Πιο κοντά στο θέατρο και τον κινηματογράφο έρχονται οι μαθητές της Ηπείρου, μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων και διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.Από την Δευτέρα 10 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου, το Π.Κ.Δ.Ι πραγματοποιεί για το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, κινηματογραφικά σεμινάρια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής μέσα από την παραγωγή 2 ταινιών μικρού μήκους σε σενάριο και παραγωγή των ίδιων των μαθητών. Κινηματογραφιστής: Παναγιώτης Κράββαρης, Διδάσκοντες και παροχοί εξοπλισμού οι: Δημήτρης Σταμπόλης-Διευθυντής Φωτογραφίας, Λευτέρης Καμπαλώνης-Ηχολήπτης, Γιώργος Παναγιάρης-Σκηνογράφος και Ενδυματολόγος, Νίκος Γαβαλάς-μοντέρ. Τα έξοδα υλοποίησης του σεμιναρίου καλύπτονται πλήρως από το
Π.Κ.Δ.Ι.Το Σάββατο 22 Μαρτίου το Π.Κ.Δ.Ι προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς, με θέμα: «Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Διάρκεια 6 ωρών ( Σάββατο 9.00 με 15.00μ.μ). Το κόστος συμμετοχής θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.


Θεατρικές και μουσικές 
παραστάσεις
– Σάββατο 8 Μαρτίου και Κυριακή 9 Μαρτίου, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του 3ου Λυκείου Ιωαννίνων παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» το έργο του Σαμ Μπόμπρικ, «Άμλετ ο 2ος». Ώρα εκδήλωσης 8.30 μ.μ Είσοδος ελεύθερη.
– Κυριακή 23 Μαρτίου, το 3ο ΓΕΛ Ιωαννίνων παρουσιάζει το μουσικό αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο, «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
– Σάββατο 5 Απριλίου, το 2ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων «Γεώργιος Σταύρου» παρουσιάζει το θεατρικό έργο των Ρήγα – Αποστόλου « Η μνήμη της Μέδουσας». Επιμέλεια-Σκηνοθεσία: Ν. Μιχαλοπούλου, Σ. Παπαδοπούλου. Ερμηνεύουν οι μαθητές του Λυκείου.
– 29 Απριλίου, αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη από το 7ο Γ/σιο Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
– 20 & 30 Μαΐου, «Γιορτές μαθητικής δημιουργίας». Παρουσίαση από σχολικές μονάδες της Α/θμιας Εκπ/σης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής (θέατρο και εκθεσιακός χώρος).
– Παρασκευή 9 Μαΐου, θεατρική παράσταση με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το Γ/σιο Περάματος, στην αίθουσα Αρχ. Σπυρίδωνος.
Με το Εβραϊκό Μουσείο 
Της Ελλάδος
Το Εβραϊκό Μουσείο Της Ελλάδος για την επέτειο των 70 χρόνων από τη σύλληψη των Εβραίων κατοίκων των Ιωαννίνων από τους Γερμανούς κατακτητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Δήμο Ιωαννιτών και το ΠΚΔΙ έχει εκπονήσει επετειακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και διαγωνισμό video ή κειμένου με θέμα το ολοκαύτωμα για Λύκεια της πόλεως των Ιωαννίνων , όπου δήλωσαν συμμετοχή το 2ο και 3ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, καθώς και βράβευση των 10 καλύτερων εργασιών που θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές της πόλης να ταξιδέψουν στην Πολωνία, στο Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς. Στα πλαίσια των ίδιων εκδηλώσεων μαθητές γυμνασίου της πόλης με τη συνοδεία καθηγητών τους θα πάρουν μέρος στη λιτανεία «αφής κεριών» από τη Συναγωγή στο Κάστρο μέχρι το Μώλο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου.
Δράσεις αφιερωμένες 
στη μουσική
– «Η ιστορία του Ροκ», ιστορική διαπραγμάτευση και μουσική παράσταση από τον Γ. Γάκη, Τρίτη 15-2 & 10,11-3
– Επίσκεψη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας σε τρία σχολεία που θα επιλεγούν για επίδειξη των μουσικών οργάνων, με παράλληλη παρουσίαση ενός μουσικού προγράμματος.
Το Δημοτικό Ωδείο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση, σε όποιες σχολικές μονάδες το επιθυμούν και δηλώσουν ενδιαφέρον, να ξεναγηθούν στο χώρο του και να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα, μέσα από την παρουσίαση των καταξιωμένων καθηγητών που τα διδάσκουν


Βιβλιοπαρουσίαση
4 Μαρτίου και ώρα 20:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η Ρόζα Ιμβριώτη στο Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών (1937-1940) στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας. Προλογίζει ο Στέφανος Τσιάλος, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου. Εισηγητές της βραδιάς είναι οι Θεοδώρα Χουλιάρα, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, Γιώργος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χάρης Αθανασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φ.Π.Ψ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Γιάννης Αναγνώστου,Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. Ιωαννίνων-Διδάκτωρ Ιστορίας –Πρόεδρος Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων.


Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
– Αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών ’50-’60, το οποίο υλοποίησαν το 2ο και το 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων και περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές από την ταινιοθήκη του ΠΚΔΙ, συγγραφή κινηματογραφικής κριτικής και βράβευση από το ΠΚΔΙ.
– Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις δράσεις σε δύο σχολεία η κάθε μια, μια δράση για Δημοτικά σχολεία , εστιασμένη στο έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Σιμιγδαλένιος», δύο για γυμνάσια προσανατολισμένες στα θέματα: η πρώτη «Τι σχολείο θέλουμε», βασισμένη στο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου «Η σιωπή του ξερόχορτου» και η δεύτερη στο θέμα «Μετανάστευση και προσφυγιά», συνδυασμένη με θεατρικό αναλόγιο από το έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα» και μία για Λύκεια στο διάστημα από 10 έως και 22 Οκτωβρίου. 
– Προσφορά υλικού από την ιματιοθήκη του ΔΗΠΕΘΕ για την πραγματοποίηση παραστάσεων σχολικών μονάδων.


Ενάντια στη βία και στον εκφοβισμό
Τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Η συνεργασία και η συμμετοχή ενάντια στη βία και στον εκφοβισμό», διοργανώνουν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου και η Συντονίστρια Δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.Η τριήμερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα στις 22 και 23 Ιανουαρίου, και στην Άρτα και στην Πρέβεζα στις 24 Ιανουαρίου.Συγκεκριμένα στα Γιάννενα, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Χώρος πρώην Παλαιών Σφαγείων), αύριο Τετάρτη από τις 18.00 έως τις 21.00, θα διεξαχθούν ομιλίες και παρουσιάσεις υλοποιημένων δράσεων από σχολεία της Ηπείρου.Την Πέμπτη από τις 17.00 έως τις 19.20, θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση του Γεωργίου Μόσχου, Συνηγόρου του Παιδιού με μαθητές εκπροσώπους σχολείων των Ιωαννίνων και θα ακολουθήσει από τον ίδιο επιμορφωτικό σεμινάριο στους Εκπαιδευτικούς.Στην Άρτα, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 12.30-14.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση του Γεωργίου Μόσχου με μαθητές εκπροσώπους σχολείων της Άρτας, στην Αίθουσα “Διώνη”.Στην Πρέβεζα την ίδια μέρα 17.00-19.30 θα διεξαχθεί επίσης ανοιχτή συζήτηση Γεωργίου Μόσχου με μαθητές εκπροσώπους σχολείων της Πρέβεζας, στην «Θεοφάνειο» Αίθουσα.
Το πρόγραμμαΤην Τετάρτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 18.00 χαιρετισμούς, ενώ από τις 18.40 έως τις 19.00 ομιλία με θέμα «Επιδημιολογικές μελέτες για τον σχολικό εκφοβισμό σε μαθητές Λυκείου στην Ελλάδα» από τον αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρο Σκαπινάκη.Θα ακολουθήσει στις 19.00, ομιλία «Καλώντας το σχολείο να ‘εμπεριέξει’ τον σχολικό εκφοβισμό» από την Επίκουρο Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Καραγιαννοπούλου.Από τις 19.40 έως τις 21.00 θα παρουσιαστούν οι Δράσεις Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού από τα Σχολεία και θα ακολουθήσει συζήτηση.Την Πέμπτη, στις 12.00 ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Μόσχος θα συζητήσει με μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων.Στις 17.00 μέχρι τις 19.20 θα ακολουθήσει επίσης ανοιχτή συζήτηση με μαθητές εκπροσώπους σχολείων των Ιωαννίνων με θέμα «Αναζητώντας ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και ελκυστικό σχολείο».Στις 19.40 θα γίνει σεμινάριο προς Εκπαιδευτικούς από τον κ. Μόσχο με θέμα «Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στο Σχολείο, η Σχολική Διαμεσολάβηση και η Ενεργητική Μάθηση για την επίλυση συγκρούσεων».Την Παρασκευή, ο κ. Μόσχος θα βρεθεί στο Γενικό Λύκειο Κατσικά, όπου θα έχει συζήτηση με μαθητές και καθηγητές (08.30 – 10.30).
Την ίδια ημέρα στην Άρτα, στις 12.30 θα γίνει ανοιχτή συζήτηση του Συνηγόρου του Παιδιού με μαθητές εκπροσώπους Σχολείων της περιοχής με θέμα «Αναζητώντας ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και ελκυστικό σχολείο».Η ίδια συζήτηση θα επαναληφθεί και στην Πρέβεζα στις 17.00.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!