Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις δαπάνες που έγιναν από το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει την πανδημία νομοθέτησε την ΠΝΠ από 25-02-2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί προμηθειών, με σκοπό να αποκτήσουν όλες οι υγειονομικές μονάδες με διαδικασίες express ιατροτεχνολογικό υλικό, βιοτεχνολογικά προϊόντα (βλ. rapid tests) και μέσα ατομικής προστασίας.

Παράλληλα τονίζουν ότι ενώ η πανδημία διαρκεί ήδη ένα χρόνο, οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για τις προμήθειες οδηγούν σε διαγωνισμούς με ενδεχόμενη ζημία για τον κρατικό προϋπολογισμό και εύνοια συγκεκριμένων εταιρειών. Επίσης για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ σε πολλά δημοσιεύματα διατυπώνεται η αμφιβολία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και γι’ αυτό και ανταγωνίστριες εταιρείες έχουν προβεί σε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν προσληφθεί 4.324 άτομα από το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του, ενώ έχουν αποχωρήσει 1.600 άτομα τακτικού και 4.400 επικουρικού προσωπικού. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα για το που εργάζονται οι νεοπροσληφθέντες, καθώς οι δομές του ΕΣΥ παραμένουν υποστελεχωμένες και κατά τις εφημερίες οι υγειονομικοί εξαντλούν τα βιολογικά και ψυχολογικά τους όρια.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις στις μονάδες υγείας, τόσο σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί συνολικά στον κλάδο της Υγείας σε σχέση με το προσωπικό, την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού καταγραφής των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης, αλλά και την κάλυψη δαπανών ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών. Επίσης θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί, για τους φορείς στους οποίους απασχολούνται και τη μηνιαία μισθοδοσία τους, αλλά και για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στις ΥΠΕ και πως έχει γίνει η επιμέρους κατανομή τους.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!