Οι Φοιτητές Ιατρικής παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, εκφράζοντας την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό μας για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευσή και την υγεία μας αλλά και συνολικά στην υγεία του πληθυσμού στη χώρα, ιδιαίτερα και μετά τα τελευταία γεγονότα στην Παθολογική κλινική! Το έλλειμα ενημέρωσης με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές του 6ου έτους είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης έλλειψης σχεδιασμού από το κράτος και τη διοίκηση του πανεπιστημίου για ολόπλευρη στήριξη με όλα τα αναγκαία μέσα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με κριτήριο την προστασία της υγείας των φοιτητών…
Την ώρα που εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και το 6 ο έτος κάνει κλινική άσκηση από τις 3/8 μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να μιλά για «ομαλή επιστροφή των φοιτητών» ωστόσο, δεν αποσαφηνίζει τους όρους επιστροφής μας στις κλινικές και τα εργαστήρια. Τα ΜΑΠ έχουν εναποτεθεί στην ατομική των φοιτητών και δεν παρέχονται με ευθύνη του Κράτους και του Ιδρύματος. Με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου αλλά και τις κινήσεις της Κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόνοια για μικρότερα τμήματα με πρόσληψη προσωπικού και καλούμαστε να ανεχτούμε εξολοκλήρου την τηλεκπαίδευση που μόνο ως υποστηρικτικό εργαλείο
μπορεί να λειτουργήσει, μιας και η βιωματική εκπαίδευση που είναι ζωτικής σημασίας στο αντικείμενο μας. Τα μαζικά περιοδικά τεστ με ευθύνη του Κράτους και του Πανεπιστημίου στους φοιτητές, με βάση και τα όσα γίνονται μετά το κρούσμα στην Παθολογική κλινική δεν προβλέπονται ούτε καν για τους φοιτητές του 6ου έτους που πραγματοποιούν κλινική άσκηση εδώ και πάνω από 1 μήνα!
Είναι προφανές για όλους όσοι έχουν περάσει από εργαστήρια ή κλινικές πως απαιτούνται μέτρα
προστασίας πολύ περισσότερα από τη χρήση μάσκας για διδάσκοντες και φοιτητές ώστε να διεξαχθούν με ασφάλεια, μιας και μόνο η τήρηση αποστάσεων αποτελούσε ‘’γρίφο για δυνατούς λύτες’’ ακόμα και πριν την πανδημία. Η δήθεν «επιστροφή στα έδρανα» που προετοιμάζει το υπουργείο δεν αφορά παρά μικρό μέρος των διαλέξεων αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μαθήματα έχουν πολύ περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές, ενώ η εξολοκλήρου διεξαγωγή διαλέξεων εξ αποστάσεως υποβαθμίζει στην ουσία την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία όπως έχουν επισημάνει και καθηγητές.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό, την ώρα που η Κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει όλα τα αναγκαία μέτρα και τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια να μας κουνάει το δάχτυλο καταλογίζοντας στη νεολαία την ευθύνη της διασποράς.
Η έξαρση των κρουσμάτων δεν είναι ‘’φυσικό φαινόμενο’’…
Το «άνοιγμα» του τουρισμού, χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. μόλις το 12% των τουριστών έκαναν τεστ για την είσοδό τους στη χώρα), η μη δημοσίευση της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, καθώς και η αύξηση της πληρότητας σε πλοία και αεροπλάνα κατά την απαίτηση εφοπλιστών, μεγάλων αεροπορικών εταιριών και tour operators συνθέτουν το παζλ των μεγάλων κυβερνητικών ευθυνών για τη νέα έξαρση της πανδημίας.
Την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση "τέντωσε" τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση στον τουρισμό, τις μεταφορές τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα αστικά κέντρα, δεν αξιοποίησε το χρόνο που είχε στη διάθεσή της προκειμένου να θωρακίσει το σύστημα υγείας. Όσο και αν η περιοχή μας εμφανίζεται από τις επιδημιολογικά λιγότερο επιβαρυμένες, τα προβλήματα με την διενέργεια ελέγχων στα σύνορα το προηγούμενο διάστημα καθώς και η αδυναμία εκτεταμένου προ νοσοκομειακού ελέγχου και ιχνηλάτησης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που
ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην εξάπλωση του ιού. Παράλληλα δε γίνεται καν λόγος για τη στελέχωση και ενίσχυση των δομών ΠΦΥ, που θα συνέβαλε καθοριστικά και στην καλύτερη διαχείριση περιστατικών και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά και για τη σοβαρή υποστελέχωση (30.000 κενές οργανικές θέσεις) και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Αρκεί κάποιος να δει την κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Αν και μιλάμε για το πρώτο σε προσέλευση ασθενών νοσοκομείο στην επικράτεια, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί ούτε καν στο επίπεδο της κτιριακής υποδομής. Οι ασθενείς ( ύποπτοι covid και μη) περιμένουν στο ίδιο χώρο αναμονής.
Με αυτήν την κατάσταση αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και λόγω του χρόνου αναμονής των ασθενών, οι οποίοι περιμένουν είτε μέσα στον ήλιο στον περιβάλλοντα χώρο του ΤΕΠ, είτε στα αυτοκίνητά τους.
Επιπλέον, παρατηρείται ύποπτοι ασθενείς για covid να νοσηλεύονται, μέχρις ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, σε κλινικές πέραν της μονάδας λοιμωδών. Είναι σαφές πως όσο και αν λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ενδεχόμενη ενδονοσοκομειακή διασπορά, λόγω αυτής της πρακτικής, πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά βρίσκεται επιτακτικά μπροστά μας ως σοβαρό ενδεχόμενο.
Όσο και αν η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που την στηρίζουν προσπαθούν να παρουσιάσουν εικόνα «ετοιμότητας του ΕΣΥ» δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια της πολιτικής τους πίσω από τις «κορώνες» για την ατομική ευθύνη.
Τα σοβαρά κενά και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη διενέργεια μαζικών τεστ κορονοϊού,
αναδεικνύει το «μπλακ άουτ» που προέκυψε σήμερα με τη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), η διοίκηση του οποίου μάλιστα κάνει λόγο για «αλόγιστη χρήση»! Αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κέντρων, αναγκάζοντας τον κόσμο να χρυσοπληρώνει για ένα τεστ!
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…
Δε θα ανεχτούμε την υποβάθμιση των σπουδών μας, την ουσιαστική κατάργηση της βιωματικής
εκπαίδευσης στο σύνολο της διάρκειας των σπουδών μας, την ώρα μάλιστα που βλέπουμε Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να μας ‘’κουνάνε το δάχτυλο’’ για δήθεν ανεύθυνη στάση της νεολαίας που αποτελεί και την αιτία για την έξαρση της πανδημίας!
Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία προγράμματος με μικρότερες ομάδες για τη
διενέργεια κλινικών-εργαστηριακών ασκήσεων και αμφιθεατρικών παραδόσεων όλων των ετών. Αυτό προϋποθέτει να εξασφαλιστεί τώρα το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό. Να πραγματοποιηθεί ενημέρωση από ομάδα λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των φοιτητών. Να υπάρξει ειδική φροντίδα για τους νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ως Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των μάχιμων υγειονομικών της πρώτης γραμμής και του δοκιμαζόμενου λαού. Οργανώσαμε την πρωτοβουλία για εθελοντική συνεισφορά των κλινικών ετών στη μάχη που δίνεται από την αρχή της πανδημίας στα νοσοκομεία, αναδεικνύοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Διοργανώσαμε εθελοντική αιμοδοσία και εκδήλωση ενημέρωσης (σε συνθήκες καραντίνας) για την πανδημία και την κατάσταση του ΕΣΥ. Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε τα προβλήματα
της νέας πραγματικότητας στα πανεπιστήμια και συνδιαμορφώσαμε σειρά αιτημάτων και προτάσεων για τη συνέχιση και αναβάθμιση της εκπαίδευσής μας. Απέναντι σε όλους αυτούς που κουνούν το δάκτυλο στη νεολαία και προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την «ατομική ευθύνη» τις δικές τους, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να παλεύαμε κα διεκδικούμε:
• Άμεση συνάντηση με τις Πανεπιστημιακές Αρχές σχετικά με το σχέδιο επιστροφής των
φοιτητών και το πλάνο ενεργειών σε ενδεχόμενο νέο κρούσμα του ιού
• Συστηματικά, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για φοιτητές και υγειονομικούς. Άμεσα
να πραγματοποιηθούν τεστ στους φοιτητές που έκαναν κλινική άσκηση στην παθολογική κλινική!
• Να συζητηθούν άμεσα στη συνέλευση των καθηγητών οι όροι διεξαγωγής των κλινικών και εργαστηριακών
ασκήσεων για τη φετινή χρονιά και να παρθούν με ευθύνη του Υπουργείου και της διοίκησης όλα τα
απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών
• Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις ανάγκες των Πανεπιστημίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων και να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.
• Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα με μικρά κλιμάκια, να προστατευτούν διδάσκοντες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
• Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές
• Στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!