ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

To «κάθε αρχή και δύσκολη» βρίσκει εφαρμογή τελικά, στη μετάβαση των υπηρεσιών από το καθεστώς των παλιών Δήμων, σε αυτό του «Καλλικράτη».Μετά από πέντε εργάσιμες μέρες, οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών και της νεοσύστατης, αιρετής περιφέρειας, προσπαθούν να βρουν το «βηματισμό» τους, με αρκετά όμως προβλήματα. Ξεκινώντας από τις υπηρεσίες με τις οποίες έχει άμεση σχέση ο πολίτης, στη διεύθυνση Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών, αυτή τη βδομάδα συνδέονται όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες των τέως Δήμων με το σέρβερ του δήμου Ιωαννιτών, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους εκεί που τις πλήρωναν και πριν, δηλαδή στους κατά τόπους παλιούς Δήμους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στην ταμιακή υπηρεσία των Ιωαννίνων. Οι ταμίες των παλιών ΟΤΑ που συνενώθηκαν, ονομάζονται πλέον «διαχειριστές» και αναφέρονται στο κεντρικό ταμείο, αυτό του δήμου Ιωαννιτών. Μέχρι χθες είχε συνδεθεί στη βάση δεδομένων ο τέως δήμος Παμβώτιδας, από τον οποίο ήδη μπήκαν οι πρώτες εισπράξεις στο ταμείο του νέου Δήμου, την πρώτη βδομάδα λειτουργίας του. Σήμερα, θα συνδεθούν η Ανατολή και το Μπιζάνι και μέχρι τέλους της βδομάδας θα ολοκληρωθούν τα τεχνικά θέματα. Δεν λείπουν όμως οι καθυστερήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την υπηρεσία «αντιμετωπίζονται». Τις πρώτες μέρες δεν υπήρξε μεγάλη κίνηση από πολίτες, οπότε και τα προβλήματα ήταν λίγα. Το πρώτο πράγμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ενιαία πλέον υπηρεσία, ήταν οι διαταγές πληρωμής καυσίμων των οχημάτων των παλιών Δήμων, πρόβλημα το οποίο λύθηκε.

Λιγότεροι υπάλληλοι

Δεν είναι το ίδιο αρμονικά τα πράγματα στην Πολεοδομία. Εκεί, εκτός από τα ζητήματα γραφειοκρατίας (πώς δηλαδή θα συγχωνευτούν οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών και της τέως νομαρχίας), η υπηρεσία αντιμετωπίζει πρόβλημα με έλλειψη υπαλλήλων, καθώς αρκετοί ήταν συμβασιούχοι. Αυτό το κενό έχει συμπέσει με τη μεγάλη κίνηση στην υπηρεσία, από πολίτες που σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους της ακίνητης ιδιοκτησίας τους. Οι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με περισσότερη δουλειά από ό,τι πριν και η υπηρεσία αναμένει, τόσο το αυριανό δημοτικό συμβούλιο για να λήξουν τα τυπικά των υπηρεσιών, όσο και τις αποφάσεις για το ποιοι υπάλληλοι θα αποσπαστούν ή θα μετακινηθούν από άλλες υπηρεσίες των τέως ΟΤΑ και της νομαρχίας, ώστε να κλείσουν τα κενά. Προς το παρόν πάντως, η υπηρεσία της τέως νομαρχίας συνεχίζει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του τομέα ευθύνης που είχε και πριν, για το νομό Ιωαννίνων και ο δήμος Ιωαννιτών αυτές που είχε και μέχρι το τέλος του 2010.

Κανονικά οι παιδικοί
Λιγότερα από τα αναμενόμενα, ήταν τα προβλήματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες ελλείψεις, χθες τελικά τα κενά συμβασιούχων εργαζόμενων καλύφθηκαν, με αποσπάσεις προσωπικού και εθελοντές, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής και προσχολικής αγωγής Φίλιππας Τσουμάνης. «Κάναμε έναν αγώνα δρόμου και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί όλα λειτούργησαν άψογα και έτσι θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση», τόνισε ο κ. Τσουμάνης χαρακτηριστικά.Επίσης, ο κ. Τσουμάνης επανέλαβε ότι τα κενά θα καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται να κλείσουν ΚΑΠΗ ή παιδικοί σταθμοί, τονίζοντας ότι «δεν έγινε καμία συνάντηση με τον πρόεδρο του συλλόγου ΟΤΑ», απαντώντας σε σχετικές ανακοινώσεις συνδικαλιστών. Τέλος, ο κ. Τσουμάνης τόνισε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει τα λεφτά και να πληρώσει τους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές που έμειναν απλήρωτοι για πέντε μήνες: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε ούτε αυτό. Να τακτοποιήσει δηλαδή τις δικές της εκκρεμότητες. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πληρωμή των ανθρώπων αυτών», κατέληξε.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!