Με 5 τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε χθες το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων.Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ενημέρωσε διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την τελευταία εξέλιξη σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οριοθέτησης του Ποταμού Αράχθου και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Δημάρχου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με το ίδιο θέμα.

Σημειώνεται, πως για την προώθηση της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις για την οριοθέτηση του Αράχθου, ο Δήμαρχος είχε εισηγηθεί η συζήτησηνα γίνει σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου- αφού πρόκειται για ένα θέμα που κρίνει το μέλλον του Νομού για τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο επιλέχθηκε αυτό να συζητηθεί μόνο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Τα όσα διημείφθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση, έκανε γνωστά η ίδια η Περιφέρεια Ηπείρου σε σχετικό Δελτίο Τύπου της. 

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε: 

«Χαίρομαι που έστω και έτσι τα προβλήματα της Άρτας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Τα σενάρια που έχει καταθέσει το Υπουργείο Υποδομών είναι 4. Ούτε ένα, ούτε δύο. Και από αυτά τα 4, το Δημοτικό μας Συμβούλιο ομόφωνα έχει προκρίνει το πρώτο σενάριο. 

Αυτό κάποιοι το ξεχνούν, προτείνοντας να γίνει και 5ο, 6ο σενάριο ή υποπαραλλαγές των ήδη υπαρχόντων σεναρίων ή ακόμη να μπουν στο τραπέζι προβλήματα που καλή την πίστη ξεπερνιούνται. 

Με αυτά που προτείνουν το έργο δεν θα γίνει ποτέ, όπως δεν έγινε μέχρι τώρα. Αν αυτός είναι ο στόχος, να μας το πουν ξεκάθαρα».

Όμως, η θετική είδηση της ημέρας αφορούσε την ανακοίνωση που έκανε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τις προθέσεις της Αρχαιολογίας Νεοτέρων Μνημείων και το διατηρητέο Παπακώστα, καθώς η ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άρτας και του Τοπικού Συμβουλίου Αρταίων, για την κατασκευή δίδυμης σήραγγας «εμπεριέχει» και το μέλλον του διατηρητέου, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Με άλλα λόγια, η Αρχαιολογία είναι αυτή που αποφασίζει για το μέλλον των νεοτέρων μνημείων. 

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, η Αρχαιολογία Νεοτέρων Μνημείων άρει τις δεσμεύσεις όσο αφορά την διέλευση του τμήματος του έργου που είναι πλησίον του κτιρίου διοικητηρίου του Στρατοπέδου Παπακώστα. Προϋπόθεση να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες που δεν θα επηρέασαν την στατικότητα του κτηρίου. Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων αναφέρει και στο έγγραφο της  «δεν έχουμε αντίρρηση για την έγκριση της λύσης Α ως προτεινόμενη βέλτιστη περιβαλλοντική λύση,  διότι τα έργα εντός της ζώνης προστασίας του μνημείου είναι υπόγεια, και με τους παρακάτω όρους: 

  1. δεν θα προκληθούν οποιεσδήποτε φθορές στο κτίριο του στρατοπέδου Παπακώστα, 
  2. και πριν την έναρξη των εργασιών να υποβληθεί μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. 

Τέλος, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, συζητηθήκαν και ψηφίστηκαν και άλλα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!