Ανοίγουν για το κοινό οι Μονές Αγγελομάχων και Πατέρων και ξεκινούν οι μελέτες αποκατάστασης – Ικανοποίηση Αμυρά
Ξεκινούν οι μελέτες αποκατάστασης για τις Μονές Αγγελομάχων και Πατέρων στον Δήμο Ζίτσας, ενώ τα δύο μνημεία ανοίγουν άμεσα για το κοινό.
Τα δύο ιστορικά μοναστήρια του Δήμου Ζίτσας, η Ιερά Μονή Αγγελομάχων (ή Αγγελομάχου) στα Κούρεντα και η Ιερά Μονή Πατέρων κοντά στο χωριό Λίθινο, αποτελούν σημαντικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής με πλούσια θρησκευτική και ιστορική κληρονομιά που απέχουν λιγότερο από μία ώρα από τα Ιωάννινα.
Κατά την ευκαιρία της παρουσίας της στα Γιάννενα και κατά τα εγκαίνια του Τζαμιού της Καλούτσιανης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε μια σημαντική ανακοίνωση. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε χθες να ξεκινήσει άμεσα την εκπόνηση μελετών για την αποκατάστασή τους και από αύριο και τα δύο μνημεία θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα.
Για τη Μονή Αγγελομάχων, προκλήθηκε προ καιρού πανελλήνιο ενδιαφέρον λόγω της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε δείχνοντας το μνημείο καλυμμένο με πλαστικό (φωτογραφία)!
Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Υπουργείου εκφράζει με δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, καταγόμενος από το Δήμο Ζίτσας.
Η δήλωση του κ. Αμυρά αναφέρει τα εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για δύο από τα σημαντικότερα μνημεία που διαθέτει ο τόπος μας. Το ενδιαφέρον της κας Μενδώνη είχε φανεί ήδη από τον Απρίλιο του 2026, όταν με μετά από συνεργασία που είχα μαζί της για τη διάσωση των δύο Μονών, εγκρίθηκε για αρχή το ποσό των 37.200 ευρώ για επείγουσες σωστικές εργασίες στη στέγη της Μονής Αγγελομάχων, η οποία χρονολογείται στον 18 ο αιώνα. Επίσης, η Μονή Πατέρων, ένα σπουδαίο μνημείο του 16 ου αιώνα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, παίρνει πλέον τον δρόμο της αποκατάστασης, της διαφύλαξης και της ανάδειξης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τον Δήμο Ζίτσας και του Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, Κουρέντων κ. Γιάννη Αλεξίου και Λίθινου κ. Παναγιώτη Κατσούλη για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των εργασιών μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση και απόδοση των δύο σπουδαίων μνημείων στους πιστούς και στους επισκέπτες στην κατάσταση που τους αξίζει».
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033