Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Στα άκρα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η σχέση ιδιωτών γιατρών και υπουργείου υγείας λόγω της δρομολογούμενης ψήφισης διάταξης που θα επιστρατεύει αναγκαστικά τους πρώτους για να καλυφθούν οι ανάγκες σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν σοβαρά λειτουργικά κενά και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες κάλυψης των ασθενών ακριτικών και νησιωτικών περιοχών, ως επί το πλείστον.
Οι ιδιώτες γιατροί αντιδρούν στην απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να επιβάλλει κυρώσεις αν δεν συμβάλλουν αναγκαστικά στις ανάγκες του ΕΣΥ και με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία κυρώνεται πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, η πρόβλεψη κυρώσεων για τους γιατρούς που δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις…
Όσοι απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή είναι οι ίδιοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ δεν θα έχουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα καταγγέλλεται η σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ.
Αντιδρώντας σε αυτές τις μεθοδεύσεις που καταγγέλλονται ως αντισυνταγματικές, αντιδημοκρατικές και εντελώς ακατανόητες για μια φιλελεύθερη δημοκρατία, οι ιδιώτες γιατροί συμμετείχαν σήμερα και επαναλαμβάνουν και την ερχόμενη Δευτέρα μια κινητοποίηση αποχής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από την έκδοση εκτέλεσης παραπεμπτικών, πράξη που προφανώς πλήττει πρωτίστως τους ασφαλισμένους, συνταξιούχους κτλ. Με αυτό τον τρόπο ωστόσο, οι ιδιώτες γιατροί θέλησαν να καταδείξουν τις συνέπειες των υπουργικών μεθοδεύσεων και όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Θεόδωρος Παπακώστας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η αποχή αυτή αποτέλεσε μια προσομοίωση του πως θα είναι στο εξής η κατάσταση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αν ισχύσουν τα τιμωρητικά μέτρα του Υπουργού Υγείας…
Δε μπορεί να καταλάβει ο Υπουργός…
«Ο Υπουργός Υγείας παρά τις παραινέσεις μας βρίσκεται σε αδυναμία να κατανοήσει πως δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακώστας σημειώνοντας πως η συνδρομή ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μια απλή πράξη αλλά ένα πολύπλευρο και εξαιρετικά ειδικό θέμα που εμπεριέχει κινδύνους για το σύστημα και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς. Η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών μέχρι σήμερα δεν ήταν καλή και στη συνέχεια ήρθε η διάταξη για την επιστράτευση που πατάει σε έναν παλιότερο νόμο του πρώην Υπουργού Θ. Πλεύρη εν μέσω πανδημίας που μιλούσε για έκτακτες καταστάσεις υγειονομικής ανάγκης. Η διάταξη που ψηφίζεται την Δευτέρα μιλά για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών όταν υπάρχουν λόγοι «διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας», άλλαξε επομένως από την έκτακτη ανάγκη…
«Οι επιτάξεις από τον ιδιωτικό τομέα δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα και δεν νοούνται παρά μόνο σε καταστάσεις πολέμου και πανδημίας» τόνισε ο κ. Παπακώστας σημειώνοντας πως οι ιδιώτες γιατροί έβαλαν πλάτη για να λυθούν τα προβλήματα στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας.
Τόνισε δε με έμφαση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων πως το μέτρο του Γεωργιάδη βάλει κατά των ίδιων των ασθενών και ασφαλισμένων και όχι κατά των ιδιωτών γιατρών γιατί πολύ απλά και όσοι γιατροί υποστούν την αποκοπή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν πάνω σε ένα χαρτί με τη σφραγίδα τους…