Θετικός ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής

Στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε στο σύνολό της η δημοτική από τις αρχές του 2011 να αναδείξει και να καθιερώσει τα Γιάννινα ως το σημαντικότερο κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και να αντιπαλέψει ταυτόχρονα τα τεράστια, κυρίως οικονομικά προβλήματα, του δήμου εξαιτίας των… αμαρτιών του παρελθόντος αλλά και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον δημόσιο απολογισμό του ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Όπως τόνισε από το 2011 η δημοτική αρχή έπρεπε να λύσει χρόνια προβλήματα, ώστε η Καλλικρατική πόλη να έχει παντού ύδρευση και αποχέτευση.«Οι συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του Δήμου, τον έχουν αναδείξει σήμερα πρώτο μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός των 48 ενταγμένων μέχρι σήμερα έργων του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ ανέρχεται στα 176.249.604 €, ενώ άλλα 18.000.000€ αφορούν σε δράσεις του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και
Προσχολικής Αγωγής, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού –Αθλητισμού και του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.

Νοικοκύρεμα των οικονομικών
Από τον απολογισμό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η αναφορά στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου, η οποία ήταν σημαντική.Έτσι ενδεικτικά παρουσιαστήκαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι απλήρωτες υποχρεώσεις του δήμου στις αρχές του 2011 ήταν 18,5 εκ. ευρώ ενώ σήμερα είναι μόλις 3,5, ενώ υπάρχουν ακόμα από την θητεία του
κ. Γκόντα απλήρωτες υποχρεώσεις σε ΑΔΕΙ και ΔΕΥΑΙ ύψους 9,3 εκ. ευρώ.Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί 16,5 εκ. ευρώ από τα συνολικά 44 εκ. των δανείων που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή.Τέλος, όπως ειπώθηκε προχθές, ο δήμος κατάφερε να εξορθολογήσει τις δαπάνες του αφού τα νομικά του πρόσωπα από 12 εκ. ευρώ που χρηματοδοτούνταν κάθε έτος μέχρι το 2010 πλέον λαμβάνουν χρηματοδότηση που δεν ξεπερνά τα 6,5 εκ., ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη και εφαρμογή για πρώτη φορά του κοινωνικού τιμολογίου.Η απάντηση του κ. Γκόντα στην κριτική για την οικονομική διαχείριση επί των ημερών του που ο Δήμαρχος συμπύκνωσε στο… «χρωστάγατε σε όποιον μιλά Ελληνικά», ήταν πως τα ελλείμματα δημιούργησαν οι μη ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως η κοινωνική πολιτική και ο πολιτισμός.Τέλος, από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Τασιούλας παρατήρησε πως αν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ, δεν πρόκειται να γίνονταν τίποτα στην πόλη, ο δε Στέφανος Σκοπούλης απέδωσε στη δημοτική αρχή την αντίληψη του απλού διαχειριστή των πραγμάτων

Επί μέρους τομείς δράσεις
Ο Δήμαρχος ανέπτυξε αναλυτικά τις δράσεις της δημοτικής αρχής σε όλους τους τομείς όπως οι παρακάτω:
Παρεμβάσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων
Δρομολογήθηκαν και εκτελούνται σημαντικά έργα στο κέντρο της πόλης, όπως οι πεζοδρομήσεις-αναπλάσεις και ο φωτισμός διατηρητέων κτιρίων, η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά, η ανάπλαση του πάρκου στο παλιό Δημαρχείο, η ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο, η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της ΟΑΣΗΣ και η έτοιμη προς ένταξη μελέτη ανάπλασης της περιοχής Σαράβα, ενώ αναμένεται η έγκριση του ΚΑΣ για τη μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Λιθαρίτσια και η σύνδεση του κέντρου της πόλης με την παραλίμνια περιοχή.

Αξιοποίηση προγραμμάτων για όλες τις δημοτικές ενότητες
Στον άξονα της Αγροτικής Αναγέννησης υλοποιείται η διαμόρφωση της Πλατείας Ασβεστοχωρίου, η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στους Μουζακαίους, η κατασκευή νέας πλατείας στην Ανατολή, εσωτερική οδοποιία και δίκτυο όμβριων στην Ανατολή, δίκτυο όμβριων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά, όπως και η ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου του Περάματος. Μια σειρά από μικρότερα έργα έρχονται να συμπληρώσουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων σε κάθε περιοχή. Στις δράσεις του προγράμματος Leader δημιουργείται εκ νέου πλατεία στο Χαροκόπι, υλοποιώντας τη συνολική μελέτη ανάδειξης του οικισμού, πραγματοποιείται η σήμανση των οχυρών Μπιζανίου και η δημιουργία γηπέδου μπάσκετ στο Λυκόστομο.

Στήριξη των κοινωνικών-πολιτιστικών υποδομών
Παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα με βελτίωση κατά το δυνατόν των κτηριακών υποδομών και παράδοση το νέο παιδικό σταθμό στον Βοτανικό. Υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της θεατρικής σκηνής του Πνευματικού Κέντρου και σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΒΙ δημιουργία διαδραστικής αίθουσας για την ιστορία της γιαννιώτικης αργυροχοΐας. Επίσης υλοποιείται η ανακατασκευή και η αξιοποίηση της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα (κληροδότημα).


Εξοικονόμηση ενέργειας- Ανακύκλωση Απορριμμάτων
Επιτεύχθηκε η εξοικονόμηση ενέργειας στο ενεργοβόρο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου και προχώρησε η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής με ουσιαστικό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επίσης έχουν τελειώσει οι διοικητικές διαδικασίες της προμήθειας εξοπλισμού καθαριότητας και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ύψους 3.000.000 ευρώ. Βρίσκονται στη φάση υλοποίησης και οι καινοτόμες δράσεις εξοικονόμησης πόρων και καυσίμων με τη βελτιστοποίηση της συλλογής απορριμμάτων και η πλατφόρμα διαχείρισης και παρακολούθησης κυκλοφορίας για πληροφόρηση των πολιτών.Παρεμβάσεις οργάνωσης των κοινόχρηστων χώρων και ολοκλήρωση του οδικού δικτύου σύνδεσης της πόλης με τα δημοτικά διαμερίσματα.Με το έργο της προμήθειας οργάνων παιδικών χαρών, ενταγμένο στο Πράσινο Ταμείο και άλλες προμήθειες υλικών θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις περισσότερες παιδικές χαρές της πόλης και στους κοινόχρηστους χώρους, με στόχο την ασφάλεια των παιδιών και την αισθητική αναβάθμιση, δίνοντας έμφαση και στους χώρους πρασίνου.Τα ενταγμένα έργα της κατασκευής της οδού Βογιάνου, της «Εθνικής Αντιστάσεως» στα Καρδαμίτσια και της «Σάββα Νικολάτου» στα Σεισμόπληκτα υλοποιούνται και ολοκληρώνονται χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.


Ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το Λεκανοπέδιο
Εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ σημαντικά και στοχευμένα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης για όλο τον Δήμο, όπως η αποχέτευση των ακαθάρτων λυμάτων Πεδινής (5.874.000€), η αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Κατσικά (9.340.000€) και η αποχέτευση όμβριων υδάτων στην επέκταση του οικισμού, ενώ ολοκληρώνονται οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ανατολή. Παράλληλα υλοποιούνται δύο σημαντικά έργα του υδροδοτικού συστήματος του ΣΥΔΚΛΙ (14.655.000€).Αυτά συμπληρώνουν τα ενταγμένα έργα της ΔΕΥΑΙ προϋπολογισμού 73.000.000€, με σημαντικότερα την ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων του Δήμου, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων και τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος της παραλίμνιας ζώνης, με απώτερο στόχο την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας.

Βελτίωση της καθημερινότητας
Το πρόγραμμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής παρεμβαίνει με μικρά έργα σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Για την υλοποίησή του (για έργα αυτεπιστασίας), θα χρησιμοποιηθεί είτε το προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είτε το υπάρχον προσωπικό του εργοταξίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι: Αποκατάσταση οδών και ασφαλτοστρώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση πεζοδρομίων, διάνοιξη οδών από απελευθέρωση ρυμοτομούμενων εκτάσεων, αναβάθμιση πάρκων και πλατειών, αναβάθμιση παιδικών χαρών με όργανα συγχρόνων προδιαγραφών, αναβάθμιση και δημιουργία αθλητικών χώρων, αναβάθμιση και συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση παραλίμνιας περιοχής, επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Σημειωτέον ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν λόγω της μικρής τους κλίμακας στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Γι’ αυτό προϋπολογίζεται το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ μέσω ΣΑΤΑ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, 170.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, 300.000 ευρώ από τις επιχορηγήσεις για τα σχολεία, 140.000 από το κληροδότημα Κατσάρη και από άλλους ιδίους πόρους.Παράλληλα λειτουργεί σε όλο το Λεκανοπέδιο ένα ευρυζωνικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών. Μέσω της λειτουργικής ενοποίησης του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών όλοι οι δημόσιοι φορείς της πόλης συνδέονται στο εθνικό δίκτυο με ταχύτητα 1Gbps.Τα Γιάννινα είναι ο 4ος δήμος στην Ελλάδα που το κατάφερε αυτό μετά τα Χανιά, το Ηράκλειο και την Καλαμαριά. Η παροχή προηγμένων υπηρεσιών σημαίνει και εξοικονόμηση πόρων. Έτσι χωρίς πάροχο και πάγια τέλη 35 αγροτικά ιατρεία έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι δημοτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν 100 IP-τηλέφωνα και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από 90 σημεία στο λεκανοπέδιο.

Το μέλλον
Κλείνοντας ο κ. Φίλιος τόνισε πως ο προσεκτικός σχεδιασμός και η εξωστρέφεια αφήνουν ένα θετικό κεφάλαιο για τον δήμο το οποίο όμως πρέπει να εμπλουτιστεί.« Με προτεραιότητά μας τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής στην πόλη καλούμαστε να σχεδιάσουμε σε ένα νέο πλαίσιο με άξονα την καινοτομία στα πλαίσια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020. Αυτό ξεκίνησε με το άνοιγμα της συζήτησης στην Επιτροπή Διαβούλευσης που περιλαμβάνει όλους τους φορείς της πόλης και την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου κάποιων προτάσεων.Οι προσδοκίες των πολιτών από την τοπική τους διοίκηση μπορεί να είναι ένας ασφαλής οδηγός για τις αναγκαίες εξελίξεις μιας πόλης, την στρατηγική και τον προγραμματισμό της. Η αναγνώριση των πραγματικών δυνατοτήτων των υπηρεσιών και της πολιτικής κατάστασης μπορεί να δώσει δυναμικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα και στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στην ιεράρχηση των αναγκών και των προβλημάτων σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που εμφανίζονται. Υπάρχει ο κίνδυνος να στοχεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη, υποτιμώντας τα κοινωνικά θέματα και τις τοπικές αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί οι στόχοι βασίζονται συνήθως σε εκτιμήσεις της συγκυρίας. Όμως οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μιας τοπικής κοινωνίας δεν πρέπει να βασίζονται στη συγκυρία. Πρέπει οι προτεραιότητες να επανακαθορίζονται σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», είπε τελειώνοντας ο κ. Φίλιος.

Ο απολογισμός του δημοτικού συμβουλίου
Στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας παρουσίασε συνοπτικά απολογιστικά στοιχεία για τη λειτουργία του Σώματος.Στην αρχή ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των σκληρών περιστάσεων που διαμόρφωσε η παρατεταμένη οικονομική κρίση. Έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς που διαμόρφωσε το πρόγραμμα «Καλλικράτης», για τη δημιουργία και λειτουργία δομών κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικής πρόνοιας, για την προσφορά πολιτιστικών υπηρεσιών, για την αναβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων, για την ανεργία, για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και του Συστήματος Υγείας, για συμπαράσταση σε πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις των θεσμοθετημένων φορέων της πόλης, των εργαζομένων, των φοιτητών, κλπ.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις εργασίες και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων από το δημοτικό ραδιόφωνο, την απρόσκοπτη παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στις συνεδριάσεις, την έκδοση αναλυτικών δελτίων τύπου και με την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο πρόγραμμα «Διαύγεια»Κατά το έτος 2013 πραγματοποιήθηκαν 32 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2,7 περίπου ανά μήνα) και λήφθηκαν 806 αποφάσεις. Κατά γενική ομολογία, το επίπεδο των συνεδριάσεων ήταν πολύ υψηλό και οι όποιες μικροεντάσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Δείγμα της καλής λειτουργίας αποτελεί και το γεγονός ότι ελάχιστες αποφάσεις αμφισβητήθηκαν από την εποπτεύουσα Αρχή και αυτές για τυπικούς κυρίως λόγους.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
2011 37 1037
2012 23 821
2013 32 806
Γι αυτή την καλή και παραγωγική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες στον αντιπρόεδρο Βασίλη Βλέτσα και στον Γραμματέα Βασίλη Τσαμπαλά, στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, στα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, στις Γραμματείες του Δημοτικού Συμβουλίου, στις Υπηρεσίες του Δήμου που ετοιμάζουν τις εισηγήσεις των θεμάτων που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ουσιαστική συμβολή τους στην ενημέρωση των συμπολιτών σχετικά με τις εργασίες και τις αποφάσεις του Σώματος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!