Κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων πραγματοποίησαν δεκάδες γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της Ανατολής με αίτημα την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί πάνω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής. Βέβαια, σύμφωνα με τους γονείς, στην Ανατολή λειτουργούν όπως έχει διαπιστωθεί, 7 κεραίες κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο η συγκεκριμένη…
Η κεραία αυτή ωστόσο, προκαλεί τη μεγαλύτερη αντίδραση καθώς και τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο σχολείο, αλλά από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα έγιναν για την ικανοποίηση των αντιδρώντων και για την απομάκρυνση της κεραίας που βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων από σχολικές μονάδες της Ανατολής. Το αίτημα των γονιών είναι η παροχή βοήθειας από τη δημοτική αρχή και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε νομικό και άλλο επίπεδο, κάτι που στο τέλος της κουβέντα, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα πράξει η δημοτική αρχή.
Ωστόσο η όλη συζήτηση χαρακτηρίστηκε από αρκετή ένταση, βοηθούντων και μελών του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων που έδωσαν το “παρών” στη συνάντηση.

Η ένταση της διαμαρτυρίας αποτυπώθηκε και στην τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής, κ. Ζαχαρούλας Ντίνου, η οποία τόνισε ότι οι κάτοικοι «ζούμε καθημερινό φόβο», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κεραία 5G ύψους περίπου δέκα μέτρων, σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση από σχολεία, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Η ίδια υπογράμμισε ότι με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ έχουν καταγραφεί επτά κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ανατολή, θέτοντας το ερώτημα «ποιος αξιολογεί το συνολικό φορτίο που δεχόμαστε εμείς και τα παιδιά μας καθημερινά;». Δήλωσε ότι οι γονείς είναι «κατά της ανεξέλεγκτης χωροθέτησης κεραιών και της αδιαφορίας», προσθέτοντας πως «δεν μας εφησυχάζουν τα λεγόμενα επιτρεπτά όρια».
Η πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ακόμη ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 υπογραφές, εκ των οποίων οι 800 έχουν ήδη κατατεθεί στην Εισαγγελία. Υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί κινητοποίηση τον Νοέμβριο και ότι το θέμα έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ όπως είπε, έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Δήμαρχο χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί λόγω άρνησης του Δημάρχου. «Ζητήσαμε νομική στήριξη και μας ειπώθηκε ότι δεν επιτρέπεται», σημείωσε, συγκρίνοντας την περίπτωση με άλλους δήμους, όπως το Καματερό, όπου κατά τα λεγόμενά της ο εκεί δήμος προχώρησε σε νομικές ενέργειες για αντίστοιχα ζητήματα. «Απαιτούμε λύση και όχι άλλες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής», κατέληξε η κ. Ντίνου.
Από την πλευρά της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής, ο Θωμάς Νίκου ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που έχουν γίνει, αναφέροντας ότι από τον Ιούλιο του 2025 υπήρξε η πρώτη επίσημη ενημέρωση προς τον Δήμο Ιωαννιτών για το θέμα. Παράλληλα, επικαλέστηκε δικαστική απόφαση δικαστηρίου της Αθήνας που αφορούσε την άμεση απομάκρυνση κεραίας σε άλλη περιοχή, επισημαίνοντας ότι το νομικό πλαίσιο και η δικαστική οδός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη διαχείριση ανάλογων υποθέσεων.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος παρενέβη στη συζήτηση και κάλεσε τη δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα και να μην κρύβεται πίσω από δικαιολογίες.
Η απάντηση του Δημάρχου
