Απάντηση στην πρόταση του epirusgateΧθες,, η διαδικτυακή κοινότητα του EpirusGate, μη μπορώντας να μείνει άλλο θεατής στο συνεχιζόμενο θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται στην πόλη σχετικά με τους άστεγους, πρότεινε την προσωρινή φιλοξενία των αστέγων της ΟΑΣΗΣ και συνολικά της πόλης, σε μερικά άδεια γραφεία του ΚΕΠΑΒΙ. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανθρωπιά στα Γιάννενα της αλληλεγγύης, είναι πέρα και πάνω από την όποια μορκοπολιτική εκμετάλλευση των ανθώπινων ψυχών και θα πρέπει να συν διαμορφώνεται μέσα από όρους εποικοδομητικής συνεργασίας του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χώρου. Η συγκεκριμένη πρόταση μόνο τυχαία δεν ήταν. Στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων , φιλοξενούνται σήμερα κοινωνικού χαρακτήρα δομές, όπως το Κοινωικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Απεξάρτησης Χρηστών (ΚΕΘΕΑ) κ.α. τις οποίες καθημερινά επισκέπτονται όχι μόνο άστεγοι αλλά και γενικότερα αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Δυστυχώς όμως, η διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ μέσα από απάντηση που μας απέστειλε, ορθά-κοφτά βάλθηκε να μας υπενθυμίσει -μεταξύ άλλων- ότι ο χώρος είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ και ότι τον επισκέπτονται ΣΧΟΛΕΙΑ! Δεν καταλάβαμε γιατί στην επιστολή τους, χρησιμοποιούν εισαγωγικά για να περιγράψουν το ΚΕΠΑΒΙ ως «στολίδι» για την πόλη μας. Μήπως τελικά δεν το θεωρούν έτσι; Εμείς πάντως τους βγάζουμε το καπέλο για το έργο που επιτελούν αλλά και για τις κοινωνικές δομές που φιλοξενούν. Και στο πλαίσιο αυτό προτείναμε και τη
συγκεκιμένη πρόταση. Όμως οι ίδιοι αποφάσισαν με απλά και όμορφα λόγια να μας πείσουν ότι οι άστεγοι δεν χωράνε ανάμεσά τους! Δεν χωράνε, επειδή δεν έχουν χρήματα να μισθώσουν τους χώρους ή επειδή οι μαθητές που επισκέπτονται το ΚΕΠΑΒΙ δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί τους; Κύριοι της διοίκησης, όσα λαμπάκια γκλαμουριάς κι αν έχει το ΚΕΠΑΒΙ και η πόλη συνολικά, υπάρχει αυτή η θλίψη που καθημερινά κολλάει στο πετσί μας σαν υγρασία. Και αυτό τα παιδιά και οι μαθητές το καταλαβαίνουν και με τη δράση τους στήριξαν και μέσα στις γιορτές και συνεχίζουν να στηρίζουν τους άστεγους της πόλης μας. Σταματήστε να απομονώνετε την πραγματικότητα στην πόλη και αποφασίστε να την εξωραΐσετε. Σε συνεργασία με το δήμο μπορείτε να πετύχετε πολλά. Στο χέρι σας είναι!
Αναλυτικά η απάντηση της διοίκησης του ΚΕΠΑΒΙ,έχει ως εξής: “Με λύπη μας στον ιστότοπο σας διαβάσαμε το άρθρο με τίτλο «ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ EPIRUSGATE – Τα άδεια γραφεία του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. να γίνουν προσωρινά καταλύματα για τους αστέγους συμπολίτες μας». Για το σχετικό άρθρο μπορούμε να κάνουμε μόνο μερικές υποθέσεις, όπως: 1) Το να μην γνωρίζετε ότι το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, ο οποίος διαχειρίζεται από την ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Α.Ε., στον οποίο δραστηριοποιούνται σε αυτόν τα μισά εργαστήρια αργυροχοΐας των Ιωαννίνων. 2) Το να μην γνωρίζετε ότι στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. λειτουργεί ένας εκθεσιακός χώρος και κατάστημα πωλήσεων προϊόντων αργυροχοΐας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με προϊόντα από γιαννιώτες τεχνίτες. Με αυτή την επιλογή μας «χάνουμε» σε πωλήσεις ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την τοπική οικονομία ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ την παραδοσιακή τέχνη της αργυροχοΐας. 3) Το να μην γνωρίζετε ότι στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αργυροχοΐας της χώρας, κατάστημα «στολίδι» για την πόλη μας. 4) Το να μην γνωρίζετε ότι έχει ολοκληρωθεί και στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει η μοναδική στη χώρα μας διαδραστική αίθουσα της ιστορίας της αργυροχοϊας, με σκοπό την ενημέρωση, διάδοση και διάσωση της τέχνης τόσο στους γιαννιώτες όσο και στους επισκέπτες της πόλης μας. 5) Το να μην γνωρίζετε ότι τα εργαστήρια του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. «φιλοξενούν» κάθε χρόνο πάνω από 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα προκειμένου να δείξουν στη νέα γενιά την παραδοσιακή τέχνη της αργυροχοΐας. 6) Το να εθελοτυφλείτε ή να υποτιμάτε τη σημασία που έχει για την πόλη μας το κοινωνικό μας έργο, που συνίσταται στη στέγαση τόσο του ΚΕΘΕΑ, των Κοινωνικών Υποδομών του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και των δράσεων της οργάνωσης «Τρόφιμα χωρίς Μεσάζοντες» στο συγκρότημα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Υποδομές που ήταν «ανεπιθύμητες» σε πολλά άλλα κτίρια. Θέμα πολύ ευαίσθητο το οποίο δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Η εκμετάλλευση των «ανθρώπινων ψυχών» όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σας για μερικά λεπτά δημοσιότητας δεν ανταποκρίνεται στις αρχές, στο ήθος και στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!