Δήλωση του Χρήστου Πατσούρα, Yποψήφιου Δημάρχου Ιωαννίνων
με την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ».
Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

133 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο και η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με την νέα…
φάση αντιδραστικής εκστρατείας του κεφαλαίου. Η φτώχεια, ο ολοκληρωτισμός, οι πόλεμοι και ο φασισμός αυξάνονται απειλητικά για τους λαούς.
Στην χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ), διατυμπανίζει ότι τα μνημόνια «τέλειωσαν», ενώ δεν έχει καταργήσει κανένα από αυτά. Αντίθετα, έχει συμφωνήσει σε μόνιμο ευρωμνημόνιο, με πλεονάσματα σύνθλιψης της εργατικής τάξης και σωτηρίας του ευρώ και της Ε.Ε., με μισθούς φτώχειας και άγρια περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί, καθώς παρέμεινε άθικτο το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας, οδήγησαν σε ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει στο κεφάλαιο τα πάντα: φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές επιδοτήσεις, αναπτυξιακά-επενδυτικά κίνητρα, ενώ ξεπουλάει όλο τον δημόσιο πλούτο με την ένταξή του στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Ζούμε σε μία εποχή που η παραγωγικότητα εκτινάσσεται, ο πλούτος μεγαλώνει και μαζί με αυτά μεγαλώνει η φτώχεια κι η εκμετάλλευση, ο κόσμος της εργασίας κατακερματίζεται στις διάφορες μορφές της ανεργίας, της ελαστικής και σταθερής εργασίας.
Η ανασφάλεια γίνεται καθεστώς.
Και παράλληλα φουντώνει κι ο ανταγωνισμός. Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου. Εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται από τον τόπο τους, γίνονται πρόσφυγες. Επελαύνει ένας σύγχρονος σκοταδισμός. Θεριεύει η αντίδραση, ο νεοφασισμός.
Το μέλλον που επιφυλάσσει το σύστημα αυτό για την ανθρωπότητα δίνει δείγματα γραφής από τώρα: η ψήφιση των 12ωρων στην Αυστρία, οι φωνές στη «σύγχρονη» ΕΕ για κατάργηση του 8ωρου, το σύγχρονο δουλεμπόριο των προσφύγων. Δηλαδή σκληρότερη εκμετάλλευση της εργασίας!
Στην εποχή λοιπόν αυτή των μεγάλων δυνατοτήτων και των μεγάλων αντιφάσεων η εργατική τάξη όλου του κόσμου χρειάζεται να ορθώσει το ανάστημα της και να διεκδικήσει ότι τις ανήκει. Στις σύγχρονες σημαίες των εργατικών διεκδικήσεων δεν μπορεί παρά να είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, σταθερή δουλειά για όλους, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά, ελευθερία και ειρήνη!
Όλοι/ες στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στις 10:00π.μ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!