“Την Παρασκευή 29/05 το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, για την συνέχιση της απασχόλησης 18 καθαριστριών του ΠΓΝΙ, με νέα σύμβαση. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε την τροπολογία και πετάει στο δρόμο εργαζόμενες απόλυτα απαραίτητες για το νοσοκομείο. Η στάση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη για την υποκρισία της κυβέρνησης περί «θωράκισης του συστήματος υγείας» και ότι την πολιτική «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση, την πληρώνουν οι …
εργαζόμενοι. Η άρνηση της ΝΔ να δεχτεί την τροπολογία του ΚΚΕ, αποτελεί συνέχεια του εμπαιγμού και της πολιτικής ομηρίας των συμβασιούχων καθαριότητας. Από το τέλος Φεβρουαρίου, τα στελέχη της ΥΠΕ, συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη της ΝΔ, διαβεβαίωναν για πολιτική παρέμβαση αποκατάστασης της αδικίας. Μία αδικίας που εύκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφορά την απουσία από τα δικαιολογητικά των εργαζομένων για τον ΑΣΕΠ, μίας μη υποχρεωτικής (!) από την προκήρυξη, υπεύθυνης δήλωσης, που να αποδεικνύει, την υπαρκτή έτσι και αλλιώς, προϋπηρεσία τους σε δημόσια μονάδα υγείας. Άλλωστε στο ίδιο σχέδιο νόμου η ΝΔ προσέθεσε τροπολογία για την παράταση ενός έτους σύμβασης εργασίας σε 16 εργαζόμενους του ΠΓΝΙ, διαφόρων ειδικοτήτων.
Μία σύμβαση που είναι πανομοιότυπη με αυτήν που απέρριψε η ΝΔ. Είναι φανερό ότι η στάση αυτή έχει πολλαπλούς στόχους. Εκτός από την ανακύκλωση της ανεργίας, τον εκφοβισμό, την διάσπαση της ενότητας μεταξύ των συμβασιούχων του ΠΓΝΙ, αφορά τη διαμόρφωση «καθαρού διαδρόμου» για τον ιδιώτη εργολάβο που περιμένει την λήξη των συμβάσεων των 210 εργαζομένων στην καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη στο τέλος του Νοεμβρίου. Είναι άλλη μία πράξη στην πολιτική έντασης των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Η στάση των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές των 18 καθαριστριών και των άλλων συμβασιούχων του ΠΓΝΙ και η στήριξη της τροπολογίας του ΚΚΕ στη βουλή, είναι υποκριτική.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γέμισε με όμηρους συμβασιούχους τα νοσοκομεία και βάφτισε τις μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης ως «έκτακτες και επιτακτικές». Αυτή διασφάλισε την επιστροφή του ιδιώτη εργολάβου, αφού οι υπάρχουσες συμβάσεις των καθαριστριών με τις διοικήσεις των νοσοκομείων δεν μπορούν έτσι και αλλιώς να ξανά υπογραφούν από το 2020, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου, διατήρησαν το άρθρο που απαγορεύει την μετατροπή ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, που το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου να αλλάξει. Σε αυτό το πλαίσιο της αντεργατικής «νομιμότητας» προφανώς και το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25, απέφυγαν να τοποθετηθούν στην τροπολογία του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες του ΠΓΝΙ. Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκιο αγώνα των συμβασιούχων στην υγεία- πρόνοια για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο αγώνας αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, με την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγείας για όλο το λαό. Καλούμε σε αποφασιστικό αγώνα για να μην πληρώσει και πάλι ο λαός με τα δικαιώματά του και την υγεία του τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού”.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!