Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων από την αρχή της πανδημίας στάθηκε στο πλευρό του κάθε
συναδέλφου διεκδικώντας μέτρα τόσο για τη ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας
όσο και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες.
Ο σύλλογος μας απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους και τους καλεί να εντείνουμε τους αγώνες
μας, αφού, με το άνοιγμα των καταστημάτων, τα αδιέξοδα, στα οποία μας οδήγησε η πανδημία του
κορονοϊού καθώς και τα έκτακτα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που τη
συνόδευσαν, παραμένουν και οξύνονται…

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας

Το επίδομα των 800 ευρώ δεν ισοδυναμεί ούτε στο ελάχιστο στις τρέχουσες ανάγκες (επαγγελματικές και οικογενειακές) σε συνθήκες που έκλεισαν τα μαγαζιά. Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι προσωρινή, ένα μέτρο το οποίο είναι εξαρχής φοροληστρικό και άδικο. Η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν διευκολύνει τους μικρούς επαγγελματίες, οι οποίοι σε συνθήκες μειωμένου τζίρου θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε ένα τσουνάμι λογαριασμών (Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κλπ) μετά τον Οκτώβρη. Άλλωστε ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, από τη στιγμή που οι ίδιοι μιλάνε για μεγάλη οικονομική ύφεση για το 2020; Ό,τι μένει σήμερα απλήρωτο θα έρθει να προστεθεί στο φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κλπ. Δηλαδή σε όσα μας φόρτωσαν “προσωρινά” με τα μνημόνια. Επίσης τα προγράμματα δανειοδότησης, από τα οποία εξαιρείται σημαντικός αριθμός συναδέλφων, θα αποτελέσουν και πάλι “θηλιά στο λαιμό” για όποιον από μας καταφέρει να τα αξιοποιήσει.
Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχουν το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν τσιγκουνεύεται χρήμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή (που με βάση τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης την πήραν 35.000 από το 1.000.000 επαγγελματιών), για άτοκα δάνεια, για επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, όταν την ίδια ώρα όμως δεν υλοποιεί το πάγιο αίτημα των μικρών επαγγελματιών για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, για πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και τέλους επιτηδεύματος, για πλήρη απαλλαγή από τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα της πανδημίας χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αιτήματα που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τον μικρό επαγγελματία.
Επιπλέον Δήμος και Περιφέρεια δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο ελάφρυνσης των
αυτοαπασχολούμενων της πόλης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ατομική ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως, τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης δεν μπορούν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο & των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας,τις ανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Κυβερνήσεις και ΕΕ χρόνια τώρα θυσιάζουν το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης. Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τα δημόσια νοσοκομεία στη σημερινή απαξίωση. Τώρα, βλέπουμε πιο καθαρά ότι η υγεία του λαού είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και στις έκτακτες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο ευνοείται η επιχειρηματικότητα στον τομέα της Υγείας.
Αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι ενόψει της πανδημίας και ότι το σύνθημα “Όλοι ενωμένοι για να βγούμε από την κρίση” δεν έχει περιεχόμενο υπέρ των αυτοαπασχολούμενων και των
εργαζομένων. Κυβερνήσεις και ΕΕ χρησιμοποιούν το πρόσχημα του κορονοϊού για να επιβάλουν νέα
αντιλαϊκά μέτρα ενώ ομολογούν ξεκάθαρα ότι το λογαριασμό της νέας κρίσης θα τον φορτωθούν ξανά οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα την πληρώσουν με νέα φοροληστεία, νέες πτωχεύσεις, κατασχέσεις κ.λπ.

Δεν θα δεχτούμε να ξαναπληρώσουμε για τα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων.
Ο Εμπορικός σύλλογος καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης στις 3 Ιούνη στις 2:30 το μεσημέρι μπροστά από το Δημαρχείο. Από κοινού και με άλλα σωματεία επαγγελματιών της πόλης ζητάμε να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ:
• Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί), ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα ρθουν, να τους πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.
• Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.
• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
• Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
• Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση, π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, κλπ. Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τελών.
• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους
• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

Το ΔΣ του συλλόγου

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!