Αρνητικό στάθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμιάς στην πρόταση του Δήμου Αρταίων και του Επιμελητηρίου, για σύσταση Επιχειρηματικού Πάρκου σε δημοτική έκταση στα Λιβάδια Καλαμιάς. 

Λυπηρό το γεγονός πως οι προσκεκλημένοι μελετητές που εξηγούσαν τις θέσεις τους, με επιχειρήματα, λέγοντας την αλήθεια για το πως έχουν τα πράγματα σχετικά με τις συκοφαντίες που ακούστηκαν και την λασπολογία που επικράτησε, αναγκάστηκαν αρχικά να διακόψουν, δηλώνοντας την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία χωρίς σοβαρότητα, αντίθετα με βωμολοχίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Σημειώνεται, πως οι μελετητές του έργου ούτε τυχαίοι είναι, ούτε είδαν φως και μπήκαν, ούτε έχουν “πλάγιες” επαφές με την περιοχή μας. Αντίθετα, πρόκειται για μελετητές εξειδικευμένους σε θέματα Επιχειρηματικών Πάρκων. 

Τα γεγονότα

Η συνεδρίαση που είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, είχε στόχο να ακουστούν τα πραγματικά γεγονότα και να αντικρουστούν μη σοβαρά πράγματα, με χαρακτηριστικότερο όλων την χρήση γης.

Ωστόσο, η συζήτηση για συγκεκριμένους λόγους δεν έπεισε  τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, όπου με 5-0 τάχθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν εκφράζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από το έργο. 

Ευελπιστεί, επίσης, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η δημόσια συζήτηση στο μέλλον δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους τραμπουκισμού όσων πήγαιναν να μιλήσουν και εκφοβισμού. 

Χρήστος Τσιρογιάννης: «Βλέπω πολίτες φοβισμένους από ιδιωτικά συμφέροντα. Βλέπω επικεφαλής Παρατάξεων να στέκονται σαν Πόντιοι Πιλάτοι ή να βάζουν ταφόπλακα σ’ ένα μεγάλο έργο από προσωπικό γινάτι. Αυτό το «όχι» και το «δεν ξέρω» θα τους κυνηγά. Η Άρτα τους έχει προσπεράσει ήδη».

Ο Δήμαρχος, που σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, τι είναι επιχειρηματικό Πάρκο και τους λόγους που πρέπει να γίνει στη Καλαμιά, κατέθεσε και πρόταση προς το Τοπικό Συμβούλιο εξηγώντας τα 20 αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή της Καλαμιάς, από την λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. « Η δημοτική έκταση αυτή δεν θα πουληθεί σε κανέναν, αλλά ο Δήμος με την έκτασή του, θα συμμετέχει στην εταιρεία ανάπτυξης του Ε.Π. Στο σημείο αυτό λόγω της θέσης του, το Ε.Π. θα προσελκύσει επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις συσκευαστηρίων και ψυγείων για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και επιχειρήσεις τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι δημότες της Καλαμιάς θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις, θα υπάρχει στήριξη κοινωνικών ομάδων από το χωριό, υποτροφίες σε μαθητές ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικούς φορείς της περιοχής κ.α. Αυτά είναι ενδεικτικά τόνισε ο κ.Τσιρογιάννης, μπορούν να προστεθούν και άλλα και να ενσωματωθούν στην απόφαση του τοπικού και δημοτικού συμβουλίου ».

Ενώ ασχολίαστο δεν έμεινε και το γεγονός ότι ενώ ο Δήμαρχος μιλούσε για τα αντισταθμιστικά οφέλη  των κατοίκων και της  περιοχής, τι είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο και ότι  είναι απαραίτητο για την Άρτα, κάτοικος της περιοχής και αρνητής της χωροθέτησης του Πάρκου, πρότεινε  σε αυτή την έκταση να γίνουν θερμοκήπια!!!.

Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης, έκανε την εξής δήλωση αμέσως μετά την ψηφοφορία: 

«Δυστυχώς, δεν τόλμησε η τοπική κοινωνία της Καλαμιάς να κάνει το βήμα μπροστά, το βήμα για ένα καλύτερο αύριο. Με ψήφους 5-0 η γνώμη του τοπικού συμβουλίου είναι αρνητική, όχι όμως επί της ουσίας. Διότι το τοπικό μπερδεύτηκε και νόμισε ότι απόψε αδειοδοτεί το επιχειρηματικό πάρκο. Λυπάμαι ειλικρινά που τα fake news επικράτησαν, αλλά σέβομαι τους ανθρώπους που φοβούνται. Δεν επιφυλάσσω όμως, πλέον, τον ίδιο σεβασμό για τους πολιτικούς μου αντιπάλους που σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι δίστασαν να πάρουν θέση. Και ας έχουν κάνει και Δήμαρχοι και ψήφισαν υπέρ αυτής της έκτασης το 2012, δυστυχώς έχουν ξεχάσει το προφανές: είμαστε στα δημόσια πράγματα για να παίρνουμε αποφάσεις και να έχουμε το θάρρος του λόγου μας, όχι για να δειλιάζουμε. Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και όχι αρεστοί στους λίγους. Λυπάμαι όμως ακόμη περισσότερο, σ ‘ αυτούς που προσήλθαν αδιάβαστοι σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σ αυτούς που μάσησαν και αναμάσησαν ψέματα και ανακρίβειες. Η Άρτα δεν χρειάζεται ούτε τα μεν ούτε τα δε. Εύχομαι, μέχρι την ώρα των τελικών αποφάσεων να πρυτανεύσει η λογική. Όπως είπα πολλές φορές, το δικό μας “συμφέρον” είναι ένα και λέγεται “δημόσιο συμφέρον”. Αυτοί που ταυτίστηκαν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία φανερώθηκαν ποια είναι ή κρύφτηκαν πίσω απ’αυτά, αλήθεια τι συμφέρον έχουν;».

Αναλυτικά τα αντισταθμιστικά οφέλη από την λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π) για τους πολίτες της Καλαμιάς και του χωριού που κατέθεσε με το αριθμ. 24459/24-10-2022 έγγραφο ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Τι θα κερδίσουν οι δημότες της Καλαμιάς:

  1. Οι δημότες της Καλαμιάς θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Από απλά εργατικά χέρια μέχρι επιστήμονες που θα γυρίσουν πίσω και θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του Ε.Π.
  2. Η εταιρεία που θα συσταθεί για την λειτουργία του Πάρκου, θα έχει ειδικό πρόγραμμα στήριξης κοινωνικών ομάδων από το χωριό, που το έχουν ανάγκη.
  3. Θα δίνονται υποτροφίες σε παιδιά φτωχών οικογενειών της κοινότητας, για να σπουδάσουν.
  4. Θα δίνονται χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικούς φορείς της περιοχής, από την εταιρεία λειτουργίας του Ε.Π.
  5. Θα αυξηθεί η αξία γης της ευρύτερης περιοχής. Οπότε πολλά χωράφια που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε δημότες της Καλαμιάς, θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική αξία.
  6. Εντός του Ε.Π., θα γίνουν επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και ψυγείων, κάτι που έχει ανάγκη η περιοχή μας, μιας και στην περιοχή παράγονται μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων και εσπεριδοειδών, χωρίς την ύπαρξη αποθηκευτικών ψυκτικών χώρων.
  7. Θα λειτουργήσουν νέες υποστηρικτικές επιχειρήσεις του Ε.Π. στην περιοχή, οπότε πολλοί δημότες της Καλαμιάς, μπορούν να κάνουν την δική τους επιχείρηση, στις ιδιόκτητες εκτάσεις τους.
  8. Από την λειτουργία του Ε.Π. θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις του χωριού (συνεργεία, καφέ-εστίαση, βιβλιοπωλεία, φούρνοι κτλ)
  9. Για τους κτηνοτρόφους που βόσκουν τα πρόβατά τους στην δημοτική έκταση «Λιβάδια», θα μετακινηθούν σε γειτονικές δημοτικές εκτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ακόμη και εάν χρειαστεί η εταιρεία ανάπτυξης του Ε.Π. θα αγοράσει σχετικές εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους αυτούς.
  10. Η δημοτική έκταση που βρίσκεται από την άλλη μεριά του δρόμου που θα αναπτυχθεί το Ε.Π., δίπλα στο γήπεδο της Καλαμιάς, μπορεί να διατεθεί σε δημότες της Καλαμιάς, για θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργειες ή για καλλιέργεια ακτινιδίων/εσπεριδοειδών, σε δημότες της Καλαμιάς με χαμηλά εισοδήματα και το αρχικό κόστος της καλλιέργειας να το αναλάβει η εταιρεία ανάπτυξής του Ε.Π.
  11. Από τα ετήσια έσοδα του Δήμου από την λειτουργία του Ε.Π., ένα ποσοστό 20% αυτών, να διαχειρίζεται το εκάστοτε τοπικό συμβούλιο Καλαμιάς για δράσεις υπέρ των δημοτών και του χωριού.
  12. Ο εκάστοτε Δήμαρχος και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμιάς να συμμετέχουν, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ανάπτυξης του Ε.Π., ώστε εκτός των άλλων να ελέγχουν και να επιτηρούν την εφαρμογή των αντισταθμιστικών οφελών υπέρ του χωριού και των δημοτών του.
  13. Κατά την κατασκευή του Ε.Π. αλλά και κατά την λειτουργία του, να γίνεται αποκατάσταση των αποστραγγιστικών και αρδευτικών αυλακιών της περιοχής, ώστε να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα στις γειτονικές ιδιοκτησίες.
  14. Στην εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας του Ε.Π., να απασχοληθεί επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από δημότες της Καλαμιάς.
  15. Οι ανάγκες του Ε.Π. σε νερό, να καλύπτονται από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης και όχι από το τοπικό δίκτυο της Καλαμιάς. 
  16. Να επιτρέπονται στο επιχειρηματικό πάρκο επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής όχλησης, και σε καμία περίπτωση ρυπογόνες δραστηριότητες.
  17. Το κληροτεμάχιο με ΚΑΕΚ 04 080 15 11 002/0/0 να παραμείνει εκτός της όποιας παραχώρησης για το επιχειρηματικό πάρκο, για τις ανάγκες τις τοπικής κτηνοτροφίας και γεωργίας. Ακόμη αυτή η έκταση θα μπορούσε να δοθεί σε ακτήμονες χωριανούς ή και να δοθεί για θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργειες.
  18. Να γίνει βιολογικός καθαρισμός για την διαχείριση των λύματων και την προστασία του περιβάλλοντος  
  19. Η δημοτική έκταση αυτή δεν θα πουληθεί σε κανέναν, αλλά ο Δήμος με την έκτασή του, θα συμμετέχει στην εταιρεία ανάπτυξης του Ε.Π.
  20. Στο σημείο αυτό λόγω της θέσης του, το Ε.Π. θα προσελκύσει επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις συσκευαστηρίων, μεταποίησης και αποθηκών για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και επιχειρήσεις τεχνολογίας και καινοτομίας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!