ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΥΤΣΙΑΝΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ

Ένα περίπτερο που αρνείται να μετακινηθεί, ένα παράλληλο έργο που «ενοχλεί», λεφτά που έρχονται με το σταγονόμετρο και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Τζαμιού της Καλούτσιανης και της οδού Κουγκίου αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αλλά η δημοτική αρχή ελπίζει ότι όλα θα λυθούν σύντομα.Το ίδιο ελπίζουν και οι περίοικοι οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς να παραδοθεί η πλατεία τους ανακαινισμένη, ελπίζοντας σε αναβάθμιση της συνοικίας. Οι γκρίνιες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς βλέπουν μια στασιμότητα στις εργασίες, με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο να γίνεται πιο έντονος. Οι Καλουτσινοί στερούνται την πλατεία τους εδώ και εννιά μήνες περίπου.Την περασμένη Τρίτη, ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Μασσαλάς ενημερώθηκε επί τόπου από τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Ελένη Νάστου και την επιβλέπουσα αρχιτέκτονα του Δήμου Μαρία Χατζηαντωνίου για τις δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου.Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή είναι αυτή ενός εγκαταλελειμμένου εργοταξίου. Στην εικόνα αυτή συμβάλλει και η σκαλωσιά που έχει στηθεί περιμετρικά του τζαμιού για την αναστήλωσή του. Το έργο αυτό υλοποιείται από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων υπό την εποπτεία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δυστυχώς όμως από πέρσι τον Ιανουάριο, οπότε και ανατέθηκε η εργολαβία, έχουν γίνει ελάχιστες εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων. Η τοποθέτηση της σκαλωσιάς δεν διευκολύνει το έργο της ανάπλασης της πλατείας –ο εργολάβος δεν μπορεί να εγκαταστήσει τις πλάκες. Η δημοτική αρχή και οι Τεχνικές Υπηρεσίες επιδιώκουν να υπάρξει ένας συντονισμός στην υλοποίηση των δύο έργων. Ο κ. Μασσαλάς πρόκειται να έχει αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και πρώην νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη, προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα γίνει ο συντονισμός. Ένας συντονισμός που είναι προφανές ότι θα έπρεπε να υπάρξει εδώ και μήνες.

Η άρνηση του περιπτερά

Ο συντονισμός –η πληγή πολλών παράλληλων έργων- δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου μπροστά ακριβώς από την πλατεία αρνείται να μετακινηθεί λίγο πιο αριστερά, στο νέο περίπτερο που έχει τοποθετηθεί. Η άρνησή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νέο περίπτερο είναι μικρότερο από το παρόν. Η υπόθεση αυτή έχει και πολιτικό χρώμα, καθώς η ιδιοκτησία του περιπτέρου ανήκει στη μητέρα του πρώην αντιδημάρχου Βασίλη Μάντζιου. Εδώ και καιρό το περίπτερο αυτό παραμένει πεισματικά στη θέση του. Κάτι που δεν έχει κάνει ο γείτονάς του, στον πλάτανο, ο οποίος ήδη στεγάζεται στο νέο «σπίτι». Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν παράπονα λόγω της στενότητας του νέου περιπτέρου. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχοντας αντιληφθεί ότι η χωρητικότητα των νέων οικημάτων δεν ικανοποιεί τους περιπτεράδες, προτίθεται να τοποθετήσει εξωτερικές προθήκες προκειμένου να μεγαλώσει ο χώρος. Κατά αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν ότι θα πείσουν και τον έτερο περιπτερά να μετακινηθεί. «Με καλή συνεργασία και καλή διάθεση, νομίζω ότι θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Μασσαλάς.Και τα λεφτά; Είναι γεγονός ότι η γ’ και δ’ δόση της ΣΑΤΑ (Συλλογή Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η κύρια πηγή εθνικής χρηματοδότησης των Δήμων, για το 2010 δεν έχουν φτάσει στα ταμεία του Δήμου ακόμα. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Τζαμιού χρηματοδοτείται με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Η οικονομική στενότητα λοιπόν είναι δεδομένη. Η δημοτική αρχή δεν ανησυχεί όμως. «Τα λεφτά αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Ο εργολάβος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις εργασίες. Αν κάτι αποτελεί πρόβλημα, δεν είναι οι λογαριασμοί που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, αλλά οι καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν» τονίζει ο κ. Μασσαλάς.Μόλις το επιτρέψει ο καιρός (και μόλις λυθούν οι εκκρεμότητες), σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά, με την προοπτική να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το Πάσχα.

Περίπτερα… εκτός τόπου
Τα νέα περίπτερα ναι μεν κερδίζουν με την πρώτη ματιά τις εντυπώσεις, αλλά κάθε άλλο παρά παραδοσιακά μπορούν να χαρακτηριστούν. Στην Ιταλία ίσως, στη Γαλλία πάλι ίσως, στα Γιάννενα, και στην Ελλάδα γενικότερα, όχι. Τα ελληνικά περίπτερα ως σημεία πώλησης ψιλικών, μια μοναδική πατέντα, ήταν συνήθως ξύλινα και κίτρινα. Ο συγκεκριμένος αστικός εξοπλισμός είναι αναμφίβολα ωραίος, αλλά μοιάζει να είναι παράταιρος στο πολιτισμικό περιβάλλον όχι μόνο της Καλούτσιανης αλλά και των Ιωαννίνων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!