«Εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών λόγω πανδημίας, καταφέραμε, στη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να γεφυρώσουμε δύο αντίθετες έννοιες: τον εγκλεισμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με όπλα μας την τεχνολογία και την επινοητικότητά μας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Κοινοβούλιο, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems.

Ο κ. Τασούλας, μαζί με την …επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρέστη στη συνάντηση, ενημέρωσαν τον κ. Daems για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη στάση της Τουρκίας ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απειλεί τη σταθερότητά της και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος της.

 Ο κ. Daems βρίσκεται στη χώρα μας ενόψει της σημερινής 130ής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του ΣτΕ, καθώς και της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.00, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 
 Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:
 «Υποδεχθήκαμε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με χαρά και τιμή, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, διακεκριμένο Βέλγο πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της “Διακήρυξης των Αθηνών” η οποία θα λάβει χώρα αύριο, 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Γερουσίας, ενόψει της λήξης της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας και ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η “Διακήρυξη των Αθηνών” φιλοδοξούμε να γίνει ένας πολιτικός “φάρος” για το μέλλον, γιατί ενσωματώνει όλη την πρωτοφανή εξάμηνη εμπειρία της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία είχε να κάνει με τη διάσταση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα σε συνθήκες παγκόσμιες εν μέσω πανδημίας. Ήταν δηλαδή μια επιδέξια ισορροπία ανάμεσα στον εγκλεισμό και στην απόλαυση δικαιωμάτων, που φαίνεται ότι είναι δύο αντίθετα πράγματα, αλλά, με γέφυρα την τεχνολογία και την επινοητικότητά μας, καταφέραμε αυτές τις δύο αντίθετες έννοιες, εγκλεισμός και άσκηση δικαιωμάτων, να τις γεφυρώσουμε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια κοινή γνώμη, έχει τεράστιο κύρος κι όχι μόνο επειδή εκπροσωπείται εκεί ένας μεγάλος αριθμός κρατών, 47 στο σύνολο, που εκπροσωπούν πληθυσμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο, αλλά γιατί σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας, την περίοδο της χούντας, το Συμβούλιο της Ευρώπης δρομολόγησε διαδικασίες που υποβοήθησαν αφάνταστα στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, γιατί ήταν αβάσταχτο πλήγμα για τη δικτατορία ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν δέχτηκε να εκπροσωπείται σε αυτό η δικτατορική κυβέρνηση της Ελλάδας.

Είχα την ευκαιρία με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που ηγείται της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τρέχοντα θέματα διαχείρισης του ελληνικού κοινοβουλίου σε περίοδο πανδημίας, πώς δηλαδή ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας προστατεύοντας τους εαυτούς μας, δίνοντας και το καλό παράδειγμα στην κοινωνία.

Eίχα επίσης την ευκαιρία να θέσω θέματα που έχουν σχέση με την κρισιμότητα των ευρω-τουρκικών, πλέον, σχέσεων οι οποίες, λόγω της πρόσφατης αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας, έχουν πλέον όχι απλώς απασχολήσει, αλλά έχουν ανησυχήσει ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα ληφθούν σοβαρά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας.

Στην αίθουσα της Γερουσίας, θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις μας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και για τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε μια λαμπρή συνέχεια στη σημερινή εισαγωγική μας συνάντηση».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!