Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλάτι είναι η λευκή σκόνη που βάζουμε στο φαγητό μας ή το αλάτι στους ωκεανούς, με τη χημική ονομασία χλωριούχο νάτριο (NaCl). Το άλας νατρίου μπορεί επίσης να βρεθεί σε απορρυπαντικά, άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης και άλλα, αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά άλατα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και άλλα ιόντα που χρησιμοποιούνται σε πρόσθετα προϊόντα και όλα αυτά αυξάνονται σε μέρη όπου συνήθως δεν εμφανίζονταν.
Τα τελευταία 50 χρόνια, τα ιόντα αλατιού έχουν αυξηθεί σε ρυάκια και ποτάμια καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν και να παράγουν περισσότερα άλατα, λέει μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε όλη την υδρόγειο, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια στρέμματα εδάφους, έχουν γίνει πιο αλμυρά. Οι αλμυρές λίμνες επίσης στεγνώνουν και στέλνουν στοιχεία στον αέρα.
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αλατιού θα μπορούσαν να γίνουν «μια υπαρξιακή απειλή» για τα αποθέματα γλυκού νερού μας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει τον φυσιολογικό κύκλο του αλατιού τις τελευταίες δεκαετίες, διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα. Η γεωργία, η εξόρυξη, οι κατασκευές, η επεξεργασία νερού και δρόμων και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες αυξάνουν την ποσότητα αλατιού στο έδαφος, στα συστήματα πόσιμου νερού και στον αέρα.