Αλλαγές στα κριτήρια των δικαιούχων και στα ποσά, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο επίδομα θέρμανσης. Όλο το βάρος θα δοθεί φέτος στα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης. Πέρυσι, διατέθηκαν 300 εκατ. ευρώ για να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και για να ανέβει το “ποσό βάσης” (επί του οποίου υπολογίζεται το τελικό επίδομα) στα 350 ευρώ. Εντάχθηκαν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι παντρεμένοι με οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ (με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο). Το ερώτημα είναι αν τα ίδια χαρακτηριστικά θα ισχύσουν και φέτος.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει και πάλι να βρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ. Αν βρεθούν τότε τα νοικοκυριά θα εισπράξουν από 100 έως 750 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού, αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται η πρώτη κατοικία. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο, το επίδομα θέρμανσης να ενταχθεί στον κατάλογο των επιδομάτων για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής. Δηλαδή, το ποσό να πιστώνεται σε μια κάρτα η οποία θα εξαργυρώνεται μόνο στα πρατήρια καυσίμων και όχι να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο. Πρώτον, δεν θα υπάρχει κίνητρο μετατροπής του καυστήρα ώστε να λειτουργεί με πετρέλαιο και όχι με φυσικό αέριο. Κάτι τέτοιο δεν θα υπάκουε στην λογική καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κάθετα σε σχέση με πέρυσι, οπότε και η τιμή λιανικής θα είναι πολύ χαμηλότερη.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για την επιδότηση με 35-40 λεπτά ανά λίτρο που δόθηκαν πέρυσι, φέτος δεν υπάρχουν τουλάχιστον προς το παρόν. Πέρυσι, δόθηκαν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για την οριζόντια επιδότηση, πέραν των χρημάτων που κατέβαλαν τα διυλιστήρια. Αυτή η οριζόντια επιδότηση ήταν που κράτησε πέρυσι χαμηλά την τιμή στο πρατήριο. Χωρίς αυτή, θα έχουμε πολύ υψηλότερες τιμές φέτος. Οριζόντια επιδότηση δεν μπορεί να υπάρξει και εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup καθώς έχει συμφωνηθεί η επιστροφή στην δημοσιονομική σταθερότητα και η αποφυγή μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!