Δεν εξέπληξε κανέναν πολιτικό ούτε τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας επέλεξε τον Εβρο για τη γιορτή των Θεοφανίων. Στη διάρκεια της ως τώρα θητείας του ο Πρόεδρος φρόντιζε να βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκείνο που ίσως να εξέπληξε ήταν ο εθνικός λόγος που εξεφώνησε με σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία: «Η παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό,αλλά και πανευρωπαϊκό πρόβλημα» είπε. Ο 83χρονος Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί εκ του Συντάγματος να ασκήσει εξουσία και επιχειρεί με αιχμηρότατα μηνύματα να παρέμβει στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στα εθνικά θέματα.Το μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά ήταν σαφές και στρεφόταν κυρίως κατά των φοροφυγάδων: «Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους και ύστερα να τρέχουν σε κρατικά νοσοκομεία να θεραπευτούν» είπε και έγινε χρονιάρες μέρες πρώτη είδηση στα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία. Σπανίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται πρώτη είδηση, αφού εκ του Συντάγματος δεν έχει αρμοδιότητες, είναι «ανεύθυνος άρχοντας», όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνταγματολόγοι και οι δηλώσεις του τις περισσότερες φορές αφορούν παροτρύνσεις. Υπεύθυνη και για τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατία είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα, με την οικονομική κρίση, έχουν πληθύνει οι επιστολές ανωνύμων πολιτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και σχεδόν όλες καταλήγουν με μια προτροπή: «Πρόεδρε,κάνε κάτι». Να κάνει όμως τι; Να αποπέμψει, για παράδειγμα, μια κυβερνητική απόφαση η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον του μισθού ή της σύνταξης πολιτών; Μπορεί όμως να κάνει κάτι τέτοιο;

Πιστόλι με μια σφαίρα στη θαλάμη
Οχι βεβαίως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δεν κυβερνά ο ίδιος, δεν μπορεί να μην υπογράφει τις κυβερνητικές αποφάσεις, από τη στιγμή που η νομιμότητά τους εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν του επιτρέπεται να εκφράσει άποψη, επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τα πολιτικά κόμματα. Μόνον σε μία περίπτωση μπορεί να μην υπογράψει. Οταν αποφασίσει να παραιτηθεί: «Είναι σαν να έχει ένα πιστόλι με μόνο μία σφαίρα στη θαλάμη.Μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνο για μία φορά» έλεγαν οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν από κοντά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως ο Πρόεδρος δεν μετέχει στις κυβερνητικές αποφάσεις, ούτε καν έχει το δικαίωμα να τις κρίνει.Ποιος συνεπώς είναι ο ρόλος του, πέραν του ότι συμβολίζει και προασπίζεται την ενότητα του έθνους;Μπορεί με βάση τις εξουσίες που έχει να προτρέπει, να παροτρύνει, να υπενθυμίζει, να συμβουλεύει, να παρακολουθεί (κυρίως τα εθνικά θέματα), να εκφράζει ανησυχίες, τον προβληματισμό του, χωρίς βεβαίως να αποφασίζει. Το «αποφασίζειν» αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Περικοπές σε δεξιώσεις, ταξίδια, μισθό
Ο κ. Παπούλιας ξέρει ότι ο κόσμος περνά δύσκολα. Και δεν περιορίζεται σε παραινέσεις του τύπου «οι κρατούντες πρέπει να ενισχύσουν τουλάχιστοντα χαμηλότερα εισοδήματα», όπως είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, αλλά μετέχει και ο ίδιος, πάντοτε σιωπηρά, στις όποιες περικοπές έγιναν. Περιέκοψε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του Προεδρικού Μεγάρου, μείωσε τα ταξίδια του στο εξωτερικό, μείωσε τον μισθό του (τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος του δίνεται σιωπηρά σε αγαθοεργίες και σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη για οικονομική στήριξη), μείωσε κατά 50% τα αυτοκίνητα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μείωσε κατά 50% τη φρουρά του και βεβαίως περιόρισε τις δεξιώσεις. Και όταν πρέπει λόγω επετείων να διοργανώσει κάποια δεξίωση, όπως αυτή που γίνεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την κάνει πλέον το πρωί, χωρίς σε αυτή να μετέχουν οι σύζυγοι των καλεσμένων, προσφέροντας μόνον πορτοκαλάδα, λεμονάδα και βυσσινάδα: «Συμμετέχει και ο Πρόεδρος μαζί με τον λαό στην οικονομική κρίση» λένε όσοι τον γνωρίζουν από κοντά.Χιλιάδες είναι τα γράμματα που λαμβάνει από τους πολίτες. Τα περισσότερα ζητούν να «κάνει κάτι» ή ζητούν την παρέμβασή του για αποκατάσταση αδικιών. Ή ακόμη λαμβάνει έγγραφες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά από δημόσιες υπηρεσίες και από ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως όμως από το ΙΚΑ. Ο Πρόεδρος διαβάζει όλα αυτά τα γράμματα, τα αποστέλλει στους αρμόδιους υπουργούς για τα περαιτέρω, αλλά δεν τα αφήνει εκεί. Ζητεί από κάθε υπουργό να τον ενημερώσει για την πορεία των καταγγελιών που έκαναν οι πολίτες. Και αν δεν υπάρξει απάντηση, επανέρχεται σε λίγες ημέρες.

Πολιτικό σύστημα σε παρακμή
Δεν διστάζει στη δεύτερη (και τελευταία εκ του Συντάγματος) θητεία του ακόμη και ενώπιον των πολιτικών αρχηγών να αναφέρεται συχνά στο πολιτικό μας σύστημα που σήμερα βρίσκεται σε παρακμή: «Παρά τη διεθνή συγκυρία,αν είμαστε ειλικρινείς,θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη,που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις.Η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της,είναι όμως στον πυρήνα της δίκαιη» είχε πει προσφάτως και οι παρόντες πολιτικοί αρχηγοί τον χειροκρότησαν.Ορισμένα επιτελεία των κομμάτων εμφανίζονται κατά καιρούς να αφήνουν να διαρρεύσει ότι δήθεν είναι δυσαρεστημένα από τις δηλώσεις του ή θεωρούν ότι ο Πρόεδρος παρενέβη υπέρ κάποιου κόμματος. Κάτι τέτοιο, όπως παραδέχονται επισήμως οι ηγεσίες των κομμάτων, δεν συνέβη ποτέ και όπως δήλωσαν επιτελείς όλων των κομμάτων «ο Πρόεδρος λέει πάντοτε αλήθειες».

Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

Οι άριστες σχέσεις που διατηρούν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός δεν ήταν πάντα έτσι.Υπήρξε μια ταραχώδης σχέση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς,η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2004.Ο κ.Παπούλιας,ειπώθηκε τότε,καταλόγιζε στον (νεοεκλεγέντα τότε αρχηγό του ΠαΣοΚ)ότι δεν τον υποστήριξε επαρκώς και απέτυχε να εκλεγεί στα Ιωάννινα.Η απόφαση εν συνεχεία του τότε πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή να προτείνει τον κ.Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας φάνηκε ότι είχε προβληματίσει τον κ.Παπανδρέου. Προφανώς,υποστηρίχθηκε τότε,δεν μπορούσε να μη στηρίξει μια υποψηφιότητα που προερχόταν από τον παραδοσιακό χώρο του κόμματός του,ένα στέλεχος πιστό στον πατέρα του.Πολλοί είπαν ότι ο κ. Παπανδρέου εγκλωβίστηκε τότε σε μια επιλογή την οποία ενδεχομένως μπορεί και να μην προέκρινε υπό άλλες συνθήκες.Η εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας,λίγους μήνες μετά την εκλογή του κ.Παπούλια στο ύπατο αξίωμα της χώρας,ως συνοδηγού του κ.Καραμανλή στο ιδιωτικό τζιπ του στη Ραφήνα ερμηνεύθηκε τότε από κύκλους στο ΠαΣοΚ ως έμμεση στήριξη του Προέδρου προς την κυβέρνηση Καραμανλή.Οι εντυπώσεις ωστόσο αμβλύνθηκαν κάπως όταν λίγες εβδομάδες αργότερα το ζεύγος Γιώργου και Αντας Παπανδρέου προσκάλεσε τον κ.Παπούλια σε δείπνο σε ψαροταβέρνα στη Νέα Ερυθραία.Πάντως και παλαιότερα ο κ.Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών λέγεται ότι δεν συμβουλευόταν τον κ.Παπούλια.Το ίδιο συνέβαινε ακόμη και όταν ο κ.Παπούλιας ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής- περίοδος κατά την οποία η συνεργασία των δύο ανδρών ήταν περιορισμένη στα απολύτως απαραίτητα.Ολα όμως φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν,αφού ο κ.Παπανδρέου όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτος αυτός δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ.Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία.Τώρα που ο κ.Παπανδρέου είναι Πρωθυπουργός επισκέπτεται συχνά το Προεδρικό Μέγαρο,ενημερώνει τον Πρόεδρο,ενώ είχε ζητήσει (και πραγματοποιήθηκε) συμβούλιο αρχηγών με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

tovima

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!