Γεροβασίλη προς ΝΔ: Την ώρα που Έλληνες σώζουν ανθρώπους που πνίγονται μεσοπέλαγα ο κ. Γεωργιάδης ανακαλύπτει “ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας!” Συμφωνεί μαζί του η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης; Μπήκαν και επίσημα στη γραμμή Σαλβίνι Όρμπαν;
Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ “Πρωινοί τύποι” και στους δημοσιογράφους Ν. Ρογκάκο – Π. Στάθη …
Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Μία εικόνα χίλιες λέξεις
Για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε ως πρωτοφανές το γεγονός το ότι δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου και άσκησε κριτική στη σαφή έλλειψη προετοιμασίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς “Αυτά συμφωνούνται και καθορίζονται με διάφορες διπλωματικές διαδικασίες εκ των προτέρων. Και όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάει εκεί ξέρει εκ των προτέρων τι θα συμβεί. Στη προκειμένη περίπτωση είχε δεχθεί ο Πρωθυπουργός να μη γίνει η συνέντευξη Τύπου”.
Αρνητικά σχολίασε επίσης το γεγονός ότι τελικώς δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον κ. Τραμπ με παρόντα τον Πρωθυπουργό, όπως αυτό καταγράφηκε στις οθόνες των Ελλήνων πολιτών: “Μία εικόνα χίλιες λέξεις στην προκείμενη περίπτωση”, εικόνα τελείως διαφορετική από εκείνη της επίσκεψης Τσίπρα όπου υπήρξε κοινή συνέντευξη τύπου.
Ως προς την αποτίμηση της συνάντησης σημείωσε ότι αυτό το οποίο θέλαμε να αποκομίσουμε ως χώρα ήταν να μπορέσει να διασφαλίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός μία διατύπωση-σήμα προς την Τουρκία να πάψει να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τελικώς τι έδωσε και τι πήρε η χώρα; “Η χώρα έδωσε όσα ζήτησε ο Πρόεδρος Τραμπ και δεν πήρε τίποτα πάρα μόνο δηλώσεις φιλίας και «αγάπης», ωστόσο αποτυπώθηκε και η φιλία, πόσο φίλος είναι ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν”. Η Γραμματέας της Κ.Ο εξέφρασε την άποψη ότι στην προκειμένη περίπτωση η βασική αρχή των διεθνών σχέσεων εκείνη του αμοιβαίου συμφέροντος και της ισορροπίας κόστους-οφέλους δεν τηρήθηκε.
Τι δείχνουν τα στοιχεία Τριμήνου Ελστάτ;
Σχετικά με τις επαφές της κυβέρνησης στο θέμα των επενδύσεων η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι
αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα πάντα και “ειδικά σε μια περίοδο όπου σύμφωνα με τα δεδομένα
της ΕΛΣΤΑΤ, στα στοιχεία του τριμήνου καταγράφεται μείωση της βιομηχανικής παραγωγής,
μείωση στις εξαγωγές και στη μεταποίηση”. Στο δε σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης ότι είναι
βέβαιος πως θα κινηθεί η ανάπτυξη πάνω από 2% για το 2019 του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση
της ΝΔ βαδίζει στο χαλί το οποίο έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοποίησε η κυβέρνηση τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας;
Αναφορικά με το θέμα των F-35, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε -κάνοντας αναφορά στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ότι ως αντιπολίτευση στηρίζουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ψηφίσαμε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό και δεν πρόκειται να κάνουμε μικροπολιτική στα εθνικά ζητήματα. Όμως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να
αναρωτηθεί κατά πόσον τελικώς αξιοποίηθηκαν ή υποτιμήθηκαν από την Κυβέρνηση τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας. Και ένα εξ αυτών είναι τα F-35. Επίσης απορίας άξιο είναι γιατί είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που σπεύσαμε να στηρίξουμε τις ενέργειες Τραμπ ως προς την δολοφονία Ιρανού στρατηγού σε ξένη χώρα με καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.
Επανερχόμενη στο θέμα των εξοπλιστικών υπενθύμισε τη δήλωση Τσίπρα: “ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με τεκμηριωμένη ανάλυση για το θέμα των F-35 και με δεδομένη την οικονομική δυνατότητα της χώρας, το δημοσιονομικό μας χώρο θα πρέπει να το δούμε. Και βεβαίως όλα αυτά είναι θέματα που έχουν διπλωματικό περιθώριο”. Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι καλό να μην ξεχνάμε πως “ένα από τα αίτια της κατάρρευσης της χώρας ήταν ο αγώνας δρόμου στα εξοπλιστικά, όλο αυτό που έχει συμβεί στο παρελθόν της χώρας. Και καλό είναι να μας γίνει μάθημα και να έχουμε πλήρη επίγνωση του συνολικού κόστους (συντήρηση κ.λπ.)”
Η απλή αναλογική
Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η δημόσια διαβούλευση περιορίζεται σε … δύο μόλις ημέρες, επιχειρηματολόγησε υπέρ της απλής αναλογικής και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία ως προς την παλαιότητα της αντίληψής της περί ισχυρής κυβέρνησης ως συνώνυμου της μονοκομματικής κυβέρνησης ενώ η σύγχρονη ανάγκη για το πολιτικό σύστημα και για τους πολίτες είναι εκείνη της αναζήτησης συναινέσεων:
“Η απλή αναλογική είναι η πλήρης αντιστοίχιση της ψήφου με το αποτέλεσμα. Ωστόσο είναι και
κάτι σημαντικότερο. Είναι το μόνο σύστημα που βάζει στην ευθύνη όλων την συναίνεση και δεν
φτιάχνει μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η χώρα μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και με όλες
αυτές τις προκλήσεις που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως πολύ συχνά λέγεται, και από
την πλευρά της ΝΔ, έχει ανάγκη συναινέσεων. Εμείς αυτό το εννοούμε και το αποδείξαμε” και
συμπλήρωσε “Η χώρα και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ανάγκη, δε θα περιμένουν πότε θα
ωριμάσει το πολιτικό της σύστημα. Κάνεις βήματα για να ωριμάσεις το πολιτικό σύστημα και η
απλή αναλογική έχει αυτή τη βάση”.
Στην παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη ότι “αν δεν επιτευχθούν 200 έδρες θα πάμε σε διπλές
εκλογές, γιατί η ΝΔ δε θα επιτρέψει να γίνει κυβέρνηση με απλή αναλογική στην Ελλάδα, τη
θεωρούμε καταστροφική” η κ. Γεροβασίλη έσπευσε να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα ως
προς το ποιος αποφασίζει στην δημοκρατία: “Ο κ. Γεωργιάδης μόλις είπε ότι η ΝΔ δε θα επιτρέψει να μην υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση. Είναι λάθος αυτή η διατύπωση, διότι ο ελληνικός λαός αποφασίζει και όχι η ΝΔ”.
Νέα ακροδεξιά έξαρση από Γεωργιάδη
Στο τέλος της συζήτησης και κατά τη διάρκεια μετάδοσης της είδησης για την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων έξω από τους Παξούς, ο κύριος Γεωργιάδης με απόλυτη συνέπεια προς την ιδεολογική του ταυτότητα του σχολίασε ότι πρόκειται για “ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας και αυτό θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση”. Η Όλγα Γεροβασίλη του συνέστησε να μην ανοίγει τέτοια θέματα περί αλλοίωσης της χώρας: ” Εδώ πνίγονται άνθρωποι, η Μεσόγειος έχει γίνει τάφος”.
Αλλοιώνεται η χώρα από ανθρώπους;” ο δε Άδωνις Γεωργιάδης δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της επικίνδυνα ακροδεξιάς του στάσης: ”Προφανώς αλλοιώνεται! Προφανώς και ναι, αυτό εννοώ”.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!