«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά, αλλά τώρα έκανε ένα βήμα που συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για ν’ αλλάξει συμπεριφορά». Με αυτή τη φράση, κατά δήλωσή του, συνόψισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και οντοτήτων που ελέγχονται για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο- μια απόφαση που δεν…

υπήρχε πριν από δύο μήνες, αλλά ελήφθη τώρα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, καθώς υπήρξε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Επισήμανε παράλληλα ότι η εντολή που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, και την Κομισιόν για την υποβολή έκθεσης για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων έως τον Μάρτιο του 2021 συμπεριλαμβάνει την επέκταση του πεδίου αυτών των κυρώσεων με την αναφορά στη χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ, με αποτέλεσμα η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να είναι σαφής και απόλυτη. 

 Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά δόθηκε ρητή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει η ΕΕ για ν’ αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, ενώ έως τώρα η συζήτηση αυτή είχε γίνει μόνο σε προφορικό επίπεδο. «Αυτή τη φορά, η εντολή είναι σαφής και η υπόδειξη αυτή δεν επιδέχεται καμίας ερμηνείας ως προς το εύρος της δουλειάς που πρέπει να κάνει ο κ. Μπορέλ έως το Μάρτιο», σχολίασε με νόημα ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Έχω ξαναπεί ότι η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο που δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ταχύπλοου. Αλλά αν στρίψει, τότε θα κρατήσει την πορεία της σταθερά». 

 
Όρος της Ελλάδας, οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Επίσης, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο κάλεσμα προς την Άγκυρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση την αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και ν’ απέχει από παράνομες δραστηριότητες ούτως ώστε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν. Όρος που έχει θέσει η Ελλάδα, όπως τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά της είναι θετική στο ενδεχόμενο η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών -με αντικείμενο πάντοτε τη μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει, ήτοι αυτή των θαλασσίων ζωνών-, αλλά αυτό εξαρτάται από την ίδια. «Είχαμε ακούσει και μετά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ουκ ολίγες διαβεβαιώσεις, αλλά είδαμε τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις προκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς», σχολίασε, τονίζοντας πως η Αθήνα θα αξιολογήσει και θα κρίνει εντέλει τη στάση της Άγκυρας. Και κατέληξε: «Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι πολύ σαφές κι ελπίζω να μην παρερμηνευτεί, αλλιώς θα υπάρξουν αποφάσεις (για κυρώσεις) τον Μάρτιο». 
 Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή της επιβολής τους είναι το καλύτερο εργαλείο για ν’ ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις. Τόνισε δε ότι δεν είναι προς όφελος ακόμη και της ίδιας να αποδεικνύεται ένας εχθρικός γείτονας, αφού οι κυρώσεις που βρίσκονται στον ορίζοντα και μπορούν να επιβληθούν μελλοντικά θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της.

«Η φιλοσοφία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει ν’ αλλάξει συμπεριφορά, διότι θα πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι αυτό έχει κόστος για την ίδια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν τηρήθηκε το “pacta sunt servanda” που ο ίδιος ζήτησε και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη, έστω και με τους δικούς της ρυθμούς, είναι ενωμένη και στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, όπως και σε αυτό, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη κι αν η Κύπρος είναι ωφελημένη από τις σημερινές αποφάσεις, τότε και η Ελλάδα είναι χαρούμενη γι’ αυτό.

Παραδέχθηκε, τέλος, ότι υπήρξαν χώρες που ήταν απολύτως αρνητικές έως και σήμερα ως προς την επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης στην Τουρκία, αλλά σε ένα βαθμό αναθεώρησαν τις απόψεις τους μέσα από τη διπλωματία και τη ζύμωση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. «Η διπλωματία είναι μια μάχη διαρκείας και δεν κρίνεται σε μια στιγμή. Η Ελλάδα έχει με αυτοπεποίθηση χτίσει ένα μέτωπο συμμαχιών που μας επιτρέπει να διεκδικούμε με πειθώ τα δίκαια αιτήματά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!