Την πλούσια ορνιθοπανίδα της θαύμασαν χθες με τηλεσκόπιο μικροί και μεγάλοι

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την βιοποικιλότητα και την παραγωγικότητα στην λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την «Πίνδο Περιβαλλοντική», ενώ περιλαμβάνονταν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση φωτογραφίας, σεμινάριο παρατήρησης πουλιών κ.α.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές ο σκοπός αυτής της ημερίδας.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Θυφρονίτης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη η λίμνη μας να αντιμετωπιστεί ως οικοσύστημα και όχι ως δεξαμενή υδάτων.Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φιλ. Φίλιος, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση, ένα σωστό «εργαλείο», αφού όπως είπε μετά και την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο Δήμος Ιωαννιτών έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση του οικοσυστήματος της λίμνης.Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Τμήματος Ηπείρου κ. Γιώργος Ρεκατσίνας απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα, με αποτέλεσμα να κλονίζεται το υδρολογικό ισοζύγιο.Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης, καθ’ ύλην αρμόδιος για περιβαλλοντικά θέματα, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και στάθηκε περισσότερο στο ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη θα πρέπει να ακολουθήσει την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου.Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρύτανης κ. Κώστας Καψάλης, διαβάζοντας και τον χαιρετισμό του Πρύτανη κ. Τρ. Αλμπάνη, ο οποίος απουσίαζε από την εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην ημερίδα προσήλκυσε και η έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζονταν παράλληλα στον Πανεπιστήμιο με τίτλο «Τα πουλιά της λίμνης».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ημερίδας για την βιοποικιλότητα χθες το πρωί μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στο Πάρκο Ερμηνείας του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μέσα από τηλεσκόπιο και κιάλια τα είδη των πουλιών και τις συμπεριφορές τους, μιας και η λίμνη μας είναι πλούσια σε ορνιθοπανίδα.Στελέχη της τοπικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για την συμμετοχή του κόσμου και τον ενθουσιασμό που έδειξαν οι μικροί κυρίως επισκέπτες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!