Μελέτες έχουν δείξει ότι το να μην πλένετε τακτικά τα σεντόνια, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, καθώς μπορούν να γίνουν εστίες παθογόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές, οι άνθρωποι που δεν αλλάζουν τακτικά κλινοσκεπάσματα, δημιουργούν συνθήκες για την εμφάνιση παθήσεων, όπως είναι η πνευμονία, η σκωληκοειδίτιδα και η γονόρροια.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το σώμα εκκρίνει υγρά και έλαια κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαζί με χιλιάδες νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Αυτό προσελκύει τα ακάρεα σκόνης που εκκρίνουν κόπρανα που συνδέονται με αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα και εξάρσεις εκζέματος.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, δερματικά εξανθήματα, φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν επίσης κοινή αιτία κρίσεων άσθματος. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό για την υγεία σας να πλένετε τακτικά τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα.
Τα λερωμένα σεντόνια ευνοούν επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων. Το πιο επικίνδυνο βακτήριο είναι ο Staphylococcus aureus επειδή είναι πιο μεταδοτικό από τα άλλα είδη. Συνδέεται επίσης με σοβαρές παθήσεις, όπως η πνευμονία.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η σκωληκοειδίτιδα όταν εισέρχονται στην πεπτική οδό βακτήρια ή παράσιτα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο σωλήνας που ενώνει το παχύ έντερο και την σκωληκοειδή απόφραξη αποφραχθεί ή παγιδευτεί από τα κόπρανα.
Για να μην γίνουν τα σεντόνια σας εστία μόλυνσης και ασθενειών, οι ειδικοί συνιστούν να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το στέγνωμα στο στεγνωτήριο, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, είναι προτιμότερο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα μικρόβια.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!