Τo Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει τον πρωτοφανή τρόπο απαγόρευσης των συναθροίσεων, την απρόκλητη και βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στα Γιάννενα και σε όλη την ελληνική επικράτεια ενόψει της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, τη σωρεία αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτών, σε συνθήκες προκλητικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, παρότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τους… πολίτες με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα προφύλαξης. 
Διαμαρτύρεται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης-στοίβαξης τριάντα και σαράντα ατόμων σε χώρους αστυνομικών τμημάτων, σε καταφανή αντίθεση με τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, συνθήκες που μπορούν να επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες. 

Καλούμε την Κυβέρνηση να απέχει από τέτοιες πρακτικές γιατί στην ουσία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σχετικά με την πανδημία, να ενισχύσει οικονομικά και ουσιαστικά όλους τους πληττόμενους κλάδους και να θωρακίσει άμεσα το σύστημα της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και εξοπλισμό. 
Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία, πάντοτε όμως εντός των πλαισίων του κράτους δικαίου και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας.
Η έξαρση της πανδημίας επιβάλλει σε όλους, κυβέρνηση και πολίτες να συμπεριφερθούν με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών ώστε να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.    

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!