Ένα πλήθος γιατρών και επιστημόνων στις ΗΠΑ διερευνούν εάν ο κορονοϊός ευθύνεται για ένα «ασυνήθιστο μοτίβο» σπάνιων και θανατηφόρων καρκίνων που εμφανίζονται στον απόηχο της πανδημίας.

Ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων ετοιμάζεται να ξεκινήσει ερευνητικές μελέτες και να μοιραστεί δεδομένα αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία από τους δικούς τους ασθενείς που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ του κορονοϊού και των διαγνώσεων καρκίνου, ανέφερε η εφημερίδα Washington Post.

«Ασχολούμαι με το επάγγελμα 23 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Kashyap Patel, ογκολόγος στη Νότια Καρολίνα και διευθύνων σύμβουλος της Carolina Blood and Cancer Care Associates, σχετικά με την αύξηση των περιπτώσεων που έχει παρατηρήσει.

Ο Patel, ο οποίος ζητά τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για την ανάλυση των τάσεων, δήλωσε ότι έχει ήδη συλλέξει δεδομένα από δεκάδες δικούς του ασθενείς που δείχνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ ασυνήθιστων καρκίνων και περιπτώσεων μακράς διάρκειας COVID.

«Ας ελπίσουμε ότι κάνουμε λάθος. Αλλά όλα, δυστυχώς, ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Afshin Beheshti, πρόεδρος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας COVID-19.

Ο Beheshti, ο οποίος ειδικεύεται στην είναι στη βιολογία του καρκίνου και είναι μεταξύ εκείνων των επιστημόνων που προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα. Δήλωσε ότι παρατήρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πώς τα περιστατικά και οι μελέτες έδειχναν ότι ο COVID προκαλούσε εκτεταμένη φλεγμονή και μόλυνση σε όργανα ευαίσθητα στην ανάπτυξη καρκινικών βλαστικών κυττάρων.

«Τα σήματα φάνηκε να σχετίζονται με τις πρώιμες αλλαγές του καρκίνου», είπε ο Afshin Beheshti. Δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα ή οριστικές μελέτες σχετικά με το κατά πόσον ο COVID συνέβαλε πράγματι σε έξαρση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο. Αν και υπήρξε μια αύξηση των επιθετικών καρκίνων από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ορισμένοι ειδικοί έχουν αποδώσει την τάση αυτή στις διαταραχές της υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα θεώρησαν ότι η αύξηση οφειλόταν και στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να απομακρύνουν καρκινοπαθείς και όσους δεν διαγνώστηκαν αρκετά νωρίς εν μέσω φόβων για τον ιό.

Οι γιατροί που εδρεύουν στις ΗΠΑ καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα, καθώς οι απαντήσεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο, καθώς και τη διαχείριση της νόσου, κατά τις επόμενες δεκαετίες.

«Ερευνούμε εντελώς ανεπαρκώς αυτόν τον ιό. Οι επιπτώσεις από την επανειλημμένη λήψη αυτού του ιού σε όλη μας τη ζωή θα είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι πιστεύει ο κόσμος», δήλωσε στην Washington Post ο Douglas C. Wallace, γενετιστής και εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Και συνέχισε: «Θα έλεγα ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν θέλουν να σκέφτονται το μακροχρόνιο COVID και πολύ περισσότερο το μακροχρόνιο COVID και τον καρκίνο. Τους κόστισε τόσο πολύ να ασχοληθούν με τον COVID. Έτσι, υπάρχει πολύ μικρή χρηματοδότηση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια σοφή επιλογή».

Ο Wallace διερευνά επί του παρόντος πώς και αν ο COVID επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων και την ευπάθεια στον καρκίνο.

Εν τω μεταξύ, εναλλακτικές μελέτες από τους άλλους γιατρούς εξετάζουν την αλληλουχία των γονιδιακών προφίλ των καρκινοπαθών που πέθαναν από COVID, καθώς και αν ο ιός μπορεί να «ξυπνήσει» εκ νέου αδρανή καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!