“Κανείς δε φανταζόταν το μέγεθος της καταστροφής όταν γνωστοποιήθηκε η καταγγελία του Δήμου Δωδώνης και πολιτών, για διακοπή της ροής στο ποτάμι και εντοπισμού μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών. Στην περιοχή εκτελούνται εργασίες από εργολάβο της Περιφέρειας Ηπείρου για καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Λούρου, κοπή και απομάκρυνση νεκρών δέντρων για προληπτική προστασία από πλημμύρες. Στον ίδιο έχουν δοθεί τα έργα με απευθείας ανάθεση για τον καθαρισμό της κοίτης του Λούρου (συνεχιζόμενα τμήματα), αλλά και την στήριξή της.

Τι μας είπε ο κ. Καχριμάνης;
“Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού Λούρου, έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.
Η περιοχή για τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια – αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της – προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες”.
Γι’ άλλη μια φορά οι αρμοδιότητες, τους αναλογούν ή όχι, ανάλογα με τη συγκυρία.
Για τον έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ, είπε ότι “δεν είναι στην αρμοδιότητά του η περιοχή κι έπρεπε να ειδοποιήσει την Υπηρεσία της Περιφέρειας” – η αλαζονεία της εξουσίας στο αποκορύφωμά της – “να παρίσταται και όχι μόνο τον καταγγέλλοντα”.
Όλα πάνε καλά…
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Δασική Υπηρεσία χαρακτήρισε άψογο τον καθαρισμό από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Υπογράμμισε ότι όπως προέκυψε από τις αναφορές των υπηρεσιών της Περιφέρειας δεν σχετίζονται οι εργασίες καθαρισμού με το ζήτημα των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν σε οβίρες δείχνοντας και φωτογραφικό υλικό. Το πρόβλημα, ισχυρίζεται ότι οφείλεται στη μείωση του νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και είναι πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλά ποτάμια της χώρας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή στον ποταμό Λούρο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτω και από την πολιτική πίεση που εκδηλώθηκε έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Το κλιμάκιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, στην πρώτη αυτοψία διαπίστωσε διακοπή της ροής σε μήκος 3 χιλιομέτρων, στάσιμο νερό με μεγάλη συγκέντρωση ψαριών, μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών και ζημιές σε ιχθυοτροφείο πέστροφας. Έγινε μάλιστα στις 10 Νοεμβρίου, όταν ο κ. Καχριμάνης υποστήριζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα περί ανομβρίας. Απάντηση αναμένουμε και σ’ ένα μεγάλο ερώτημα, αυτό της αποζημίωσης ζημιών των ιχθυοτροφείων.
Στη δεύτερη αυτοψία, δύο μέρες μετά οι μετρήσεις ήταν εφιαλτικές. Κι αυτό γιατί το κλιμάκιο είχε μεγαλύτερο εύρος ελέγχου (θέση Πλατανάκια, όπου εκτελούνταν εργασίες και Κουκλέσι, όπου υπήρχε ροή νερού). Η διακοπή της ροής είχε μήκος 8 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε τοποθέτηση ογκόλιθων στα πλαϊνά της κοίτης, διάνοιξή της κατά τμήματα (μέγιστο πλάτος 28-30 μέτρα), απομάκρυνση νησίδων και φερτών υλικών από την κοίτη, ενώ σε κάποιες εκτάσεις παρατηρήθηκε ισοπέδωση, αναμόχλευση και εξομάλυνση του υπάρχοντος επιφανειακού εδάφους της κοίτης.
Έτσι, το “φαινόμενο” της εξαφάνισης του νερού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων του ποταμού και ο συνδυασμός πολλών παραγόντων, δεν είναι τίποτε άλλο από ανθρωπογενή παρέμβαση, που απαιτεί την αναζήτηση ευθυνών. Τις δράσεις σε τεχνικό, οικονομικό, επιστημονικό – περιβαλλοντικό επίπεδο. Την αναζήτηση ύπαρξης μελετών κι επίβλεψης. Αλλά και την αναζήτηση της νομιμότητας/σκοπιμότητας των σχετικών δαπανών.
Τα όσα δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος εκθέτουν τον περιφερειάρχη, αχρηστεύοντας τις όποιες δικαιολογίες και αιτιάσεις του. Ας μη γελιόμαστε όμως, εκθέτουν και την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων, όπως κάποιου “άριστου” που έσπευσε να ψέξει τον περιφερειάρχη, μιλώντας για “μια πόλη που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δε μιλά”. Λησμονώντας πως στην περιοχή υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις – ανάμεσά τους και οι ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ – που αποκαλύπτουν καθημερινά την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το τοπικό κράτος στους ανθρώπους και το οικοσύστημα, τη δημόσια περιουσία και τους πόρους. Όταν κάποιοι άλλοι θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, της λεηλασίας. Που σχεδιάζεται και υλοποιείται με τη συναίνεση και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των εθνικιστών. Με την Πράσινη Ανάπτυξη να αποσκοπεί στην πιο αχαλίνωτη κερδοσκοπία νέων φιλέτων και της αγωνίας μας για το μέλλον του πλανήτη.
Σημειολογικά κι ενώ συνέβαιναν τα παραπάνω, ο υφυπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος έδινε συνέντευξη και φωτογραφιζόταν στο Νησί, καλύπτοντας τα κενά της Πολιτικής Προστασίας και πυρόσβεσης, τα οποία με γυμνό μάτι διαπιστώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι κι οι χιλιάδες επισκέπτες.
Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό, τόσο με την απομάκρυνση του σχετικά αδιαπέραστου υποστρώματος, όσο και με τη σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος (απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης και της πανίδας του ποταμού, όπως έντομα, μαλάκια, αμφίβια και ιχθυοπανίδα). Σε ξερούς νερόλακκους και στις άκρες του ξεραμένου ρου του ποταμού σαπίζουν πολλά νεκρά ψάρια (Γριβάδια, Στρωσίδια, Ποταμοκέφαλοι, καθώς και μικρότερα σε μέγεθος ψάρια, όπως η Λιάρα και ο Θεσπρωτικός Πελασγός).
Το γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν νεκρά ψάρια της Ενδημικής Πέστροφας του Λούρου, όπως και από άλλα είδη ψαριών που θεωρούνται ενδημικά όπως η Λουροβελονίτσα ή ο Λουρογωβιός, δεν μπορεί να μας καθησυχάσει. Όχι μόνο γιατί η Ενδημική Πέστροφα βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής κι αν υπήρχαν ενδιαιτήματα αναπαραγωγής στην κοίτη, αυτά πλέον δεν υπάρχουν, αλλά κυρίως γιατί δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στη διατήρηση του ενδημικού είδους. Την ίδια ώρα η εκσκαφή σε δύο σημεία, προς αναζήτηση νερού, δείχνει χαμηλότερα τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεν μπορούν να μας καθησυχάσουν ούτε οι δυνατές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και το πόρισμα που θα κατατεθεί στην αρμόδια Εισαγγελία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου, οι οποίοι έκαναν αυτοψία στην περιοχή. Ήδη έχει υποβληθεί μήνυση από την περιφερειακή παράταξη “Ορίζοντες Ηπείρου”, έχουν μπει στη δημόσια συζήτηση σοβαρά άρθρα και παρεμβάσεις άλλων περιφερειακών παρατάξεων κι επιστημόνων, αλλά και επερώτηση από το ΚΚΕ.
Η διαχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου – την οποία άπειρες φορές έχουμε καταγγείλει – αποδεικνύεται επικίνδυνη, καταστροφική και για τις υδραυλικές πηγές. Όχι μόνο για το ευαίσθητο οικοσύστημα του Λούρου, το οποίο χτυπήθηκε κι απ’ το μεταχρωματικό έλκος, αλλά και για εκείνα της Τύριας, του Αχέροντα και του Καλαμά. Αλλού απευθείας αναθέσεις χωρίς σοβαρές μελέτες κι έλεγχο, αλλού αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αμμοληψίες. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης συνεχίζει, χωρίς το παραμικρό ψήγμα αυτοκριτικής, να φωνάζει αμετανόητος “Όλα στους ιδιώτες”.
Κοντολογίς. Εξαφανίστηκε μεγάλο κομμάτι του Λούρου. Αντίστοιχες είναι οι εικόνες και στ’ άλλα ποτάμια. Όπως κι η διαπίστωση ότι χτυπιούνται και αδυνατίζουν τα βάθρα απ’ τα γεφύρια μας. Οι καταρρεύσεις των τελευταίων χρόνων τείνουν να πάρουν τη μορφή επιδημίας με τη συχνότητά τους. Όσο ελπίζουμε να δώσει λύσεις και ν’ αντιστρέψει τις καταστροφές η φύση, ας αναζητήσουμε απάντηση στο ερώτημα:
Μήπως κάποιοι τελικά δεν κάνουν καλή δουλειά κι ας μας ζαλίζουν περί του αντιθέτου, με τη βοήθεια ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού που έφτιαξαν;
Γιατί μάλλον η μόνη απάντηση είναι μία. Να παραιτηθούν άμεσα, για να γλιτώσουν, όσα δεν έχουν βάλει στο χέρι και στα σχέδιά τους μέχρι σήμερα.
21.11.2022

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
&
Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!