Το εδώ και δύο μήνες κλείσιμο του Τελωνείου Μαυροματίου έχει οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό το Νομού Θεσπρωτίας και δεκάδες χωριά της Νότιας Αλβανίας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη.
Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας ο κ.Πιτούλης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας, με την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγείας όπως την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ και τα γρήγορα τεστ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος στο έγγραφό του επικαλείται και τη σύμφωνη γνώμη των…Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, θεωρεί ότι θα αποτελούσε βέλτιστη λύση το άνοιγμα του τελωνείου και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα προώθησης εμπορευμάτων προς την Αλβανία καθώς αυτό δεν επηρεάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα έδινε ανάσα στους επαγγελματίες ένθεν και κείθε των συνόρων.
Αναλυτικά η επιστολή του Αντιπεριφέρειάρχη Θεσπρωτίας αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις το τελωνείο Μαυροματίου στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας έχει αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και δύο μήνες.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει οικονομικό στραγγαλισμό τόσο στη Θεσπρωτία όσο και στη Νότια Αλβανία όπου το 95% των χωριών είναι Ελληνόφωνα και κατοικούν αποκλειστικά Βορειοηπειρώτες.
Ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αλλά και με την συνεπικουρία των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, θεωρούμε ότι θα αποτελούσε βέλτιστη λύση το άνοιγμα του τελωνείου, πάντοτε με την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγείας, (κλιμάκιο Ε.Ο.Δ.Υ, ταχείς έλεγχοι κ.λ.π).
Όμως αν αυτή δεν είναι εφικτή, παρακαλώ όπως εξετάσετε την περίπτωση λειτουργίας του, με προώθηση ατόμων και εμπορευμάτων, μόνον προς Αλβανία.
Μια τέτοια λύση δεν επηρεάζει πουθενά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. τέτοια κίνηση θα έδινε μια ανάσα στους επαγγελματίες ένθεν και κείθε των συνόρων.
Σήμερα είναι αναγκασμένοι να διανύουν πάνω από 300 χιλιόμετρα, διαγράφοντας μεγάλο κύκλο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, από το τελωνείο στην Κακαβιά Ιωαννίνων.
Θεωρώντας ότι θα εξεταστεί προς την θετική κατεύθυνση το αίτημά μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένω στην διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινήσεις ή στοιχεία.»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!