Οι βασικές αρχές της παράταξης “Ανοιχτό Επιμελητήριο” με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων τον κ. Βασίλειο Βασιλείου, μαζί με τους υποψηφίους της παράταξης, παρουσιάστηκαν σε μεγάλη εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης.

“Το Επιμελητήριο είναι ο θεσμός που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες, το όραμα αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά του νομού μας. Σε κάθε χωριό των Ιωαννίνων. Εκεί όπου τίμιοι και αγωνιστές επιχειρηματίες, μαζί με τους εργαζόμενους και τα στελέχη των επιχειρήσεων, δημιουργούν πλούτο που διαχέεται στην ζωή μας” ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βασιλείου.

Το Ανοιχτό Επιμελητήριο θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε χαρακτηριστικά υποσχόμενος ένα καλύτερο αύριο για τις 10.000 επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων και τους επαγγελματίες.

Οι βασικές αρχές και οι άξονες του προγράμματος του “Ανοιχτού Επιμελητηρίου” συνοψίζονται στα εξής:

  • Ανοιχτό Επιμελητήριο για όλες τις μορφές των επιχειρήσεων από όλους τους παραγωγικούς κλάδους και τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
  • Συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης δωρεάν για τα μέλη και τους εργαζόμενους σε συνεργασία με την ΚΕΕΕ, τη ΔΥΠΑ και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.
  • “Online” εξυπηρέτηση όλων των μελών του Επιμελητήριου και των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
  • Ταυτόχρονη μετατροπή του Επιμελητηρίου σε Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ) – όπως προβλέπεται στο άρθρο 66 του Ν. 4497/2017 – με αντικείμενο την παροχή διοικητικών πληροφοριών και την υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, καθώς και των ατομικών επιχειρήσεων, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης.
  • Σύνταξη εξαμηνιαίων μελετών για εργασιακά, επαγγελματικά και κλαδικά θέματα των επιχειρήσεων των Ιωαννίνων, ώστε σε μόνιμη βάση τα στοιχεία να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους Γιαννιώτες επιχειρηματίες, στον μελλοντικό σχεδιασμό τους.
  • Άμεση ενημέρωση για όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΤΕΠΙΧ, Ταμείο Ανάκαμψης, Περιφερειακά ταμεία και βοήθεια στη σύνταξη φακέλου για χρηματοδότηση ανάλογα με την μορφή της επιχείρησης, χωρίς συμβούλους και κόστος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
  • Άμεση ενημέρωση μελών για τους φορείς ιδιωτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με αποτελεσματικότερη αξιοποίηση θεσμών και εργαλείων που μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στις επενδυτικές ανάγκες της μικρομεσαίας και της νεοσύστατης επιχείρησης: ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικοί άγγελοι, μικροχρηματοδοτήσεις κ.α.
  • Επένδυση σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επανειδίκευσης.
  • Άμεση δικτύωση μέσω των Ευρωεπιμελητηρίων για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς κόστος.
  • Συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών σε Ελλάδα και Εξωτερικό μέσω του “InvestInGreece” με κάλυψη τους κόστους κατασκευής περιπτέρου και φιλοξενίας.
  • Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Ιωαννίνων σε διαγωνισμούς φορέων όπως οι τράπεζες, με έμφαση σε επιχειρήσεις παραδοσιακές και καινοτόμες, με άμεση πληροφόρηση και με βοήθεια στη σύνταξη φακέλων υποψηφιοτήτων.
  • Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε προγράμματα για την ενίσχυση επενδύσεων για την αυτονόμηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος.
  • Προώθηση και χρηματοδότηση συνεργατικών σχημάτων παραγωγών, για δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και ενεργοποίηση της αντίστοιχης πλατφόρμας, ώστε να λαμβάνουν καλύτερες και δικαιότερες τιμές τα γιαννιώτικα προϊόντα.
  • Δημιουργία, σε συνεργασία με εξωστρεφείς επιχειρήσεις του νομού μας, γραφείου εξωστρέφειας ώστε οι επιχειρήσεις μας που οι πωλήσεις τους έχουν κατεύθυνση αγορές στο εξωτερικό, να συνεργαστούν και να πωλούν «μαζί».
  • Επαναδημιουργία ενός ισχυρού τουριστικού και εμπορικού brand για τις γιαννιώτικες επιχειρήσεις με ταυτόχρονα σεμινάρια για τους επιχειρηματίες μας και ουσιαστική προώθηση του λογοτύπου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Διοργάνωση βραβεύσεων των καλύτερων παραδοσιακών και νεοφυών επιχειρήσεων του νομού, με ταυτόχρονη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με προβολή σε ΜμΕ της Αθήνας. Ταυτόχρονη δημιουργία ετήσιου θεσμού βραβείων με κριτήρια για την ανάδειξη του γιαννιώτικου επιχειρείν.
  • Δημιουργία σύγχρονου γραφείου προβολής και ενημέρωσης των επιχειρήσεων όλων των μορφών του νομού και του έργου του Επιμελητήριου.
  • Ετήσιες βραβεύσεις μαθητών και φοιτητών των μελών των επιχειρήσεων του Επιμελητήριου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
  • Συμμετοχή του Επιμελητήριου σε εορταστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο, καθώς και με τους συλλόγους Εμπόρων, Επαγγελματιών, Τουριστικών Επιχειρήσεων και όλων των παραγωγικών επιχειρήσεων του νομού. Ταυτόχρονη προβολή των εκδηλώσεων σε Αθηναϊκά και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
  • Αναβάθμιση της ετήσιας έκθεσης γιαννιώτικων επιχειρήσεων για την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με ετήσιο φεστιβάλ πολιτισμού, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Δράσεις για την ανάδειξη των προϊόντων των Ιωαννίνων με δυο “famtrip”  ή ταξίδι εξοικείωσης για Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Προώθηση του αγροτουρισμού και της γευσιγνωσίας.
  • Διοργάνωση ταξιδίου φιλοξενίας για tour operators Ελλάδας και εξωτερικού, σε συνεργασία με τα μεγάλα ξενοδοχεία και τους τουριστικούς πράκτορες. Ταυτόχρονες B2B συναντήσεις των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
  • Δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου τοπικών προϊόντων επισκέψιμο από σχολεία και φορείς στον χώρο του Επιμελητηρίου.
  • Διεκδίκηση φορολογικών ελαφρύνσεων, προγραμμάτων κατά την μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων στην επόμενη γενιά.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είπε στη συνέχεια ο κ. Βασιλείου, οφείλει να αξιοποιήσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως με την 4η βιομηχανική επανάσταση και να δημιουργήσει τις συνθήκες επέκτασης των επιχειρήσεων που ιδρύονται στον κλάδο της καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας στην πόλη των Ιωαννίνων. Αυτό συνοπτικά σημαίνει ότι πρέπει με κάθε τρόπο:

  • Να διευκολύνει το Επιμελητήριο την ίδρυση εξωστρεφών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας.
  • Να διευκολύνει το Επιμελητήριο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, αφενός σε επίπεδο παραγωγής ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αφετέρου σε επίπεδο πωλήσεων και προώθησης, ώστε να μπορούν να εισέλθουν ευκολότερα σε αγορές του εξωτερικού.
  • Να προωθήσει το Επιμελητήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο της καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους, προσφέρουν υψηλή εξειδίκευση, ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν το βιοτικό επίπεδο.
  • Να ενισχύσει το Επιμελητήριο τις ψηφιακές δεξιότητες αποφοίτων ειδικά αυτών που μπορούν να μετατρέψουν τις γνώσεις που έχουν ήδη σε δεξιότητες της ψηφιακής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ένας μαθηματικός που μπορεί να μετεκπαιδευτεί για να εργαστεί ως αναλυτής δεδομένων σε εταιρείες που ασχολούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλείου κάλεσε σε στήριξη της παράταξής του και ευχήθηκε σε όλους “καλόν αγώνα”.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!