Αποκλειστικά στα «χέρια» των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΙ, μέχρι την μετατροπή της επιχείρησης σε νομικό πρόσωπο, όπως ορίζει ο Καλλικράτης, βρίσκεται η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τους 150 συμβασιούχους της επιχείρησης.Η νομιμότητα των συμβάσεων έχει αμφισβητηθεί τόσο από τη νέα δημοτική αρχή όσο και από το νομικό σύμβουλο του δήμου, σε αντίθεση με την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της επιχείρησης.Όπως εξάλλου είχε δηλώσει και ο απερχόμενος Δήμαρχος Νίκος Γκόντας το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΕΙ είναι το μόνο αρμόδιο για να επιλύσει το πρόβλημα.Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος μετά από την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΕΙ ζήτησε να ελεγχθούν οι συμβάσεις, να εγκριθούν, να αποσταλούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και τον ΑΣΕΠ ώστε στην συνέχεια να δημοσιευθεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.«Κατά την άποψη του Νομικού Συμβούλου του Δήμου δεν υφίστανται συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτή που υπεδείχθη είναι η μόνη, νόμιμη πράξη, που μπορεί να κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΙ και οφείλει να το πράξει ώστε να λύσει το πρόβλημα. Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να κάνουν αυτές τις απαραίτητες ενέργειες», υπογράμμισε στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Φίλιος.Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αφενός εάν επαρκεί το διάστημα ενός μηνός περίπου μέχρι την μετατροπή της επιχείρησης σε νομικό πρόσωπο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αφετέρου αν είναι οι συμβάσεις όντως νόμιμες και άρα δεν θα βρουν «εμπόδιο» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον ΑΣΕΠ, ή αν υπάρξει πρόβλημα.

Πολιτική η λύση
Πάντως εκτίμηση του Φίλιππα Φίλιου είναι ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο πολιτικά και γι’ αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους, που συνεχίζουν την κατάληψη του Δημαρχείου, να συστρατευθούν με την δημοτική αρχή και από κοινού να αναζητήσουν πολιτική λύση από το υπουργείο Εσωτερικών.Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμαρχος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με δημάρχους άλλων δήμων της χώρας που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, ενώ σχετικό έγγραφο εστάλη και χθες στο Υπουργείο.«Δεσμεύτηκα στην συνάντηση που είχε γίνει με την επιτροπή των εργαζομένων ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνω ότι είναι δυνατό. Το κλείσιμο του δημαρχείου όμως δεν βοηθά για την λύση του προβλήματος. Η ενέργεια της κατάληψης είναι ατελέσφορη», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Τέλος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό πως στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει σε έλεγχο νομιμότητας πράξεων της ΑΔΕΙ και οικονομικό έλεγχο όλης της επιχείρησης.

Επιμένουν οι εργαζόμενοι
Οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ πάντως μετά και την ενημέρωση που είχαν για τις δηλώσεις του κ. Φίλιου και το αποτέλεσμα της συνάντησης με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΕΙ, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και θα επιτρέπουν μόνο την σύγκλιση των δημοτικών συμβουλίων.Μάλιστα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων Κώστας Ρούκος η κατάληψη του Δημαρχείου αποτελεί έναν επιπλέον «μοχλό πίεσης» προς το υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση του ζητήματος, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη και τη νέα δημοτική αρχή ότι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.«Συνεχίζουν το ίδιο παιχνίδι, πετάνε το μπαλάκι στους εργαζόμενους και εμφανίζονται ως Πόντιοι Πιλάτοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.Πάντως οι εργαζόμενοι χθες μόλις ζήτησαν εγγράφως από την ΑΔΕΙ τις αρχικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει, ορισμένοι εξ αυτών πριν από εφτά ή οχτώ χρόνια, ώστε να ενεργήσουν ανάλογα.«Έδειξαν για πρώτη φορά διάθεση να μας δώσουν τις συμβάσεις, ωστόσο η διάθεση απέχει πολύ από την πράξη, γι’ αυτό περιμένουμε», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!