ΔΕΝ ΠΗΓΕ Η ΑΔΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το απόλυτο παράλογο με τους συμβασιούχους στο δήμο Ιωαννιτών, συνεχίζεται. Περίπου τριάντα από τους ανθρώπους που εργάζονταν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ιωαννιτών είναι άνθρωποι με τις διάτρητες συμβάσεις εργασίας που μοίραζε η προηγούμενη δημοτική αρχή.Ως εκ τούτου, οι θέσεις τους θα είναι κενές την προσεχή Δευτέρα, εκτός εάν αποδώσει ο αγώνας δρόμου για να καλυφθούν έστω και προσωρινά τα κενά με εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες. Το ερώτημα φυσικά είναι, γιατί άνθρωποι που αποδεδειγμένα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες δουλειές στ δήμο Ιωαννιτών δεν είχαν έγκυρες συμβάσεις εργασίας και πολύ περισσότερο, γιατί δεν τους μονιμοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς αρκετοί από αυτούς εργάζονται χρόνια πλέον. Αυτοί, είναι και η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι οι εξίσου πολλοί οι οποίοι επίσης δεν έχουν έγκυρες συμβάσεις, αλλά έκαναν… σπάνιες εμφανίσεις (ή και καθόλου) στις υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών, αλλά πληρώνονταν κανονικά όμως.Χθες, ήταν προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία θα συμμετείχαν οι συμβασιούχοι και ο Κώστας Τσάγκας, πρόεδρος της ΑΔΕΙ. Ο κ. Τσάγκας όμως δεν εμφανίστηκε για να βεβαιώσει εάν όντως οι άνθρωποι αυτοί εργάζονταν στο Δήμο ή όχι.Έτσι, το αδιέξοδο συνεχίζεται, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΙ να προτιμάει τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά να μην επαναλαμβάνει τις δηλώσεις τους και στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Κενά στους παιδικούς
Οι εργαζόμενοι της ΑΔΕΙ που δούλευαν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν 26 (23 καθαρίστριες και 3 μάγειροι) σύμφωνα με την πρώτη «καταμέτρηση» που έκανε ο Φίλιππας Τσουμάνης, υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής στο δήμο Ιωαννιτών. Αυτές τις θέσεις και όποιες άλλες προκύψουν, η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλύψει με αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα τη Δευτέρα, οπότε και ανοίγουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί.Ο κ. Τσουμάνης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε κοινωνική πολιτική η προηγούμενη δημοτική αρχή. «Ενδεικτικό είναι ότι τα Γιάννενα είναι η μοναδική πρωτεύουσα δήμου που δεν είχε διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι άφησε «ξεκρέμαστες» τις δομές και τους πολίτες μόλις τελείωσε η θητεία της. «Το κράτος δεν τελειώνει στις 31/12, όταν έφυγε ο κ. Γκόντας» είπε χαρακτηριστικά. Χθες, ο κ. Τσουμάνης συναντήθηκε με τις διευθύντριες των 16 παιδικών σταθμών του νέου δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά και να βρεθούν εργαζόμενοι που θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες, ως προσωρινή λύση για να λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί.

Πάλι… διμηνίτες

Η επόμενη λύση, επίσης προσωρινή είναι οι… διμηνίτες. Μόλις δηλαδή συσταθούν τα νομικά πρόσωπα την ερχόμενη Τετάρτη στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει, να προσληφθούν άμεσα κάποιοι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις, νόμιμες και πλήρεις αυτή τη φορά. «Αυτή όμως δεν είναι λύση» είπε ο κ. Τσουμάνης. Το επόμενο σχέδιο είναι να υπάρχει έτοιμη πρόταση στις 14 Ιανουαρίου προς την αποκεντρωμένη διοίκηση για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, μόνιμου προσωπικού, διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης, το νέο, ενιαίο νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την κοινωνική πολιτική σε ένα διάστημα πέντε μηνών θα αναλάβει όλες αυτές τις υποχρεώσεις, από τις προσλήψεις έως και τη λειτουργία των δομών. «Μου φαίνεται αδιανόητο κάθε παιδικός σταθμός να κάνει μόνος του τις προμήθειές του και να μη γίνονται από μια κεντρική αρχή» τόνισε ο κ. Τσουμάνης. Αντίστοιχα προβλήματα αναμένονται, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, να παρουσιαστούν και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» από Δευτέρα.

Υπερπληθώρα ΚΑΠΗ

Ο νέος δήμος Ιωαννιτών έχει συνολικά… 24 ΚΑΠΗ. «Η Πάτρα, με διπλάσιο καταγεγραμμένο πληθυσμό έχει 4» είπε ο κ. Τσουμάνης χθες. Πρόσθεσε ότι τα κέντρα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δηλαδή με ειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.) αλλά μόνο ως καφενεία. «Το μόνο που διέθεταν ήταν κυλικείο. Οι άλλες δραστηριότητες ήταν υποβαθμισμένες και περιορισμένες σε λίγα ΚΑΠΗ» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων που ανέρχονται στις 357.000 ευρώ, λέγοντας «όπου και να κοιτάξουμε, βρίσκουμε χρέη. Είναι ατέλειωτα. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πλήρη ενημέρωση». Ο κ. Τσουμάνης είπε ότι θα χρειαστούν ειδικότητες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, για να λειτουργήσει το ΚΑΠΗ σωστά, αυτή όμως η παράμετρος δημιουργεί ένα άλλο πρόβλημα: 24 ΚΑΠΗ με το καθένα, το δικό του προσωπικό, εκτινάσσουν το λειτουργικό κόστος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο των ΚΑΠΗ, αλλά όπως είπε ο κ. Τσουμάνης, θα μπορούσαν κάποια να λειτουργούν ως παραρτήματα και για τις άλλες, κεντρικές δραστηριότητες, να υπάρχουν κεντρικά ΚΑΠΗ που θα καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές. Δραστικές αλλαγές πάντως, δεν αναμένονται σύντομα. «Προς το παρόν θα λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσε ο δήμος» είπε ο κ. Τσουμάνης και σε ένα μήνα, όταν δηλαδή υπολογίζεται να είναι έτοιμο το νέο νομικό πρόσωπο, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την κοινωνική πολιτική.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!