάρει ομόφωνα η Βουλή την απόφαση η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα δια παραλείψεως των πολιτικών προσώπων. Το ερώτημα είναι σε εσάς κ. Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί κρύβονται, γιατί δεν δέχθηκαν την άρση ασυλίας; Η απόδειξη είναι η απουσία του κ. Μητσοτάκη. Αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων, το 1,5 εκατ. υπογραφές, τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη. Δεν σέβεστε τη Δικαιοσύνη. Εμείς λέμε όλα στη Δικαιοσύνη. Εσείς υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης».

Μ. Βορίδης: Δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της πρότασης για προανακριτική
Ακολούθησε νέα παρέμβαση του κ. Βορίδη, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο είπε: «Κατάλαβα ότι από τη μια μέρα λέτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αλλά δεν θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προανακριτικής. Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα. Πρέπει να πείτε τα αδικήματα, να τα περιγράψετε, να περιγράψετε την αμέλεια. Δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της προτάσεως αυτής».

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!