Ο τελευταίος παλιός Γιαννιώτης χαλκουργός, ο Μιχάλης Καζαντζής, «έφυγε» πλήρης ημερών, έχοντας… πατήσει τα 100.
Μαζί του κλείνει μια ολόκληρη εποχή και το τελικό κεφάλαιο μιας τέχνης η οποία υπήρξε στο παρελθόν σήμα – κατατεθέν αυτής εδώ της πόλης. Εξάλλου, ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο Μιχάλης Καζαντζής «κουβαλούσε» τη Γιαννιώτικη ιστορία του τελευταίου αιώνα…
Η κηδεία του Μιχ. Καζαντζή, που άφησε πίσω του μία…
μεγάλη οικογένεια, παιδιά εγγόνια και δισέγγονα, έγινε προχθές το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων.


Από γενιά σε γενιά…
Γεννηθείς το 1918, ο Μιχάλης Καζαντζής ανήκε σε οικογένεια χαλκουργών ή καλατζήδων όπως ήταν γνωστό παλιότερα το επάγγελμα. Ο παππούς του Ηλίας Γ. Καζαντζής άνοιξε το πρώτο εργαστήριο της οικογένειας λίγο μετά το 1880 στην οδό Κρυστάλλη. Τον διαδέχτηκε ο Γεώργιος Καζαντζής, πατέρας του Μιχάλη, ο οποίος γύρω στο 1950 μετέφερε το εργαστήριο στην οδό Ανεξαρτησίας, όπου και παρέμεινε, με μία μικρή αλλαγή καταστήματος, ως το 2012, οπότε και έκλεισε οριστικά. Εκεί εργάστηκε και ο αδελφός του εκλιπόντος Στέφανος Καζαντζής, ανάπηρος Πολέμου του ‘40.


Στο εργαστήρι απ’ τα 12!
Ο ίδιος ο Μιχάλης Καζαντζής πρωτοδούλεψε στο χαλκουργείο του πατέρα του το 1930, σε ηλικία 12 ετών, καθώς ένα λάθος στα χαρτιά φοίτησής του στο σχολείο δεν του επέτρεψε να μπει στη Ζωσιμαία Ακαδημία και να γίνει δάσκαλος. Εξάλλου, το μαγαζί είχε πολλή δουλειά και ο πατέρας του τον χρειαζόταν εκεί!
«Ευτυχώς δεν πέτυχα να γίνω δάσκαλος. Τελικά έγινα… καθηγητής Πανεπιστημίου του πεζοδρομίου», είχε πει χαρακτηριστικά πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξή του στον «Π.Λ.» δηλώνοντας περήφανος για όσα έκανε στην ζωή του.
Το τελευταίο του δημιούργημα, ο Μιχάλης Καζαντζής το έφτιαξε σε ηλικία… 88 ετών! Ο λόγος για το περίτεχνο χάλκινο κάλυμμα της στέρνας που διαθέτει η Μονή Τσούκας, για την κατασκευή του οποίου τον… επιστράτευσαν (φωτό)! Η δε τέχνη του έφτασε κι εκτός συνόρων. Κάποτε μια εξάδα σαγανοκάπακα (καπάκια πιάτου) που είχε φιλοτεχνήσει στάλθηκαν σε έκθεση στην Γερμανία, όπου απέσπασαν το β’ βραβείο!


Μια ολόκληρη εποχή
Ο Μιχάλης Καζαντζής έζησε την ακμή και την παρακμή της Γιαννιώτικης χαλκουργίας, ενώ από το εργαστήρι του στην Ανεξαρτησίας που υπάρχει ακόμα πέρασαν πελάτες όχι μόνο από τα Γιάννενα και τα χωριά, αλλά απ’ όλη την Ελλάδα. Έντονη δε υπήρξε η ενασχόλησή του και με τα κοινά, με αποτέλεσμα να γνωρίζει προσωπικά μεγάλους πολιτικούς του τόπου μας όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Δημ. Τσοβόλας και φυσικά όλους τους δημάρχους των Ιωαννίνων τις τελευταίες οκτώ – εννιά δεκαετίες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!