Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης

Νέες προοπτικές και ελπίδες ανάπτυξης δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, μετά την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο. Κατά το παρελθόν, πολλές φορές είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα, όχι μόνο στα Γιάννινα, αλλά και σε όλη την Ήπειρο, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι και οι Φορείς, που εξέφρασαν ήδη την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, με πρώτο το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, στην περιοχή του οποίου είχαν γίνει προ ετών γεωτρήσεις από ξένη εταιρία.Ο κ. Μανιάτης σημείωσε σε συνέντευξή του ότι ο νεοσύστατος Φορέας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων επέλεξε, εκτός από τα Γιάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γρεβενά και την Αιτωλοακαρνανία, για να ξεκινήσουν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται οι φήμες, ότι τα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα είναι σημαντικά και πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της χώρας. Ο Υφυπουργός είπε ακόμη, ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν, σε 18 μήνες περίπου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με Έλληνες επιστήμονες.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ…
Υπενθυμίζεται, ότι έρευνες για πετρέλαιο είχαν ξεκινήσει πριν 7 χρόνια στις Νεγράδες Καλπακίου, όμως δεν καρποφόρησαν, αφού το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει στα απαιτούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 5.000 μέτρα. Οι γεωτρήσεις τότε σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία, όταν είχαν φθάσει σε βάθος 4.000 μέτρων. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όμως τώρα με την Ελλάδα να είναι βυθισμένη στην οικονομική ύφεση, η Κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους αρκετών περιοχών.Να σημειωθεί ακόμη, ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2010, ο «Πρωινός Λόγος» είχε αναδείξει το θέμα της αναγκαιότητας να ξεκινήσουν εκ νέου έρευνες, όχι μόνο στο Καλπάκι, αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου, όπου στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα. Τέτοιες περιοχές είναι, μεταξύ άλλων, ο Αμβρακικός, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Λάβδανη, η Δραγοψά κ.α.Και όλα αυτά τη στιγμή που στη γειτονική Αλβανία, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ελλάδα, ήδη ξένες εταιρίες έχουν… πιάσει δουλειά, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης (πρώην δήμαρχος Καλπακίου) ερωτηθείς χθες σχετικά δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση να συμπεριληφθεί και η περιοχή των Ιωαννίνων μεταξύ των τεσσάρων στην Ελλάδα, στις οποίες θα αρχίσουν εκ νέου έρευνες για πετρέλαιο, ικανοποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του Καλπακίου, αλλά και όλους της ακριτικής επαρχίας του Δήμου Πωγωνίου. Οι παλαιότερες έρευνες στην περιοχή Νεγράδων πριν 7 χρόνια σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία. Μάλλον το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει τότε στα απαιτούμενα επίπεδα. Ποιος ξέρει;.. Ελπίζουμε ότι οι νέες έρευνες που προαναγγέλθηκαν από τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη και οι οποίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη του νεοσύστατου Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, αυτή τη φορά θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και θα γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα, αφού μάλιστα γίνονται υπό την επίβλεψη διακεκριμένων Ελλήνων Καθηγητών των Πολυτεχνικών Σχολών μας».Σε αναμονή λοιπόν των διεθνών διαγωνισμών για τις έρευνες, κατέληξε ο κ. Καψάλης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!