«Η τραγική εμπειρία σας, όπως και των άλλων λαών που βίωσαν τις ακρότητες του υπαρκτού σοσιαλισμού, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελέσει ένα διδακτικό μάθημα και για την Ευρώπη. Για την αξία της θρησκείας και των ηθικών και πνευματικών αξιών που αυτή φέρει ως θεσμός. Αλλά και της προσφοράς της Εκκλησίας, της εκκλησιαστικής ζωής στον κοινωνικό βίο. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε ότι στην Ευρώπη, οι χριστιανικές αξίες από κάποιους κύκλους παραμερίζονται, και προωθείται το μοντέλο μιας άθρησκης Ευρώπης. Πριονίζουμε, δηλαδή, μόνοι μας έναν βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς όπως είχε πει και ο Πωλ Βαλερύ, αυτός εκτός από τον χριστιανισμό θεμελιώνεται στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο». Αυτά τόνισε ο γγ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρουσίαση του τόμου:«Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο.

Η παρουσίαση του τόμου στο Αργυρόκαστρο έλαβε χώρα στα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης», μετά τη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως που τέλεσε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου, Ναθαναήλ.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Αλβανία και οι περιοχές όπως είναι το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα, η Κορυτσά, μας δείχνουν και κάτι άλλο. Την αναπόσπαστη σχέση που διατηρεί ο άνθρωπος με τις παραδόσεις αλλά και τη θρησκευτική πίστη του. Γιατί, τι άλλο μας αποκαλύπτει το γεγονός ότι οι δεκαετίες της πλέον καταπιεστικής και ολοκληρωτικής αθεϊστικής πολιτικής στην Ευρώπη απέτυχαν παταγωδώς; Με την πτώση του καθεστώτος, που ίδρυσε ένας άνθρωπος που καταγόταν απ’ αυτήν ακριβώς την πόλη, επάνω στα ερείπια των κατεστραμμένων εκκλησιών και μονών, άνθισαν νέες. Και ο σταυρός, για μια ακόμη φορά, αναδείχθηκε και πάλι τροπαιούχος. Κι αυτό συνέβη για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι γιατί εσείς, οι γονείς σας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας, διατηρήσατε εντός σας τα πιστεύω σας. Ο φόβος, η καταστολή, οι φυλακίσεις και οι εξορίες δεν κατάφεραν να τα εξοντώσουν. Γιατί από την ψυχή του ανθρώπου κανένα καθεστώς και κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να εκτοπίσει την αλήθεια αν ο άνθρωπος δεν το επιθυμεί.

Ο άλλος λόγος της νίκης της πίστης επί της λήθης ήταν η ευλογία της έλευσης, κυριολεκτικά θεία χάριτι, ενός αγίου ανθρώπου, που αναγέννησε εκ της τέφρας την Εκκλησία της Αλβανίας. Γιατί, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με τη σοφία και την αγάπη του, ανέστησε αυτό που κάποιοι νόμισαν ότι ήταν “νεκρό”. Και δικαίως, όλοι εσείς τον θεωρείτε ως τον πνευματικό σας πατέρα. Η μνήμη του και το έργο του θα παραμείνουν ζωντανά εσαεί».

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου, Ναθαναήλ, ο βουλευτής του αλβανικού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες, ο βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Ηλίας Μυριάνθους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, Σωκράτης Σουρβίνος, ο επικεφαλής της FRONTEX, Δημήτριος Πλακιάς, ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Κάγιος και πολλοί ομογενείς.

Τέλος, κατά την παραμονή του στην Αλβανία, ο κ. Χαρακόπουλος είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και συγκεκριμένα, εκτός του Αργυροκάστρου, τους Αγίους Σαράντα, τη Χειμάρρα, τη Δερβιτσάνη και το Καλογορατζή.