Η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του ΠΓΝΙ την Παρασκευή 31/10 και το Σάββατο 1/11/20, ημέρες που «βούλιαξε» το ΤΕΠ από την διακομιδή θετικών υπερηλίκων από ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα. Μας ενημέρωσε έγγραφα ο μοναδικός ειδικός Παθολόγος των ΤΕΠ Παθολογικού στις 1/11/20…Η λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου μέχρι σήμερα, γίνονταν με ένα ειδικό Παθολόγο και δύο ειδικευόμενους ιατρούς, με οριακή ασφάλεια. Η εξέλιξη του 2ου κύματος της πανδημίας, ανάγκασε κατά το μήνα Οκτώβριο να μειωθεί ο αριθμός των ειδικευόμενων στα ΤΕΠ Παθολογίας μόνο στον ένα, ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες Covid-19 του ΠΓΝΙ.
Ωστόσο από τις 01/11/20 το ΤΕΠ Παθολογίας λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενο και με ένα μόνο ειδικό παθολόγο σε όλες τις βάρδιες, και το ΤΕΠ covid με δυο ειδικούς, ο ένας μόλις ερχόμενος από ΚΥ. Φαίνεται ότι οι εκπτώσεις δεν έχουν τέλος. Μιλάμε για την έσχατη αποδυνάμωση των ΤΕΠ.
Υπενθυμίζουμε ότι το ιατρείο ΤΕΠ Παθολογίας στηρίζει το Ιατρείο Ανάνηψης των ΤΕΠ, που απαιτεί την πολύωρη παρουσία γιατρού, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς γιατρό το ΤΕΠ Παθολογίας. Ένας μόνος γιατρός στα ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να εξετάσει, γράψει τα παραπεμπτικά και διακινήσει σωστά στο νοσοκομείο την ευρεία γκάμα ασθενών (πχ ογκολογικά ή αιματολογικά περιστατικά) που προσέρχονται στα ΤΕΠ από όλη την Ήπειρο και όχι μόνο.
Ήδη από το βράδυ της 31/10/2020 η πληρότητα των κλινών Covid-19 του ΠΓΝΙ, ανάγκασε σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτα, Φιλιάτες, Πρέβεζα), όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid -19, δηλ. οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-covid σε όλη την ΒΔ Ελλάδα
(στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα
χρειαστεί ΜΕΘ. Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και την ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι
συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες.
Η κατάσταση βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης. Η παντελής εγκατάλειψη της ΠΦΥ, η μη
δημιουργία ΚΥ Covid-19, και οι μεταφορές συναδέλφων από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκο
μεία, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερα τα νοσοκομεία που
μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου. Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση
του συστήματος υγείας που συνοδευόταν από άθλια προπαγάνδα για «άρτια ετοιμότητα και
επεξεργασμένο σχέδιο», αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από
τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπηρετεί πιστά την λογική του κόστους-
οφέλους ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας. Με την μείωση των χειρουργείων
κατά 80%, την συρρίκνωση λειτουργίας κλινικών στο ΠΓΝΙ για να στελεχωθούν εκ των
ενόντων οι κλίνες covid, το ΠΓΝΙ μετατρέπεται σταδιακά σε νοσοκομείο μίας νόσου, μόνο για
τον Covid-19. Τώρα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού
τομέα υγείας για τον Covid-19, έτσι ώστε να λειτουργήσουν νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ Covid-19.
Η εγκληματική απουσία κρατικής επιτήρησης λήψης μέτρων σε γηροκομεία και μαζικούς χώρους εργασίας, τινάζει το σύστημα υγείας στον αέρα. Πρέπει άμεσα να ληφθούνε μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό χώρο, να προσληφθούνε μαζικά μόνιμοι υγειονομικοί, να δημιουργηθούνε νέες δομές εκτός νοσοκομείων για την περίθαλψη περιστατικών covid, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να μην γίνουν εν τέλει και οι δομές υγείας εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!