“Περίεργη” στασιμότητα  επικρατεί σε βασικές δομές παραγωγής πολιτιστικού έργου του Πνευματικού Κέντρου

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων εκφράζει δημόσια την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για την “περίεργη” στασιμότητα που επικρατεί σε βασικές δομές παραγωγής πολιτιστικού έργου του Πνευματικού Κέντρου. 

 Ακολουθεί επιστολή διαμαρτυρίας μελών της ορχήστρας και της φιλαρμονικής η οποία στάλθηκε στο ΔΣ του Συλλόγου για να κοινοποιηθεί στα τοπικά Μεσα:
 “Δεν φταίει για όλα η … πανδημία” 
 “Η λειτουργία των δύο μεγάλων μουσικών συνόλων του Πνευματικού Κέντρου , της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, παρότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 16ης Οκτωβρίου, εγκρίθηκε η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των απαραίτητων θέσεων. Για λόγους που εμείς φυσικά αγνοούμε, η διαδικασία έχει “παγώσει” και δεν προχωρά. Με ποιού την ευθύνη; 
Πολλά από τα μέλη της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης, με αποτέλεσμα, η αναίτια αυτή καθυστέρηση να τους έχει κυριολεκτικά “πνίξει”, δημιουργώντας τους οικονομική ασφυξία.
 Προχθές, οι υγειονομικές συνθήκες της περιοχής μας “αναβαθμίστηκαν” στο κόκκινο επίπεδο 4, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και την καθημερινότητά μας.
Στην πρόσφατη ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.4709/τ.Β’/23.10.2020, στη σελίδα 51519, ορίζεται ο τρόπος διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, ανά κατηγορία υγειονομικού επιπέδου. 
Ειδικότερα, για το κόκκινο επίπεδο 4, αναφέρεται η “αναστολή προσέλευσης κοινού και ακροατηρίου”, αλλά και η “δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων αποκλειστικά με μόνο σκοπό την αναμετάδοση”.
 Αυτή η παράμετρος αντανακλά και τον τρόπο που θα χαρακτηρίσει τη λειτουργία των ορχηστρών του Πνευματικού Κέντρου σε συνθήκες πανδημίας, με συχνή διαδικτυακή παρουσία μέσω δωρεάν διαύλων του ίντερνετ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όχι μόνο οι συμπολίτες, αλλά ένα ευρύτερο και πιο απαιτητικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο!
 Μια παγκόσμια προβολή για την πόλη μας!
Εξάλλου, στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29/10,το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2020-23 και το σχέδιο δράσης ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, απ’ τα οποία τα 110 εκατομμύρια περίπου, αφορούν τον πολιτισμό. 
Ποιον πολιτισμό; 
Αυτόν που έχουμε χτίσει με κόπο τόσα χρόνια ξεκινώντας από το μηδέν και ενεργοποιώντας όλες τις υγιείς τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις, ή τον πολιτισμό που θα μας έρθει ξανά “εισαγόμενος” από την πρωτεύουσα για να “ροκανίσει” ό,τι απέμεινε;
Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση στην δημοσίευση της προκήρυξης, και κατά συνέπεια στην έναρξη της λειτουργία μας, δεν θα έχει αντίκτυπο ούτε και στις προγραμματισμένες για το 2021 εκδηλώσεις, στα πλαίσια των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι οποίες και χρήζουν πολύμηνης προετοιμασίας για να καταφέρουν να αναδείξουν τα Γιάννενα ως την καρδιά των επετειακών αυτών εκδηλώσεων.
Τα κίνητρά μας δεν εκπορεύονται από την εργασιακή και οικονομική, για πολλούς από εμάς, ανασφάλεια
αλλά πρωτίστως από την αγάπη και το αληθινό ενδιαφέρον μας για την πόλη και τον πολιτισμό της.
 Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου , αν πιστεύουν το ίδιο και δεν κρύβονται πίσω από τις “μασημένες” δικαιολογίες της πανδημίας, δεν έχουν παρά να κινήσουν τώρα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να επιτρέψουν να ανεβάσουμε ξανά τον πήχη του πολιτισμού, εκεί που η πόλη μας το αξίζει. Αυτό είναι άλλωστε και το μόνο που ζητάμε!”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!