Το ψάρεμα αλλιώς…

Στην Αγία Σωτήρα στο Λακκί, λίγο έξω από την πόλη της Πρέβεζας ο Τάσος Ντέτσικας από  το πρωί τις 8 έως και αργά το απόγευμα, παλεύει  στο «νταλιάνι», για το μεροκάματο. Μεγαλωμένος σε οικογένεια ψαράδων, το  έμαθε από παιδί και από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, που επιτρέπεται αυτή η παραδοσιακή μέθοδος ψαρέματος, βρίσκεται καθημερινά στο «πόστο» του.
Το «νταλιάνι», είναι …παγίδα για ψάρια. Είναι ένας «θεαματικός» τρόπος ψαρέματος των Πρεβεζιάνων στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην ακτογραμμή, στην Αγία Σωτήρα και στη χερσόνησο της Λασκάρας. Είναι μία εγκατάσταση, που αποτελείται από δίχτυα και δύο ξύλινους πύργους, που στήνεται κοντά στην ακτή, στα περάσματα ψαριών.
Πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτή η τεχνική ψαρέματος, «ήρθε» από τη Μ. Ασία το 1922 με τους πρόσφυγες,  η ονομασία της έχει τουρκική  προέλευση, καθώς η λέξη daylan, σημαίνει ειδικό δίκτυ για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.
Για να ψαρέψεις με νταλιάνι, όπως μας εξηγεί απαιτείται ειδική άδεια και μίσθωση θαλάσσιας περιοχής από την Περιφέρεια. Τα δίκτυα, όπως εξηγεί ο έμπειρος ψαράς, στήνονται σε σχήμα ενός μεγάλου τετράγωνου, με πλευρές μήκους 30 μέτρων. Οι δύο παράλληλες πλευρές, που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα, μέχρι να εμφανιστεί το κοπάδι ψαριών, είναι κατεβασμένες. Σε δύο γωνίες, έχουν στηθεί  ξύλινοι  πύργοι με ύψος 8-10 μέτρα. Στον έναν, βρίσκεται ο παρατηρητής, δηλαδή εκείνος που βλέπει εάν έρχονται ψάρια. Στον απέναντι πύργο, στέκεται ο ψαράς, που τραβάει ένα σχοινί και κλείνει το τετράγωνο δίκτυ, όταν τον ειδοποιήσει ο παρατηρητής.
Το κοπάδι των ψαριών εγκλωβίζεται μέσα στα δίκτυα, γι? αυτό και η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από το μάτι του παρατηρητή. Συνήθως, όπως λέει ο κ. Ντέτσικας, τα ψάρια που αλιεύουν είναι κυρίως, κέφαλοι και μπάφες από τις οποίες βγάζουν το αυγοτάραχο,  αλλά κάποιες φορές στα δίχτυα παγιδεύονται μουρμούρια  και τσιπούρες.
Σήμερα όμως, όπως αναφέρει, «δεν υπάρχουν ψάρια όπως παλιά στον Αμβρακικό, γιατί λιγόστεψαν, λόγω των ιχθυοκαλλιεργειών». Επίσης επισημαίνει, πως οι ψαράδες αποφεύγουν να μπαίνουν με καΐκια στον κόλπο, γιατί υπάρχουν πολλά δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες. Ένα ακόμη νταλιάνι, στη θέση Λασκάρα, έχει στήσει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!