Όπως τα περισσότερα ζώα έχουν ένα βιολογικό ρολόι που τους υπαγορεύει πότε πρέπει να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν, έτσι και ο άνθρωπος έχει έναν τέτοιο μηχανισμό τον οποίο καταπιέζουμε γιατί έχουμε προσαρμόσει τη ζωή μας σε διαφορετικούς ρυθμούς. Νέες έρευνες δείχνουν ότι δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο κιρκάδιο ρυθμό και είναι καθαρά θέμα γονιδίων αυτό, αλλά ούτε κι αυτό είναι απόλυτο.
Κάποιοι άνθρωποι είναι από φυσικού τους νυχτοπούλια και το να κοιμούνται με τις κότες και να ξυπνάνε με τα κοκόρια δεν τους προσφέρει τίποτα απολύτως. Ωστόσο σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες που μίλησαν στην Guardian, ακόμα κι αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Ο μυαλό μας είναι τόσο ανεπτυγμένο που μπορεί και υποτάσσει τα ένστικτά μας, ακόμα και αυτό του φυσιολογικού ύπνου.
Η ρουτίνα του ύπνου μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις υποχρεώσεις μας, δηλαδή την ώρα που πρέπει να πάμε για δουλειά, κάτι που για ελάχιστους από τους σύγχρονους εργαζόμενους ταυτίζεται με την ανατολή του ήλιου. Έτσι το μυαλό μας μπορεί να ρυθμίσει μια custom ρουτίνα ύπνου για να ξυπνάμε φρέσκοι και υγιείς. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να τηρούμε δύο βασικές προϋποθέσεις, να συμπληρώνουμε 8ώρο και να είναι σχετικά σταθερό αυτό το 8ώρο ως προς τις ώρες ύπνου και ξυπνήματος.
Αυτά τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για όσους μένουν μέχρι αργά ξύπνιοι, αλλά όχι και τόσο για όσους το συνδυάζουν με λίγες ώρες ύπνου και πολύ πρωινό ξύπνημα. Όπως και σε άλλες πτυχές της ζωής μας, έτσι και ο ύπνος έχει να κάνει λιγότερο με τα ένστικτα και περισσότερο με τη διατήρηση ισορροπιών τις οποίες έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!